Kalkınma planı Mecliste: Halka kemer sıkma, patronlara teşvik, kıdeme saldırı!
2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından TBMM’ye sunuldu. Planda kıdem tazminatının fona devri de var.
![Kalkınma planı Mecliste: Halka kemer sıkma, patronlara teşvik, kıdeme saldırı!](https://www.evrensel.net/upload/dosya/128196.jpg)
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
İLGİLİ HABERLER
![Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı fonu ne anlama geliyor?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/135506.jpg)
Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı fonu ne anlama geliyor?
![Kıdem tazminatı fona devredilirse ne olur?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/135754.jpg)
Kıdem tazminatı fona devredilirse ne olur?
![TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 11. Kalkınma Planı'nın sunumuna başlandı](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/141374.jpg)
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 11. Kalkınma Planı'nın sunumuna başlandı
![Yurt genelinde yüz binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs'ı kutladı](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/136928.jpg)
Yurt genelinde yüz binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs'ı kutladı
![İstanbul’da 1 Mayıs: Gasp varsa direniş de var](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/136919.jpg)
İstanbul’da 1 Mayıs: Gasp varsa direniş de var
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu.
Plana göre, 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Planla işsizlik oranının ise yüzde 9,9'a düşürülmesi, enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedefleniyor.
İşçi sınıfının 2019 1 Mayıs'ına damga vuran "Kıdem tazminatıma dokunma" uyarısının görmezden gelindiği paket, kıdem tazminatının fona devrini de içeriyor.
Planda ayrıca tepkiyle karşılanan kadın üniversitelerinin kurulması da yer alıyor.
PLAN "HER ALANDA REKABET" DİYOR
Planın merkezinde, her alanda yatay ve dikey olarak rekabetçiliğin ve verimliliğin artırılması yer alıyor.
Plan dönemi boyunca kamu mali disiplinin korunması ve maliye politikalarının, enflasyon oluşturmayacak şekilde ekonominin kaliteli büyüme patikasına girmesini desteklemesi öngörülüyor.
ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5
Plana göre, para politikasında fiyat istikrarını ve finansal istikrarı esas alan politika çerçevesine devam edilecek, güçlendirilmiş politika koordinasyonu altında enflasyon yüzde 5 hedefine kademeli şekilde inecek.
Plan dönemi sonunda GSYH’ye oranla kamu kesimi borçlanma gereğinin yüzde 1,7, genel devlet açığının yüzde 1,8, merkezi yönetim bütçe açığının ise yüzde 2 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.
KIDEM TAZMİNATI FONU BES'E ENTEGRE EDİLECEK
Plana göre, kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. Reformda sosyal tarafların mutabakatı dikkate alınacak. Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, sistemde kalış süresi yeniden ele alınarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre edilecek.
HALKA KEMER SIKMA, PATRONLARA TEŞVİK
Uluslararası doğrudan yatırımların özellikle sanayi sektörüne çekilmesi ve komple yeni yatırımların payının artırılmasının sağlanacağı plana göre, maliye politikası çerçevesi mali disiplini esas alan, nitelikli büyümeye destek veren, kaynakları itibarıyla sürdürülebilirliğe, kullanım yerleri itibarıyla ise etkinliğe ve verimliliğe dayalı bir kaynak harcama yaklaşımıyla yürütülecek.
Plan, "rekabetçi üretim ve verimlilik", "istikrarlı ve güçlü ekonomi", "nitelikli insan ve güçlü toplum", "yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre" ile "hukuk devleti, demokratikleşme ve iyi yönetişim" eksenlerinden oluşuyor.
SANAYİ ODAK OLARAK BELİRLENDİ
Planda yerli üretimin artırılması ve sanayileşmenin hızlandırılması öngörülürken, sanayi sektörü odak sektör olarak belirlendi. İmalat sanayi ve içinde yer alan kimya, ilaç-tıbbi cihaz, makine-elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları da öncelikli sektörler olarak yer aldı. Tarım, turizm ve savunma sanayisi de öncelikli gelişme alanları olarak belirlendi.
YILLIK 5,7 BÜYÜME HEDEFİ
İmalat sanayi odaklı rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması ile teknoloji kapasitesinin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlar sayesinde sanayinin yıllık ortalama yüzde 5,7 büyümesi ve sanayinin GSYH içerisindeki payının yüzde 24,2'ye çıkması hedefleniyor.
Tarım sektörünün yıllık ortalama yüzde 3,1 büyümesi ve GSYH içindeki payının yüzde 5,4'e gerilemesi, hizmetler sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 60,1 olması bekleniyor.
