Antep’te cemaat yurdunda cinsel istismara tepki: Denetim yok, göz yumuluyor
Antep’te Hasan Hoca İlim Yayma Vakfı adlı dini cemaat yurdunda yaşanan cinsel istismar vakasını HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı ile konuştuk.
ARŞİV | Fotoğraf: DHA
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır
Antep’te Hasan Hoca İlim Yayma Vakfı adlı dini cemaatin yurdunda geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir çocuğa yönelik vakıf çalışanının cinsel istismarına dair Evrensel’e konuşan Antep Barosundan Av. Bektaş Şarklı, cemaat ve tarikat yurtlarına yönelik herhangi bir denetimin söz konusu olmadığını ve göz yumulduğunu dile getirdi. HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, bu tür vakıfların çok sıkı bir şekilde, tarafsız olarak denetlenmesi ve gerekli önemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Antep’te Hasan Hoca İlim Yayma Vakfının Oğuzeli ilçesindeki yatılı eğitim yurdunda, dini eğitim gören 9 yaşındaki B.E.K’ye cinsel istismarda bulunan Vakıf Çalışanı E.K. geçtiğimiz günlerde tutuklanmıştı. Söz konusu olayla ilgili açıklama yapan kaymakamlık ise, olayı “üzücü” bularak, vakfın eğitim verdiği binanın Milli Eğitim Müdürlüğünden izin alınmadan kullanıldığını belirterek, binanın mühürlenerek kapatıldığını bildirmişti. Anında gizlilik kararı getirilen soruşturma dosyasıyla ilgili cemaat ve tarikat yurtlarında yaşanan bu tür olayları Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile konuştuk.
"YILLARCA BU CEMAAT ÇEVRESİ FAALİYETTE"
Olayla ilgili Mecliste soru önergesi veren HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Türkiye’de kadın ve çocuk istismarı olayları gün geçtikçe artıyor. Maalesef Türkiye bu olayları engelleme konusunda gereken adımları atabilmiş değil. Atamadığı için, kendilerine yönelik eleştirilerin önüne geçmek üzere bu davaları hemen kapatmaya çalışıyorlar” dedi. Kaymakamlığın yurdun kaçak olduğuna yönelik açıklamalarına değinen Toğrul, “Yıllarca bu cemaat çevresi faaliyet yürütüyor. AKP’li yöneticilerle bu vakfın çok yakın ilişkileri var. Bu yüzden böyle infial yaratıcı olayın ardından yurdun kaçak olduğunun söylenmesi garip bir durumdur. Daha önce de Adana, Karaman gibi yerlerde birçok olay yaşandı. Çocuklarımızın ruhsal ve bedensel yapısında kalıcı hasarlar yaratabilecek bu tür saldırılara yönelik toplumsal olarak mücadele etmeliyiz. Aynı zamanda devlet, bu kurumları, ‘benim yandaşım’, ‘benim arka bahçem’ diyerek değil, çok sıkı bir şekilde, tarafsız olarak denetlemeli ve gerekli önlemi almalıdır” dedi.
"HUKUKSAL, TOPLUMSAL, SİYASAL ADIMLAR ATILMALI"
Bu olayın Türkiye’de cinsel istismarın önlenmesi konusunda ciddi eksiklerin olduğunu bir kez daha ortaya serdiğini vurgulayan Toğrul, “Hukuksal, toplumsal ve siyasal olarak ciddi adımlar atılması gerekiyor. Bu konuda toplumsal muhalefetin, bir refleks gösterip bir baskı unsuru olması önemlidir. Ancak bu şekilde bu gibi olayların önüne geçebiliriz” diye konuştu.
KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Antep’te Baro, Tabip Odası, Eczacılar Odası, Mimarlar ve Mühendisler Odası şubelerinin yanı sıra 27 kitle örgütü ile akademik oda, istismarı ortak yazılı açıklamayla kınadı.
Devletini Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atarak çocukları ihmal ve istismardan korumayı taahhüt etmesinden kaynaklı öncelikli sorumluluğun devletin olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu kurum nasıl olur da kaçak faaliyet gösterebilir. Bu konuda denetleme yapması gerekenler neden zamanında denetleme yapmamıştır?” diye sordu.
