Tepkiler üzerine DEÜ Rektörlüğünden açıklama geldi: Tercih değil, zorunluluk
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin kampüsün taşınmasına yönelik tepkisinin ardından rektörlük açıklama yaptı. Açıklamada, bir tercih değil zorunluluk olduğu ileri sürüldü.
Fotoğraf: DHA
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanat Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin, Narlıdere ilçesindeki kampüslerinin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılıp, geçici süreyle altyapısının yetersiz olduğunu söyledikleri Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınmasına yönelik karara tepki göstermesinin ardından, Rektörlük basın açıklaması yaptı. Açıklamada, konunun bir tercihten öte, zorunluluk olduğu ileri sürüldü.
Yaklaşık 2 bin öğrencisi ile 150 kişilik akademik ve idari personeli bulunan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin (GSF) Narlıdere'deki kampüsünün, Mühendislik Fakültesi görevlilerinin denetiminde "depreme dayanıksız" olduğu tespit edilmesinin ve geçici süreyle Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınması kararının alınmasına öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, gidilecek olan yeni yerin güzel sanatlar eğitimine elverişli olmadığı ve taşınma işleminin ani ve plansız yapıldığın söyledi. Pazartesi günü fakülte bahçesinde toplanan öğrenciler, GSF Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna ile görüştü.
"OLUMSUZ SONUÇLARA KARŞI ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ"
Taşınmanın ani ve plansız yapıldığını, depreme dayanıklılık testinin güvenilir olmadığını belirten öğrenciler, taşınılacak binadaki altyapı yetersizliği nedeniyle eğitimin aksayacağını öne sürdü. Dekan Prof. Dr. Öztuna ise, "Elimizde bir rapor var. Buranın depreme dayanıksız olduğuna kanaat getiren bu rapora uyulmaması halinde suç işlemiş oluruz. Yarın öbür gün muhtemel bir depremin neden olacağı olumsuz sonuçlara karşı önlem almak zorundayız. Taşınma işlemi geçici işlemdir, 2 sene sonra yine yerimize döneceğiz" dedi.
REKTÖRLÜK AÇIKLAMA YAPTI
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. GSF ile Konservatuvarın bulunduğu yerleşkedeki yapıların depreme dayanıksız olduğunun belirlendiği ve bu tablo karşısında konuyla ilgili verilerin hızlı şekilde kurum içi düzenlenen toplantılarda dile getirilip kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Gerçekleştirilen son toplantıda bilgi, belge ve fotoğraflarla durum bütün mensuplarımıza tek tek anlatılmıştır. Her iki birimimizin ivedi taşınmasına ilişkin yapılan değerlendirmede konunun bir tercihten öte kanuni bir zorunluluk halini aldığı; tehlikenin kapıda olduğu açık ve net şekilde ifade edilmiştir. Bunun yanında Tınaztepe'de yeni yapılmış olan binamızın da her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde birimlerimizin isteğine uygun olarak dizayn edileceği de vurgulanmıştır. Özveride bulunmasını istediğimiz mensuplarımıza, yeni binalar yapılıncaya kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devamını sağlamak için geçici bir çözüm bulunduğunun altı çizilmiştir."
Üniversite yönetiminin, eğitim ve sanat faaliyetlerinin aksamaması adına yapmak istediklerinin belli olduğu ifade edilen açıklamanın devamında, "Ülkemizin en saygın sanatçılarını yetiştiren üniversitemizin, birtakım konformist yaklaşımlara ve siyasi söylemlere itibar etmesi de mümkün değildir. Tehlike açık ve nettir. Üniversite yönetimimiz, mensuplarımızın hevesini kırmak değil, onların moralini yükseltmek için çalışmaktadır. İlerleyen günlerde konuyla ilgili aydınlatıcı açıklamalar yapılmaya devam edilecektir" denildi.
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERDEN REKTÖRE CEVAP
Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de Rektörlüğün açıklamasına yanıt verdi. Açıklama şu şekilde:
“Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuarımızın bulunduğu yapıların depreme dayanıksız olduğu konusunda bahsi edilen raporlar kesinlikle fakülte mensupları ve kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Dekan ve dekan sekreterinin, fakültemizde gerçekleştirilen toplantıda Tınıztepe’de yer alan ve taşınması planlanan binanın gerekli şartları karşılamadığına dair yapmış olduğu itirafın görüntülü kaydı mevcuttur. Öncelikle öğrencilerin aklıyla alay ettiğiniz bu tavrın devamı halinde kamuoyu ile paylaşmaktan çekinmeyeceğimizi hatırlatırız.
