23 Haziran seçimi | "Ekonomi 31 Mart’tan sonra daha da kötüye gitti"
Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, 23 Haziran İstanbul seçimini değerlendirdi: 31 Mart’tan sonra ekonomi daha da kötüye gitti
Fotoğraf: AA
Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık seçimini rakibine yaklaşık 800 bin oy fark atarak Ekrem İmamoğlu kazandı. Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, İstanbul seçimini değerlendirdi.
Seçim sonuçlarında ekonomideki kötüye gidişin önemli faktör olduğuna dikkat çeken Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, Cumhur İttifakının devlet kasasını ve hazineyi de boşaltarak seçimi almaya odaklandığını ancak buna rağmen 31 Mart seçimlerinden sonra ekonominin daha da kötüye gittiğine vurgu yaptı.
Seçmendeki küskünlüğün ekonomik, sosyal ve siyasal derin analizleri olduğunu ifade eden Falakaoğlu, “Öyle birden bire olmuyor. Canı gönülden iktidarına bağlı bir seçmen kitlesinden bahsediyoruz AKP’lileri konuşurken. Bu kitle küstüyse bunun derin sonuçları olur. AKP şöyle bir düz hesap yapıyordu. 1 milyon 700 bin sandığa gitmeyen seçmen var. Bunları biz tekrar geri döndürebilirsek kazanırız. Ama olmadı” diye konuştu.
Seçmenin küsmesinde ekonominin birinci sırada yer aldığına vurgu yapan Falakaoğlu, şöyle konuştu: “Ekonomik kırgınlık bir numaraysa. Ekonomi daha mı iyiye gitti. Tabi ki hayır. 31 Mart’ta kadar iktidar bütün olanaklarını kullanarak, devlet kasasını ve hazineyi de boşaltarak seçimi almaya odaklandı. Patronlardan vergi almadı, teşviklerin en kralını yaptı. Devlet yatırımlarını olabildiğince maksimuma çıkardı ve buna rağmen 31 Martın da dahil olduğu ilk 3 ayda ekonomi yine küçüldü. Bütün bunlara rağmen. 31 Mart’tan sonraysa zaten yıl boyunca borçlanmayı düşündüğü kadarını borçlandı, hazineden vereceği açığın yüzde 80’nini ilk 3 ayda verdi. Zaten kasayı o kadar hor kullandı ki seçimi alabilmek için ne teşvik verebileceği, ne para harcayabileceği bir durumu kaldı. Ekonomi aksine 31 Mart’tan sonra daha da kötüye gitti. 31 Mart öncesi devlet eliyle yatırımların ve kasanın boşaltılmasıyla biraz daha hafifletildi. Hepten değil. Yüzde 3 değil de yüzde 2.6 küçüldü. Ama bu devlet olanaklarıyla oldu. 31 Mart’tan sonra bunu yapamayınca daha berbat bir ekonomik ağırlık geldi çöktü. İşsizlik verileri açıklandığında 4 buçuk milyon, 4 milyon 700 bin gibi rakamları konuşmaya başladık. Doğal olarak bu küskünü ekonomik olarak tatmin edebileceği herhangi bir olanağı yoktu bu iktidarın.” (İstanbul/EVRENSEL)