23 Haziran seçimi Arap basınında: Erdoğan, İstanbul savaşını kaybetti
23 Haziran İstanbul seçimi Arap coğrafyasında da ilgi gördü. Gazetelerde “Erdoğan’ın kaybettiği” ve yeni bir dönem başladığı yorumları öne çıktı.
Fotoğraf: DHA
Yusuf ERTAŞ
Arap basını 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “ağır bir yenilgi”, Türkiye için “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak yorumladı. Bu yenilginin AKP içindeki bölünmeleri pekiştireceği ve çatlakları derinleştireceği görüşlerine yer verildi.
TÜRKİYE’DE ‘YENİ DÖNEM’
Birleşik Arap Emirliği gazetesi Al Halic, İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin sonucunu, “Erdoğan İstanbul savaşını kaybetti… Türkiye’de ‘yeni dönem’” başlığı ile okurlarına aktardı.
Lübnan gazetesi Al Ahbar ise “Yaralı Sultan” başlığını tercih etti. Gazetede, “31 Mart’ta gerçekleşen İstanbul seçimlerinin sonuçlarına yapılan ‘darbe’ başarısız oldu. Muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu, seçimlerde zaferini yeniledi. Ancak bu zaferin sonuçları, 31 Mart zaferinin sonuçlarından çok daha büyük olacak” yorumuna yer verildi.
ERDOĞAN’IN BÜYÜK YENİLGİSİ
Lübnan merkezli Al Watan Al Arabiye gazetesi, “Erdoğan İstanbul savaşını yine kaybetti” başlıklı haberinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi, Erdoğan’ın son birkaç hafta boyunca kışkırtmalarına ve Kürtleri bölme girişimine rağmen, İstanbul belediye seçimlerinde muhalefet adayına karşı tekrar kaybetti” diye yazdı. Katar merkezli El Cezire de “Çeyrek asırda ilk kez… Erdoğan’ın yoldaşları İstanbul Belediyesi’ni kaybetti” başlığını kullandı.
Lübnan merkezli The Daily Star gazetesi de “Muhalefet İstanbul’u yine kazandı” başlıklı haberde “İstanbul’daki ikinci mağlubiyet, Erdoğan’ın büyük bir yenilgisidir ve yakın zamana kadar devam eden güçlü iktidarını zayıflatabilir” değerlendirmesine yer verildi.
ERDOĞAN İÇİN AĞIR BİR YENİLGİ
Middle East Online haber sitesi, İstanbul seçim sonuçları ile ilgili haberi, “Yenilenen İstanbul Belediyesi seçiminde Erdoğan için ağır bir yenilgi” başlığı ile okurlarına aktardı. Site, “İstanbul’daki belediye seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yenilmesi, Türkiye cumhurbaşkanının partisindeki bölünmeleri pekiştiriyor ve çatlakları derinleştiriyor” diye yazdı.
İSTANBUL’U KAZANAR, TÜRKİYE’Yİ KAZANIR
Londra merkezli Al Arab gazetesi, “Ekrem İmamoğlu’nun ikinci galibiyeti ile İstanbul Erdoğan’ı gözden düşürdü’” başlıklı haberde “Erdoğan, siyasi kariyerine İstanbul belediye başkanı olarak başladı ve defalarca ‘kim İstanbul’u kazanırsa, Türkiye’yi kazanır’ dedi” hatırlatması yaptı.
ERDOĞAN’IN EN BÜYÜK KAYBI NE ANLAMA GELİYOR?
The National (BAE): İktidar partisinin seçimin tekrar edilmesinden sonra bile Türkiye’nin ekonomik kalbini kaybetmesi Türk siyasetinde bir dönüm noktası olabilir.
Türkiye’nin heybetli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin pazar günü yenilenen İstanbul belediye başkanlığı seçimlerini kaybetmesi ile siyasi kariyerindeki en büyük kayba uğradı.
Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, “demokrasi için mücadele” olarak nitelendirilen seçimde iktidar partisinin adayı Binali Yıldırım’a karşı yüzde 54 oyla belirleyici bir zafer kazandı.
Mücadele, yerel belediye seçimleri için olmasına rağmen sonuç önemliydi. İmamoğlu, mart ayında zaten dar bir zafer kazandı. Ancak Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP), seçimde usulsüzlük olduğunu iddia ederek sonuca itiraz etmesi ile seçim iptal edildi.
İSTANBUL ERDOĞAN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Bu, 25 yıllık seçim kariyerinin beklenmedik en büyük siyasi yenilgisi. Partisi, mart ayında diğer büyük şehirler üzerindeki kontrolünü kaybetti, CHP liderliğindeki muhalefet koalisyonu şu anda 2024 yılına kadar Türkiye’nin en büyük 10 ilinden dokuzunun kontrolünü elinde tutuyor. Bu alanlar, ülkenin GSYİH’sının neredeyse yüzde 70’ini oluşturuyor, bu da daha fazla fonlamaya erişebilecekleri anlamına geliyor ve siyasi değişim de onları güçlendiriyor.
İKTİDAR GÜCÜNÜ YİTİRDİĞİNİN İŞARETİ Mİ?
Carnegie Avrupa’nın misafir öğretim üyesi Sinan Ülgen, The National’a verdiği demeçte, “Desteğin kayması, AKP’nin ve onun bölücü politikalarının reddi olarak görülebilir” dedi. Ancak Erdoğan halen Türkiye’nin en popüler siyasi lideri ve iktidarı en üste noktada birleştiren anayasal bir sistemin başında bulunuyor.
Ülgen, “Bu yakın gelecekte değişmeyecek” dedi, “Ancak, sonucun gösterdiği şey, muhalefetin ortaya koyduğu mücadelenin şimdi daha etkili olduğu ve 2023’te yapılması planlanan bir sonraki başkanlık seçiminin belki de daha açık olacağı yönünde.”
TÜRKİYE’DE NELER DEĞİŞTİ?
Son yıllarda Türk siyasetine hakim olan böylesine yoğun bir seçim takvimi nedeniyle AKP’nin bölücü söyleminin panzehiri Türkiye’nin seçkin seçim topluluklarının bazılarını bir araya getirmeyi başaran bir koalisyon oldu. Bu koalisyon, Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından desteklenen laik ana muhalefet CHP’den ve laik milliyetçi İyi Parti’den oluşuyor.