Tüm bunlara ek olarak düne kadar, resmi yayın organınız üzerinden paylaştığınız ve düne kadar erişilebilen, fakültenin taşınmayacağına dair yaptığınız açıklamanın, bugün itibariyle neden yayından kaldırıldığını da fakülte öğrencileri olarak merak etmekteyiz. Elinizde bulunduğunu söylediğiniz raporların, bu açıklamayı yaptığınız tarihler içerisinde bir geçerliliği bulunmuyor muydu? Şayet böyle bir durum söz konusu değilse, yaptığınız yazılı açıklamanın neden kaldırıldığına dair yeni bir açıklama yapmanız, fakülte öğrencileri ve akademisyenleri açısından zorunluluk taşımaktadır.
Rektörlüğün, siyasi bir partinin milletvekilinin yaptığı açıklama üzerinden sadece eğitim haklarını talep eden biz öğrencileri belirli bir siyasi çizgiye iterek, bunun üzerinden kamuoyunu yanıltabileceklerini düşünmeleri oldukça komiktir. Bizim taleplerimiz bellidir; taşınmamız gerektiğini kanıtlayan belgeler ve raporların kamuoyu ile paylaşılması veya Güzel sanatlar Fakültesi eğitiminin sürdürebilirliğine imkan sağlayacak şartlar ve ortamdır.
Bugün yaptığınız açıklama içerisinde, rektörlük binası olarak tasarlanan, içerisinde sahnesi, stüdyosu, atölyeleri bulunmayan bir yapıyı, her türlü ihtiyaca cevap verecek bir şekilde dizayn edileceğini söylemeniz, tüm bu bilgiler ışığında düşünüldüğünde gerçeği yansıtmamaktadır. Güzel sanatlar Fakültesi öğrencileri olarak bir kez daha, anayasada bulunan eğitim/öğrenim hakkı maddesini ihlal ettiğiniz hatırlatarak, bu yanlıştan bir an önce dönmeniz konusunda sizi uyarıyoruz.”
GSF ÖĞRENCİLERİNİN DÜZENLEDİĞİ FORUMDA TEPKİLER ÖNE ÇIKTI
GSF öğrencileri, yaşayacakları mağduriyete dikkat çekmek, bunun için yapılabilecekleri tartışmak için 25 Haziran'da bir forum düzenledi.
Forumda öğrenciler özellikle yeni taşınacakları binanın GSF’nin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılmadığını, bir rektörlük binası ofis formatında olduğunu ve mevcut kampüsün sahip olduğu birçok olanağı (yüksek tavanlı stüdyo, tiyatro salonları, sahne kulisi, çini fırınları, dekor atölyeleri) barındırmadığı bu nedenle eğitimlerinin aksamasından endişelendiklerini ifade etti. Tartışma fakültenin yerinden çok bu değişimin mevcut eğitim sistemini (%80 uygulama %20 kuramsal) sekteye uğratacağını üzerinden devam etti.
Dekanlığın 24 Haziran’da öğretim üyelerini bilgilendirme amaçlı yaptığı toplantıda cevaplanmayan birçok soru da forumda tartışıldı. Ocak ayında deprem sorunu yok denen fakültede eğitim döneminin bitmesine yakın dekanlığın çürük raporu nedeniyle fakülteyi boşaltmak gerektiğini söylemesi, bu taşınmanın 2 yıl süren geçici bir iyileştirme çalışması için olacağının iddia edilmesi, bu kadar çok eşya ve sanat eserinin 15 Temmuz’a kadar Tınaztepe’deki idari binaya nasıl taşınacağı ve gelecek dönem öğrencilerinin mağdur edilmeyeceği akıllarda kalan sorular oldu.
Rektörlüğün sanat eğitiminin inceliklerini dikkate almayan tutumunu eleştiren GSF öğrencileri ana taleplerinin nitelikli eğitimin sağlanması olduğu ve bunun için İzmir’deki sanat kurumlarının ve demokratik kitle örgütlerinin gündemi yapmak için çabalayacaklarını belirtti. Bunun üzerine iş bölümü yapan öğrenciler forumu sonladırdı.
(HABER MERKEZİ)