08 Temmuz 2019 00:01

TİS sürecindeki kamu işçisi hükümetin sessizliğine tepkili

Kamu TİS'inde hükümet hâlâ teklif vermedi, bazı iş kollarında grev aşamasına gelindi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Kamu toplu iş sözleşmelerinde hükümetin vereceği teklif beklenirken Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı işletmelerde çalışan kamu işçileri, Türk-İş’in verdiği teklifin ekonomik kriz koşullarında yeterli olmayacağını ama yine de Türk-İş’in verdiği teklifin arkasında durması gerektiğini söyledi. Hükümetin sessizliğine de tepki gösteren işçiler, hükümetin işçileri yıldırmak için süreci uzattığını dile getirdi.

Taşerondan kadroya geçirilen işçiler de eklendiğinde 500 bin civarında işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmelerinde Türk-İş’in teklifine karşın hükümetten bir adım gelmedi. Tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, en düşük ücretin 3 bin 500 lira olması, ilk 6 ay yüzde 15; 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü 6 aylar için de enflasyon artı 3 puan refah payı talep eden Türk-İş’in teklifi sonrası, maden ve tarım-orman iş kollarında 60 günlük yasal grev süreci başladı. Ara bulucu sürecinin devam ettiği kimi iş yerlerinde ise grev sürecine yaklaşıldı. Türk-İş’in teklifini ve hükümetin TİS sürecindeki tutumunu Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı işletmelerde çalışan kamu işçileri ile konuştuk.

‘İŞE ALIRKEN AVRUPA, MAAŞI VERİRKEN AFRİKA’

TTK’de yer üstü işçisi olarak çalışan Sadullah Çakır, sokaktaki enflasyonun TÜİK’in açıkladığı enflasyondan çok daha büyük olduğunu belirterek teklif edilen zammın yeterli olmadığını dile getirdi. Türk-İş’in açıkladığı rakamlara göre yoksulluk sınırının altında yaşadıklarını ifade eden Çakır, “Aldığımız maaş yetmiyor. Evliyim, iki tane çocuğum var. Çocukları devlet okuluna yollamak dışında şansımız yok, lüks harcama şansımız yok. Elinden geldiği kadar ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorsun ama herkes daha iyi bir yaşam sürmek ister. Ben 33 yıldır kurumda çalışıyorum yer üstü işçisi olarak. Burada işe alırken Avrupa’yı örnek gösteriyorlar, maaşı verirken Afrika’yı...” diye konuştu.

‘TİS SÜRECİ CİDDİYETSİZ’

Hükümetin TİS sürecindeki tutumunu da eleştiren Çakır, “Dünyanın hiçbir yerinde ocak ayında başlayan toplusözleşme, temmuz ayında bu ciddiyetsizlikle yürümüyordur. Türk-İş büyük bir konfederasyon ama süreç çok ciddiyetsiz. Devletin teklifi bile yok henüz. Bir yandan da ‘Biz buralardan çıkalım, tamamı özel olsun’ diyor devlet. Kamuya bakışı bu işte. Bunu doğru bulmuyorum” dedi.

‘GREVE ÇIKARIZ’ DEYİP İMZA ATTILAR

Bir diğer TTK işçisi Tamer Işık ise öncelikle madenlerde çalışan işçilerin ücretleri arasındaki farkın işçiler lehine giderilmesi gerektiğini ifade etti. 98 lira ile 160 lira arasında değişen yevmiyelere yansıyacak olan zam oranının ücretler arasındaki uçurumu daha da artıracağını ifade eden Işık, “Düşük ücretli işçiler olarak öncelikli talebimiz bu” dedi. Işık, Türk-İş’in teklif ettiği zam oranına olduğu gibi imza atılırsa iyi bir zam olabileceğini ifade ederek bunun altında bir zammın ihtiyaçları karşılayamayacağını dile getirdi.

Türk-İş’in geçmiş dönemlerindeki tavrını da eleştiren Işık, “Türk-İş’in ‘Greve çıkarız’, ‘Sokağa çıkarız’, ‘Bundan gerisini asla kabul etmeyiz’ derken bir sabah anlaşmanın altına imza attığını görüyoruz. Bunları söylemelerine rağmen hiç uğraşmadan, en fazla yarım puan üstüne çekip imza attılar. İnşallah bu sefer böyle bir şey olmaz. Böyle yaparlarsa doğru olmaz” diye konuştu. Işık, hükümetin TİS sürecindeki tutumuna da değinerek, “Aylar oldu. Seçim geçsin dediler; seçim de geçti, hâlâ ses yok. Artık bizi yıldırmak için, ne verirlerse kabul edelim diye yapıyorlar diye düşünüyorum. Başka açıklaması yok” dedi.

‘TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİ YETERLİ DEĞİL’

Yüksek gerilimde teknisyen olarak çalışan TEİAŞ işçisi ise aldıkları ücretin yaptıkları işe göre az olduğunu söyleyerek Türk-İş’in zam teklifinin de yeterli olmadığını söyledi. 4 kişilik bir aileyi geçindirmeye çalıştığını belirten TEİAŞ işçisi, “Bunun mutfak masrafı var, diğer masrafları var; çocuğun dershane parası var, var da var... Maaşımızın şu an 5 bin-5 bin 500 lira olması gerek ama yüzdelik dilime girdiği için elimize geçen para 3 bin 700 civarı. Geçinebilmemiz için en az yüzde 25 zam vermeleri gerekiyor. Türk-İş’in istediği zam az. Devlet zaten bunun da altını veriyor. Bir de kriz var” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan belediyede imam nikahı kıydırdı

SONRAKİ HABER

Hamile kadının da bulunduğu araca saldıran trafik magandaları tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa