30 Haziran 2019 07:08
/
Güncelleme: 1 Temmuz 2019 13:32

ODTÜ'de protesto olmadan gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

ODTÜ mezuniyet töreni öncesi yapılan ev baskınlarında 4 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

ODTÜ'de protesto olmadan gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Fotoğraf: twitter.com/OdtuSavunulmali

ODTÜ'de geleneksel mezuniyet töreninin öncesinde öğrenciler evlerine polis baskınıyla gözaltına alındı. Geçen yıl açılan bir pankart gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanı'na hakaret” suçlamasıyla gözaltına alınan ODTÜ öğrencileri, bu kez mezuniyet töreni öncesinde ihbar iddiasıyla evlerinden gözaltına alındı. Rektörlük mezuniyet töreni ile gözaltıların alakası olmadığını savunurken, öğrenciler bu operasyonu “polis ile işbirliği içerisinde, okulun öğrencilerine dönük saldırısı” olarak nitelendirdi. Öğrenciler 1 Temmuz günü ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

ODTÜ mezuniyet töreni öncesi yapılan ev baskınlarında 4 öğrenci gözaltına alındı. 30 Haziran günü sabah saatlerinde yapılan polis basınıyla ODTÜ öğrencilerinden Emrecan Konyalı, Meziyet Yıldız, Melike Balkan ve Fırat Çağlar Karabulut gözaltına alındı. Öğrencilerden evinde olmayan Özgür Gür’ün ise evinin kapısının zorla kırıldığı ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Mezuniyet töreni konusunda ihbar olduğunu iddia eden polisin elinde çok sayıda öğrencinin bulunduğu bir gözaltı listesi olduğu belirtiliyor. Terörle Mücadele ekipleri tarafından yapılan operasyon konusunda avukatlara yeterli bilgi verilmedi.

SERBEST BIRAKILDILAR

Öğrenciler emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Aynı operasyon kapsamında evinin kapısı kırılarak evinde arama yapılan ancak evde olmadığı için gözaltın alınamayan Özgür Gür’e ilişkin ise bir bilgi edinilemedi.

ÖĞRENCİLER: ÜNİVERSİTEDEKİ BASKI VE SALDIRILARIN BİR PARÇASI

ODTÜ öğrencileri yaptığı açıklamayla arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. “Mezuniyet töreninde protesto yapma ihtimali üzerinden öğrencileri sabaha karşı terörle mücadele polisleriyle gözaltına aldırtmak nasıl bir keyfiyettir?​” diye soran öğrenciler, gözaltıların ODTÜ rektörlüğünün ve AKP iktidarının en ufak bir eleştiriye tahammülsüzlüğünün göstergesi olduğunu vurguladı. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Üniversiteler ve ülke üzerindeki baskı ve saldırıların boyutu gözler önüne serilmektedir. Bir kez daha gördük ki kadın ve LGBTİ+ faaliyetlerini yasaklayan, öğrenci topluluklarının etkinliklerini kısıtlayan, polis ile işbirliği içerisinde okulun öğrencilerine dönük saldırının bir parçası olan ODTÜ yönetimi okulumuzun iradesini temsil etmemektedir” dedi. ODTÜ’nün eşit ve özgür bir üniversite olması gerektiğini aktaran öğrenciler, bir gelenek olan mezuniyet töreninde, tüm bu keyfiyete ve baskıya karşı çıkma çağrısında bulundu.

ÖĞRETİM ELEMANLARI: ÖĞRENCİME DOKUNMA

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği de yaptığı açıklamada, “ODTÜ mezuniyette gerçekleştirilen protestolar da dahil dahil olmak üzere kendi işleyişindeki tartışmaları sağlıklı ve çatışmasız bir şekilde yürütecek kurum kültürüne sahiptir. Dışarıdan gelecek bu gibi müdahalelerin andığımız kurum kültürünü aşındırmaya yönelik olduğunu düşünüyor ve tüm bileşenlerimizi mezuniyet törenine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Öğrencime dokunma!” denildi.

REKTÖRLÜKTEN "MEZUNİYETLE ALAKASI YOK" SAVUNMASI

ODTÜ Rektörlüğü gelen tepkiler üzerine e-posta yoluyla bir açıklama yaptı. Öğrencilerin gözaltına alınmasının mezuniyet töreni ile alakası olmadığı savunulan açıklamada, temel hak ve özgürlüklere, bireylerin prostesto hakkına saygı duyulduğu ifade edildi. Açıklamada, “Mezuniyet törenimizin, yeni mezunlarımız, yakınları, mensuplarımız  ve tüm ODTÜ’lüler için çok özel bir gün olduğunu vurgulayarak, tüm ÖDTÜ bileşenlerini bu ortamda sağduyulu davranmaya ve birlik içinde üniversitemize sahip çıkmaya davet ederiz.” denildi.

GEÇEN YIL KARİKATÜR GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALMIŞLARDI

Geçtiğimiz yıl 6 Temmuz'da gerçekleşen törende "Tayyipler Alemi" karikatürünü pankart olarak taşıyan 3 öğrenci, 7 Temmuz günü "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. 8 Temmuz'da biri pankartın hazırlandığı baskı evi çalışanı olmak üzere 2 kişi daha gözaltına alınmıştı. Adliyeye çıkarılanlardan baskı evi çalışanı serbest bırakılmış, 4 öğrenci tutuklanmıştı. Öğrenciler 10 Ağustos günü serbest bırakıldı. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et