Büyükçekmece’de fabrika yangını: 4 mülteci işçi yaşamını yitirdi
İstanbul Büyükçekmece’de tekstil ve plastik malzemelerin üretildiği fabrikada çıkan yangında 4 mülteci işçi yaşamını yitirdi.
Fotoğraf: Onur Çoban/AA
İstanbul Büyükçekmece’de tekstil ve plastik malzemelerin üretildiği fabrikada çıkan yangında 4 mülteci işçi hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen 4 itfaiye eri ile yaralanan 2 işçi de hastaneye kaldırıldı. İran, Afganistan ve Özbekistan uyruklu işçilerin kaçak çalıştırıldığı aktarılan fabrikanın daha önce yangına müdahale tedbirlerinin uygun olmadığı gerekçesiyle mühürlendiği ve ruhsatsız olduğu öğrenildi. İşyeri sorumlusu Abdül G. gözaltına alındı.
YANGIN GECE SAATLERİNDE ÇIKTI
Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Mahallesi Hadımköy Yolu Caddesi'nde bulunan bin 500 metrekarelik alana sahip 4 katlı fabrikanın en üst katında gece 3.15 sularında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevleri fark eden işçiler durumu itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Bu sırada kısa sürede büyüyen alevler tüm fabrikayı sardı. Gece vardiyasındaki işçiler çatıya çıkarak kurtarılmayı bekledi.
ÇATIDA MAHSUR KALAN 20 İŞÇİ MERDİVENLE KURTARILDI
İhbar üzerine olay yerine Beylikdüzü, Beykent, Kocasinan, Bakırköy, Bağcılar, Şişli, Bayrampaşa, Başakşehir itfaiyesi ile çok sayıda polis ve 112 Acil Sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, yangın sırasında binanın çatı katına çıkan ve burada mahsur kalan 20 işçiyi merdivenle kurtardı. Kurtarma esnasında dumandan etkilenen 2 işçi ile 4 itfaiye eri ilk müdahalenin ardından sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.
4 İŞÇİNİN CANSIZ BEDENİNE İTFAİYE EKİPLERİ ULAŞTI
İtfaiye ekipleri, yangının söndürülmesinin ardından fabrika içinde yaptığı incelemede 4 işçinin cansız bedenine ulaştı. Polis tarafından yapılan inceleme sonrası 4 işçinin cansız bedenleri İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
Yangından sağ kurtulan mülteci 15 işçi ise ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü.
VALİLİK: ADLİ VE İDARİ TAHKİKATA BAŞLANMIŞTIR
Valilik'ten yapılan açıklamada olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Bugün saat 03.15'te Büyükçekmece ilçemiz Cumhuriyet Mahallesi eski Hadımköy yolu üzerinde bulunan bir plastik malzeme imalatı yapılan bir fabrikada henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Çıkan yangında 4 yabancı uyruklu şahıs hayatını kaybetmiş, yaralanan 2 yabancı uyruklu şahıs da ambulanslarla hastaneye sevk edilmiştir. Olayda hayatını kaybeden ve yaralanan şahısların kimlik belirleme çalışmaları devam etmektedir. Yangına itfaiye ekiplerimizin müdahalesi sırasında hafif şekilde yaralanan 4 itfaiye görevlimiz de hastaneye sevk edilmiştir. Olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Söndürülen yangın olayının tüm yönleriyle aydınlatılmasına ilişkin adli ve idari tahkikata başlanmıştır."
pic.twitter.com/duBabPZ8V4— TC İstanbul Valiliği (@TC_istanbul) 22 Haziran 2019
İŞYERİ SORUMLUSU GÖZALTINA ALINDI
Fabrikanın daha önce yangına müdahale tedbirlerinin uygun olmadığı gerekçesiyle mühürlendiği ve ruhsatsız olduğu öğrenildi. Yangının ardından işyeri sorumlusu Abdül G. gözaltına alındı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
EMEP: AKP VE PATRONLAR BU İŞİN SORUMLULARIDIR
4 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin Esenyurt Tabela Meydanı’nda Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, “Bir yandan ülkenin kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çeken AKP iktidarı, bir yandan da daha fazla kâr elde etmek için daha çok kuralsız çalışma isteyen patronlar bu krizin sorumlularıdır” denildi. Açıkama sırasında AKP seçim standında bulunanlar ise tüm uyarılara rağmen müziğin sesini artırıp, bozkurt işaret yaparak provakasyon yaratmaya çalıştı.