‘İSTİSMAR VERİLERİ TAHMİNLERİN ÜZERİNDE’
Çocuk istismarının büyük bir halk sağlığı sorunu olduğuna yer verilen açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki çocuk istismarının tahminlerin daha da üzerinde olduğu ve her geçen gün artmaya devam ettiği kaydedildi. Farklı kaygılarla çok sayıda istismar olayının açığa çıkmadan üstünün örtüldüğü vurgulanan açıklamada, “Kentimizde yaşanan bu iğrenç olay vesilesiyle, STK’ler olarak çocuk hakları ve çocukların yüksek yararı için çözüm üretmek amacıyla yapılacak bütün çalışmalara katılmaya, destek sunmaya her zaman hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Ceza adalet sistemi; yargılamaların çok uzun sürmesi, takdiri indirim sebeplerinin uygulanma biçimi, yetersiz delil toplanması gibi sebeplerle sanıklar için caydırıcı olmaktan uzaktır. Ceza adalet sisteminin amaca uygun işlemesi için eksikliklerin sebebi araştırılmalı, bunları gidermek için gerekli yasal ve idari düzenlemeler acilen yapılmalıdır” denildi.
"SERBEST BİR ŞEKİLDE HAREKET EDİYORLAR"
Sağlık, eğitim, adalet gibi alanlarda tarikat ve cemaat çemberinde olduklarını söyleyen Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı ise, “Bunlar çok serbest bir şekilde hareket edebiliyorlar. Antep’te olan olayda da görüldüğü gibi ruhsatsız, izinsiz bir şekilde faaliyet gösteriyor. Kontroller ve denetimler emniyetin, belediyelerin, kaymakamın ve valinin de sorunu olması gerekiyor. Ancak, yakın zamanda Aladağ’daki olayda da Karaman’daki olayda da burada da görüyoruz ki, belediyelerin, kamu kuruluşlarının herhangi bir denetimi söz konusu değil” dedi.
"SUÇA ZEMİN HAZIRLAYANLAR DA YARGILANMALI"
Denetimsizlikle beraber bunlara göz yumulduğunu da vurgulayan Şarklı, “Denetimi yapmayan, bunlara göz yumanların da yargılanması gerekiyor. Ancak Türkiye’deki yargı sistemi bu tarz dosyalarda sadece faili yargılayıp olayı kapatmaya yönelik hareket ediyor. Bu tarz suçlarda, yargı, içinde kamu kuruluşlarının da sorumluluğunu incelemiyor. Ankara Katliamı gibi olaylarda da görüldüğü üzere, valilik idari soruşturma gerektiren durumlarda nasıl izin vermiyorsa bu gibi suçlarda da izin vermiyor. Gene de bu dosyada bizler sadece faili yargılanması değil aynı zamanda bu suça zemin yaratan, olmasına sebebiyet veren aktörlerin yargılanması için de mücadele edeceğiz. Eğer sorumluları yargılamadığımız takdirde yarın gene yaşanmasının önüne geçemeyeceğiz” dedi.
Anayasa’nın ikinci maddesinde Türkiye’nin laik ve hukuk devleti olduğundan bahsedildiğini belirten Şarklı, “Ancak bunun pratik uygulaması oldukça farklı. Bugün eğitim alanı tamamen cemaatlere peşkeş çekilmiş durumda. Bu konuyu siyasetçilerin, eğitimcilerin, akademisyenlerin, muhalefetin tartışması gerekir” dedi.
SORUŞTURMA DOSYASINA GİZLİLİK KARARI
Antep Barosu Çocuk Hakları Merkezi de konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Dosyanın soruşturma aşamasında olduğu ve gizlilik kararı verildiği belirtilen açıklamada, kursta başka istismar olaylarının yaşanıp yaşanılmadığının araştırılması gerektiği söylendi. Bu olayların son bulması gerektiği söylenen açıklamada, “Gaziantep Barosu Başkanlığı ve Çocuk Hakları Merkezi olarak yaşanan olayın takipçisi olacağımızı, mağdur çocuğun haklarının en iyi şekilde savunulması için elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz. Şüphelinin en ağır cezaya çarptırılması ve soruşturulmasını sağlamak adına tüm gücümüzle çalışacağız” denildi.