Hayatına satrancı dahil etmek isteyenlerin kulübü
Çukurova Üniversitesi Satranç Kulübü Başkanı Meryem Erkek ile kulübün ortaya çıkış sürecine ve etkinliklerine dair konuştuk.
Fotoğraf: Pixabay
Seren ELATAŞ
Adana
Çukurova Üniversitesi Satranç Kulübü Başkanı Meryem Erkek ile kulübün ortaya çıkış sürecine ve etkinliklerine dair konuştuk.
Satranç kulübü kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
İlgisi olanlar biliyordur, her sene Antalya'da üniversiteler arası satranç şampiyonası düzenleniyor. Ben de satranç alanında kendimi geliştirmek ve bu alanda ilerlemek isteyen biriydim. Geçen sene üniversiteler arası satranç şampiyonasına bizim üniversitenin katılmadığını görünce bunun nedenini düşündüm. Sonra üniversitenin kültür müdürlüğüne gidince öğrendim ki kulüp aktif değilmiş. Kendimce neden olmasın, üniversite içinde bir kulüp kuralım dedim. Hem satranç oynayan arkadaşlara ulaşır hem de imkan tanınırsa bu tarz şampiyonalarda üniversitemizi temsil ederiz.
Topluluğa üniversite öğrencilerinin ilgisi nasıl?
Satranç topluluğu olarak tabi ki çok hevesleyiz. Sürekli aramıza yeni öğrenciler katılıyor, herkese ulaşmamız bir anlamda kolay değil çünkü kulüp henüz aktif halde değil. Kültür Müdürlüğü’nün kulübü aktif hale getirmeniz için istediği koşulları yerine getirdik, bizler de genel kurul tarihi vermelerini bekliyoruz. Umuyorum ki kulüp aktif hale gelince aramıza daha fazla arkadaş katılmak isteyecektir.
Şu ana kadar hangi etkinlikleri düzenlediniz, önümüzdeki dönem neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Şu ana kadar kendi çapımızda etkinlikler düzenledik diyebilirim çünkü henüz kulüp olmadığımız için faaliyet yapmamıza izin verilmiyor. Her perşembe üniversite içinde satranç buluşmaları düzenliyor, orada kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz, birbirimizle kendi aramızda maçlar düzenliyoruz. Geçen hafta Azeri Derneği’nin desteğiyle “İkinci Yüzyılın Başlangıcı Dostluk Maçı” düzenlendi. Bizim için eğlenceli ve verimli bir etkinlikti. 15-16 Haziran’da ise yine kendi üniversitemizde ahşap satranç takımı ödüllü turnuva düzenliyoruz. Bunların yanı sıra genel kuruldan sonra üniversite içinde fakülteler arası ödüllü turnuva düzenlemeyi düşünüyoruz. Seneye dönemin başında üniversitemiz için gelenekselleşmesi planlanan bir açık turnuva planımız var. Tabi bütün bu süreçler için Türkiye Satranç Federasyonu Adana il temsilcisi hocamızın da katkısı çok büyük çünkü en başından beri kulüp fikri için bizimle iletişime geçip satranç ile ilgili her konuda bizlere destek veriyor.
Satranç ne ifade ediyor hem sizler için hem de üyeleriniz için?
Bu çok geniş çaplı bir soru. Ben çocukken oynardım satrancı, ilk ve ortaokul yıllarımda. Daha sonra yaşadığımız ilçenin de satranca olan uzaklığı ile hayatımdan çok uzun süre çıkarmıştım satrancı. Üniversiteye gelince tekrar oynamaya başladım ve bu alanda çalışmayı çok seviyorum. Aslında sporculuğun yanı sıra hakemlik ve antrenörlük lisansım da var. Aktif olarak hakemlik de yapıyorum. Bu anlamda satranç benim için sadece bir spor dalı değil ama belirttiğim gibi hayatımda belki de çok uzun seneler yer vermek istediğim bir alan. Üyeler açısından kendisini satranca adamış olan da var satrancı sadece boş vakitlerini değerlendirmek için oynayan da var. Topluluğumuzdaki arkadaşlar da hiç değilse satranca dokunan ya da hayatına satrancın dokunduğu insanlar.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Tabi ki satranç topluluğumuza herkesi davet etmek isteriz ama öncelikle ilgili arkadaşlara tavsiye ederim. İlgili arkadaşlar derken bu alanda uzman kişilerden UKD'si 1700 üzeri kişilerden bahsetmiyorum sadece, uzman kişilerle birlikte öğrenmeye hevesli arkadaşları da bekleriz. Ekleyebileceğim pek fazla detay yok aslında. Kısacası aramızda satranç öğrenmek isteyenden satranç öğretmek isteyene kadar herkese yer var.