Sabit sermaye yatırımlarının plan döneminde ortalama yüzde 5,3 artacağı öngörülürken, bu artışa özel kesim yatırımlarının önemli katkı vereceği ileri sürülüyor.
Özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise GSYH içindeki payının plan döneminde 1,7 puan artışla dönem sonunda yüzde 26,8’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
SÖMÜRÜ DÜZEYİ ARTACAK
Teknolojik kapasitenin artırılmasına, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine ve beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik adımlar çerçevesinde de toplam faktör verimliliğinin söz konusu dönemde yıllık ortalama yüzde 0,3 artması ve büyümeye katkısının dönem sonunda yüzde 13,9’a ulaşması bekleniyor.
KAMUDA MALİ DİSİPLİN DEVAM EDECEK
Mali disiplinin kararlılıkla devam ettirilmesi suretiyle kamu maliyesinin güçlü ve sürdürülebilir yapısının korunmasının temel amaçlardan biri olduğu vurgulanan planda, GSYH'ye oran olarak 2018 yılında yüzde 2 olan merkezi yönetim bütçe açığının plan döneminde aynı seviyede kalması öngörülüyor. GSYH'ye oranla, 2018 yılında yüzde 1,5 açık veren program tanımlı merkezi yönetim bütçe dengesinin, dönem sonunda fazlaya geçmesi, yüzde 2,4 olan kamu kesimi borçlanma gereğinin ise yüzde 1,7 seviyesine indirilmesi hedefleniyor.
GSYH'ye oran olarak 2018 yılında yüzde 10,7 olan kamu tüketiminin plan dönemi sonunda yüzde 9,6 seviyesine gerilemesi, kamu tasarrufunun ise 2018 yılındaki yüzde 1,8'lik seviyesinden yüzde 2,4’e yükselmesi öngörülüyor.
Plana göre kamu maliyesi, nitelikli büyüme dostu yeni bir perspektifle, planda ortaya konulan politikaların ve öngörülen yapısal değişimin hayata geçirilmesinde etkili bir araç olarak kullanılacak.
ÜRETİM BÖLGELERİNE YATIRIM VE TEŞVİK
Plana göre, 38 OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 üretim tesisine yönelik toplam 294 kilometre uzunluğunda iltisak hattı yapılacak.
Öncelikli sektörleri odağa alacak şekilde Çukurova, Batı Karadeniz ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere mevcut ve yapımı devam eden lojistik merkezlerin standartları yükseltilecek, yeni yapılacak yük ve lojistik merkezleri ise yük talebinin yüksek olduğu demir yolu koridorlarında planlanacak.
Mevcut demir yolu şebekesinde trafik yoğunluğunun artırılması ve yük taşımacılığından daha fazla pay alınabilmesini teminen ana hatlardaki darboğazlar giderilecek, trafik yoğunluğuna bağlı olarak belirlenen tek hatlı demir yolları çift hatlı hale getirilecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımları tamamlanacak.
Yüksek katma değer yaratan, istihdam artırıcı ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan özel sektör yatırımlarının önünün açılması ve üretken kapasitesinin yükseltilmesi için gereken kamu altyapı yatırımları yapılacak.
Milli gelire oranla kamu yatırımlarına ayrılan pay, Plan döneminde 2019 yılına göre artırılacak.
KADIN ÜNİVERSİTELERİ KURULACAK
Erdoğan'ın ilk olarak Japonya'da dile getirdiği kadın üniversitelerinin kurulması da planda yer aldı. Buna göre, Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak.
HDP'Lİ GARO PAYLAN: PLAN ÇÖKÜŞÜN İFADESİ
HDP Milletvekili Garo Paylan, açıklanan planın hükümetin 2023 hedefleri için çöküş anlamına geldiğini ifade etti:
"Erdoğan 2019-2023 kalkınma planını meclise sundu. Böylece 2012’de açıkladığı 2023 yılı hedeflerinin çöktüğünü ilan etti. Hem de ne çöküş! 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolardı. Yeni hedef 226 milyar dolar. 2023 kişi başı gelir hedefi 25.000 dolardı. Yeni hedef 12.484 dolar." (EKONOMİ SERVİSİ)
Erdoğan 2019-2023 kalkınma planını meclise sundu.
— Garo Paylan - Կարօ Փայլան (@GaroPaylan) 8 Temmuz 2019
Böylece 2012’de açıkladığı 2023 yılı hedeflerinin çöktüğünü ilan etti.
Hem de ne çöküş!
2023 ihracat hedefi 500 milyar dolardı.
Yeni hedef 226 milyar dolar
2023 kişi başı gelir hedefi 25.000 dolardı.
Yeni hedef 12.484 dolar
Evrensel'i Takip Et