Açıklamada konuşan EMEP GYK Üyesi Erkan Sarıoğlu, mayıs ayında 163, 2018 yılında ise 1923 işçinin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Her gün bu cinayetlere yenileri ekleniyor. Basit tedbirlerle önlenebilir, adına iş kazası dedikleri ve işçilerin ölümleri ile sonuçlanan olayların ardının alınmamasının tek nedeni iktidarın bu cinayetleri normalleştirmesidir. Her iş cinayetinden sonra yaşananlara bakıldığında asıl sorumlular asla yargılanmamış ve işçilerin ölümleri geçiştirilmiştir. 301 madencinin katledildiği Soma’da da, 10 inşaat işçisinin öldürüldüğü Torunlar inşaatında da bunlar yaşanmıştır. Yanı başımızda Marmara Park’ta 11 işçinin katledildiği katliamda da ne yazık ki sorumlular yargılanmamış ve katliamın üzeri örtülmüştür.”
FABRİKA YANGINLARI NEDEN YAYGINLAŞTI?
Son zamanlarda fabrika yangınlarının artmasının nedenlerini soran Sarıoğlu, “Artan yangınların arkasında nasıl bir gerçek vardır, neden bir anda fabrika yangınları çıkmış ve yaygınlaşmaktadır ve neden bu vahim durum, incelenmez ve tedbirler alınmaz. Bu sorular gibi bugün yaşanan katliam da yanıtlanmayı beklemektedir” diye konuştu.
“Ülkemiz bir ekonomik kriz dönemini yaşamaktadır. Bir yandan ülkenin kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çeken AKP iktidarı, bir yandan da daha fazla kâr elde etmek için daha çok kuralsız çalışma isteyen patronlar bu krizin sorumlularıdır” diyen Sarıoğlu şöyle konuştu:
“Ülkenin kaynaklarını yağmalayan ve bir avuç azınlığı daha çok zenginleştirirken işçi emekçileri açlığa, yoksulluğa sürükleyenler bugün işçi cinayetlerinin sebebi olan esnek çalışma ve güvencesiz çalışmanın derinleştirilmesini istiyorlar. Bu nedenledir ki ‘damat’ her fırsat da kıdem tazminatı kaldırmak istediklerini dile getiriyor. Ve bu nedenledir ki patronların ‘Esnek çalışma istiyoruz’ feryadına hükümet her defasında ‘hay hay’ diyor. Anayasal hak olan sendikal hakkı fiilen kullanılamaz hale getirenler, istiyorlar ki işçinin hiçbir hakkı olmasın, Kıdem hakkı da mesai hakkı da, asgari ücret hakkı da tamamen yok edilsin ve mümkünse öldüklerinde ‘Adalet istiyoruz’ bile denemesin. Bu gün kaybettiğimiz işçi kardeşlerimiz göçmen işçilerdi. Savaş koşullarından kaçıp ülkemize sığınan sınıf kardeşlerimiz hiçbir kuralın uygulanmadığı işyerlerinde kayıt dışı çalıştırılıyorlar ve bugün yaşanan bu kuralsızlık onların canını aldı. Bu kuralsızlık diğer iş cinayetlerinde olduğu gibi ülkemizin üretim alanlarının tek kuralı haline getirilmek isteniyor.”
"BİRLİKTE HAREKET EDİP, İŞ CİNAYETLERİNE DUR DEMELİYİZ"
İş cinayetlerini durdurmak için birlik çağrısı yapan Sarıoğlu, “AKP iktidarı boyunca yaşanan 23 bin 634 cinayet ülkemizin her karış toprağında yaşanmıştır, her milliyetten işçi kardeşlerimiz aynı uygulamalarla katledilmiştir. Bu nedenle diyoruz ki; işçilerin dini dili ırkı olmaz, bizleri ayrıştırarak zulüm ve sömürüye mahkum edenlere karşı kardeşlik ve birlik içerisin de hareket etmeli ve başta iş cinayetlerine dur demeliyiz” diye konuştu. Yarın yapılacak seçimlere de değinen Sarıoğlu şöyle konuştu:
“Yarın da 23 Haziran ve İstanbul emekçileri sandık başına gidecekler. Sandığa giderken bu adaletsiz düzene dur demek için oylarımızı kullanmalıyız. Unutmayalım ki halkın iradesi yok sayılmış ve seçilmiş belediye başkanının mazbatası elinden alınmıştır. Hayatın her alanında antidemokratik uygulamalara dur diyemezsek bizlere dayatılan cinayetlere, açlığa, yoksulluğa da dur diyemeyiz.”
HDP: BU İHMALKARLIĞIN SORUMLUSU AKP
Büyükçekmece’de yaşanan ve 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Bu ihmalkarlığın sorumlusu, kâr için her yolu meşru gören hükümetin politikalarıdır. Sorumsuzluk ve sermayenin fütursuz tutumları ile tam anlamıyla bir işçi mezarlığına dönen Türkiye’nin başta iktidar ve onun işçi sınıfını yok hükmünde gören tutumlarının kökten değişimine yönelik çağrımızı yineliyor ve ‘Artık yeter’ diyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)