Tıp öğrencilerinin yargılandığı davada beraat kararı
Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin “KCK örgüt üyeliği” iddiasından yargılandığı “Tıp örgütü” davasında beraat kararı çıktı.
Fotoğraf: DHA
Burcu YILDIRIM
Ankara
Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin 2012 yılından beri “KCK örgüt üyeliği” iddiasından yargılandığı “Tıp örgütü” davasının karar duruşması Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Artık farklı yerlerde görev yapan hekimler hakkında verilen mütalaada, hekimlerin öğrencilik yıllarında TTB'nin düzenlediği mitinge katılmaktan, öğrenci topluluğunda konuşmaya piknik düzenlemeye kadar attığı her adım “terör örgütüne yardım” diye suçlamaya dönüştü. Mahkeme, duruşma sonunda beraat kararı verdi.
Karar duruşmasında savunmasını yapan Dr. Tuncay Gökçen, öğrencilik döneminden kalma suçlamalarla hayatını zorlukla devam ettirdiğini söyledi. Gökçen, “Bu süreçte adıma herhangi adli ve cezai bir suç olmadığı halde ihraç edildim. Özel bir hastanede acilde çalışıyorum. İhraç olmamdan kaynaklı eğitim hakkımdan yararlanamıyorum. Suçlamaları kabul etmiyor, beraatimi talep ediyorum” dedi.
Psikiyatri uzmanı olduğunu ve 7 yıldır insanları iyileştirmeye çalıştığını söyleyen Dr. Fuat Akkun ise beraatini talep ederek “Aslında söyleyecek çok da bir şey yok” dedi. Diğer hekimler ise savunmalarını yazılı olarak sundu.
“SÖYLENTİLER BİLE DOSYAYA DAHİL EDİLMİŞ”
Hekimlerin avukatı olan Öztürk Türkdoğan, toplamda 27 kişinin vekili olarak savunma yapacağını ifade ederek, “Aradan 7 yıl geçti. Soruşturma evraklarını incelediğimiz zaman işin içinden çıkamadık. Ne bir toplantıya katılmış, ne konuşmuş sadece hakkında söylenti olduğu için dosyaya dahil edilmiş. Yargılamada 2013 yılında verilen mütaala ve bugünkünde hiçbir değişiklik yok. Soruşturmadaki eksiklikler devam ediyor. Halen ek savunma ile ilgili savunması alınmayan sanıklar var. Delil ikamesi kısmında taleplerimiz kabul edilmedi, geçen celsede Anayasaya aykırı olduğunu söylemiştik. Bu davada beraat kararı verilmezse ceza muhakemesine de aykırı olacak” diye konuştu.
“ÖRGÜT ÇIKARMAYA ÇALIŞILIYOR”
Mütaalanın “Özgür Sağlık Öğrencileri” diye soruşturmayı başlatan kolluk güçlerinin “Acaba buradan bir örgüt çıkarabilir miyiz” kaygısıyla hazırlandığını ifade eden Türkdoğan, “Kürtler, sosyalistler söz konusunu olduğunda kimse kumpastan bahsetmiyor ama polis, asker vs. olduğunda kumpastan bahsediliyor. Birileri hayali bir kurguyla bir şeyler yazıyor ve buna tutanak deniyor” dedi.
“4 AYDIR TAKİPTE BİR TEK DELİL BULAMAMIŞLAR”
Öğrencilerin Yenimahalle'ye bağlı Yakacık'ta yaptığı sağlık anketinin de suç olarak görüldüğüne değinen Türkdoğan, “Bunu da yasa dışı örgüt üyelerini muayene etti diye dosyaya girmişler. Yapılan sağlık anket çalışmasında mahalle alan çalışması yaptıkları yazılmış ve katılmayanlar da bu anketten suçlanmış. Varsa gizli örgüt veye delil, bulun. 4 aydır takip yapmışsınız bir tane delil bulamamışsınız. Suç olduğunu düşünseydiniz, bilirkişi üzerinden inceleme yapardınız” diye konuştu.
SAĞLIK ANKETİ SUÇ SAYILDI
Öğrencilerin gittiği pikniğin, “yasa dışı örgüt” toplanan piknik parasının ise 'örgüte yardım' olarak yine dosyada belirtildiğine dikkat çeken Türkdoğan, “Ev ve yurt aramalarında ise CMK tutanaklarında eksikler var, tespitler yapılmamış ve usule aykırı yapılmıştır. Çıkan kitaplar da yasak yayın değildir. Hatta forumda tutulan notlar örgüt notları olarak kabul edilmiş. Öğrenciler sağlık mitingine katıldı, öğrenci topluluklarında konuştu ve sağlık anketi yaptı, pikniğe gitmek için aralarında para topladı diye örgüt üyesi ve örgüte yardımdan 7 yıldır yargılanıyor ve haklarındaki suçlamalara dair tek delil yok. Tüm sanıkların beraatine karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Duruşmanın sonunda mahkeme öğrencilerin beraatine karar verdi.