Elektriğe yüzde 15 zam
Elektrik fiyatları 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 14.98 oranında artırıldı.
(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay
Burcu YILDIRIM
Ankara
Tekrarlanan İstanbul seçiminin bitmesinden sonra başlayan zam dalgası devam ediyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) bugün yaptığı toplantı neticesinde kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi. Buna göre, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatları konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 14.98 oranında artırıldı.
GAZA DA ZAM GÖRÜNDÜ
Doğalgaz fiyatlarını da BOTAŞ belirliyor. BOTAŞ’ın da 30 Haziran’a kadar 1 Temmuz’dan geçerli yeni tarifeleri belirlemesi gerekiyor. Şirketin doğalgaza, elektriğe yakında bir oranda ‘çift haneli’ zam yapma olasılığı güçlendi.
ELEKTRİK ŞİRKETLERİNİN BORCU HALKIN SIRTINA YÜKLENDİ
Elektriğe yapılan yüzde 14.98’lik zammı değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Ömürhan Avni Soysal, 21 bölgedeki elektrik ve dağıtım şirketlerinin borcunun 52 milyar dolar olduğunu belirterek borcun halkın sırtına yüklendiğini söyledi. 2001 yılından beri yapılan özelleştirmelerle bu noktaya gelindiğine dikkat çeken Soysal, Türkiye’nin elektrik üretiminin dışa bağımlı olduğunu söyledi.
Evrensel’e konuşan EMO Ankara Şube Başkanı Ömürhan Avni Soysal, zam sinyalinin yükselen döviz kuru ile geldiğini belirtti. Zammın 23 Haziran’a kadar ertelendiğini, seçimlerden sonra çaya, şekere, motorine, elektriğe peş peşe zamlar geldiğini kaydeden Soysal, konut, sanayi ve ticarethaneye yapılan elektrik zammının her yeri etkileyeceğine dile getirdi. Soysal, “Elektriğe yapılan zam yükselen döviz kuruyla geldi. Yeni yıldan sonra ve seçim öncesi elektriğe yüzde 10’luk indirim yapıldı ama bunun ardından gizlice şirketlere yüzde 15’lik zam yaptırıldı” dedi.
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK DÖVİZ KURUYLA ÇIKMAZA GİRDİ
Türkiye’de enerji alanının doğru kullanılmadığını, dışarı ve yükselen döviz kuruna bağlı olduğunu söyleyen Soysal, “Bu yüzden gelen zamlara şaşırmamak gerekir. Bir yıl içerisinde dövizin dalgalanmasına bakarsanız maliyet artışının çok olduğunu görürsünüz. Kamu eliyle yürütülmeyen elektriğe gelen bu fahiş zamlar halka yansıdı. Enflasyona yakın yapılan bu zam çok fazla. Her yıl ekim ayında yapılan zammın bu yıl erken olması ekonomik krize işaret ediyor” dedi.
Dışarıya bağımlı enerji kaynakları nedeniyle maliyetin çok arttığını ifade eden Soysal, “İthal kömüre dayalı termik santral ve doğal gaz bunun başlıca sebepleri. Aslında mayıs ayında Türkiye çok yağış aldı, eğer hidroelektrikle kendi elektriğimizi üretebilseydik maliyet çok az olacaktı. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından Avrupa’nın üstünde olmamıza rağmen hayata geçirilmediği için hem dünyanın hem de Avrupa’nın çok gerisindeyiz” diye konuştu.
SANAYİCİLER ZAMMI VATANDAŞA YANSITIR
Sanayiyi ayakta tutanın elektrik enerjisi olduğunu belirten Soysal, özellikle sanayiye yapılan zam ile her kalemin etkileneceğini vurguladı. Soysal, “Sanayi de bu zammı vatandaşa yansıtacak ve vatandaş aslında çift zamla karşılaşacak” dedi.
Özel elektrik şirketlerinin 21 bölgede olduğuna ve dağıtım şirketleri ile birlikte 52 milyar doları aşan borcunun varlığına dikkat çeken Soysal, “Bu korkunç bir rakam. Önümüzde bir Telekom örneği var. Şirketler borç yükü altında ve bu halkın sırtına yüklenecek. 2001 yılından beri yapılan özelleştirmelerle bu noktaya gelindi. Sonuç olarak yaşanan krizin yükü yine halktan çıkarılacak” diye konuştu.
ŞEKER VE ÇAY PAHALANMIŞTI
Şeker ve çay fiyatlarına da İstanbul seçimi sonrası yüzde 15 ila 16 oranlarında zam geldi. Türkşeker tarafından yapılan açıklamaya göre kristal şekerin fabrika çıkış fiyatı yüzde 16 artışla 3,57 lira oldu. ÇAYKUR da kuru çay fiyatında yükselen maliyetler nedeniyle yüzde 15 artışa gitti. Çay enflasyon sepetinin yüzde 0.48'ini şeker ise yüzde 0.32'sini oluşturuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)