Halfeti'de işkence görenlerin Adli Tıp Kurumuna sevki yapıldı
Halfeti'de gözaltında işkence iddialarına ilişkin Urfa Barosu'nun başvurusu sonucu başlatılan soruşturma kapsamında mağdurların ifadesi alındı. Mağdurlar Adli Tıp Kurumuna sevk edildi.
Fotoğraf: MA
Halfeti'de gözaltında işkence iddialarına ilişkin Urfa Barosu'nun başvurusu sonucu başlatılan soruşturma kapsamında mağdurların ifadesi alınarak işkence tespiti için Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevkleri yapıldı. İfadelere rağmen görevli polisler hakkında şuana kadar herhangi bir işlem başlatılmadığı belirtildi.
Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi'nde 18 Mayıs'ta 1'i polis amiri 3 kişi çıkan çatışmada yaşamını yitirmişti. Olayın ardından Dergili, Sırataşlar, Koçhisar ve Tutluca mahallelerinde gözaltına alınan 51 kişiye yönelik işkence iddiaları gündeme gelmişti. Urfa Barosu'nun işkence iddialarına ilişkin yaptığı suç duyurusuyla başlayan soruşturma devam ediyor. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan 13 kişiden 12’si cezaevinden Urfa Adliyesi'ne getirilerek ifadeleri alındı.
POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDULAR
MA'nın haberine göre ifadeleri alınan 12 kişinin, kendilerine yapılan işkenceleri ayrıntılı bir şekilde savcıya anlattığı ve polisler hakkında şikayetçi oldukları öğrenildi. İşkenceye maruz kalanların tümünün savcılık talimatıyla Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildiği ve burada muayene edildikleri belirtildi. TEM Şubede işkence gören ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Yılmaz ve Alakuş ailelerinden bazı fertlerinde soruşturma kapsamında ifadelerinin alındığı ATK’ye sevklerinin yapıldığı ifade edildi.
İŞKENCE GÖRENLER ATK’YE SEVK EDİLDİ
Konuya ilişkin bilgi veren Urfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Mevlüt Güneş, Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından Baro İnsan Hakları Merkezi'ne yapılan başvurular sonucu soruşturmaya müdahil olduklarını ve gözaltında işkence iddialarının tespiti noktasında girişimlerde bulunduklarını söyledi. Yaptıkları girişimlerin ardından gözaltındaki 51 kişinin çoğuna işkence uygulandığını tespit ettiklerini aktaran Güneş, “Barolara yüklenen yetki çerçevesinde yapmış olduğumuz şikayet neticesinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında serbest bırakılanlar ifadeleri alınarak ATK’ye sevkleri sağlandı” diye konuştu.
Gözaltında işkence görenlerden 13 kişinin tutuklandığını sözlerine ekleyen Güneş, “Tutuklu bulunanların ifadeleri alınarak ATK’ye sevkleri sağlandı. İşkence gördüğüne ilişkin baromuz İnsan Hakları Merkezi'ne başvuru yapanların hepsinin ifadesinin alındığını söyleyebiliriz. Sadece bir kaç kişi kaldı. Önümüzdeki birkaç gün içinde onlarında ifadelerinin alınması bekleniyor" dedi.
POLİSLER HAKKINDA İŞLEM YAPILMADI
Savcılık tarafından henüz işkence görenlerle ilgili işlemler yapıldığını, ancak işkence eden polis memurları ile ilgili yapılan bir işlemin olmadığını söyleyen Güneş, bir daha bu tür vakaların yaşanmaması için davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.
Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs günü yaşanan bir çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı dört mahallerde yapılan ev baskınlarında aralarında çocukların da olduğu 51 kişi gözaltına alınmış, gözaltı sırasında başlayan işkence, jandarma karakolu ve emniyette devam etmişti. 13 kişi “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
İşkenceye maruz kalanların beyanlarından bazıları şöyle olmuştu:
Uğur Yıldırım: Karakolda askerler tarafından ayaklarım patlayıncaya kadar işkence edildim. 5-6 saat burada bekletildikten sonra hastaneye götürdüler. Hastanede ayaklarıma dikiş atıldı. Ancak orada bulunan doktor tarafından bana darp raporu verilmedi. Ardından Urfa TEM Şube’ye getirildik. Buradaki polisler ayaklarıma bastıkları için dikişlerim yeniden patladı
Emin Zincirkıran: Beni hücreden alıp gözlerimi siyah bir bantla bağladılar. Ardından kafama siyah bir çuval geçirip çuvalı bağladılar. Bu şekilde ikinci kata çıkardılar. Burada ellerimi arkadan bağlayıp üzerimi çıkardılar. Bir polis ellerimi çekip sırtıma basarken, diğeri cinsel organıma bir şeyler taktı. Aradan kısa bir süre sonra vücudum birden sarsıldı. O an bana elektrik veriliğini anladım. Bu şekilde 3 gün boyunca işkence yaptılar ve her seans 30-40 dakika sürüyordu
Abdullah Polat: Ağzıma iç çamaşırım tıkıldı. Sonra da elektrik vermeye başladılar. Bir yandan elektrik veriyorlardı bir yanda da küfür ediyorlardı. Bu şekilde işkence 40 dakika kadar sürdü. 2 ya da 3 gün boyunca bu şekilde işkence gördüm.
G.A: Gece 02.00 sularında çatışma seslerini duydum. Bir süre sonra kapımız çalındı ve çok sayıda polis içeri girdi. Çocuklarımızda dahil hepimizin gözlerini ve ellerini bağlayarak dövmeye başladılar. Bana tecavüz tehdidinde bulundular. Terörle Mücadele Şubesine götürüldükten sonra 11 gün burada kaldık. Gözlerimi bağladılar, başıma çuval geçirdiler. Çoğunlukla ellerim arkadan kelepçeliydi. Defalarca işkence seansına çıkarıldım. Pijamamın altından kablo geçirmek suretiyle göğsümden ve cinsel organımdan elektrik verdiler. Elektriğin şiddetiyle bayılınca o kabloları çıkarıp bu kez kollarımdan ve bacaklarımdan elektrik vermeye başladılar
T.A: Bir kadın polis, gözlerim bağlı bir şekilde nezarethaneden aldı ve iki erkek polisin oturduğu bir odaya götürdü. Erkek polislerden biri, elini saçıma dolayarak beni odanın bir ucundan bir ucuna gezdirdi. Bu arada ‘Sen temiz değilsin, senin kesin dostun vardır. 4 çocuğun var, 5’incisi de benden olsun ister misin’ diyerek cinsel tacizde bulundu.
F.A: Biz halamın evindeyken polisler eve baskın yaptılar. Babamı çok dövdüler. Başı kanlar içindeyken kafasını ezmeye çalışıyorlardı. Benim sırtıma silah dayayarak ‘konuş’ diye tehdit ettiler. İki erkek kardeşimle beraber bizi çocuk şubeye götürdüler. 4 gün çocuk şubede kaldık, daha sonra bizi bıraktılar. Ama biz hala çok korkuyoruz, geceleri uyuyamıyoruz. (HABER MERKEZİ)