Emekliler yüzde 5 zamma tepki gösterdi
Emekli-Sen enflasyon oranının düşük gösterilerek emekli maaşlarına yapılan yüzde 5 ila 6 arasındaki zamma tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK'e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) enflasyon oranının düşük gösterilerek emekli maaşlarına yapılan yüzde 5 ila 6 arasındaki zamma tepki gösterdi. Ankara'da Madenci Anıtı'nda yapılan açıklamada konuşan Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, en düşük işçi maaşına yapılan zammın 56 TL olduğunu kaydederek, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin maaşlarının 12 binden 18 bine yükseltilmesine tepki gösterdi. Yavuz, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 olmasını talep ederek Meclis'i göreve çağırdı.
“5 MİLYON EMEKLİ YA ÇALIŞIYOR YA İŞ ARIYOR”
Emeklilerin geçim sıkıntısı içinde yaşamaya mahkum edildiğini söyleyen Yavuz, “TÜİK ve siyasi iktidar açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emeklilere üç kuruş zam vermemek için çeşitli ayak oyunlarına başvuruyor” dedi. 12 milyonu aşkın emeklinin 5 milyonunun ya ikinci bir işte çalıştığını ya da iş aradığını ifade eden Yavuz, “Emeklilerin yüzde 80'i nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanamamakta ve neredeyse tamamı sosyal yaşamın dışına itilmektedir” ifadelerini kullandı.
“HANGİ EKONOMİK MODELİN VİCDANI?”
Temmuz ayı enflasyon verileriyle bir kez daha hayal kırıklığına uğradıklarını bildiren Yavuz, “Üst üste gelen zamlarla birlikte emeklilerin alım gücü ciddi ölçüde zayıflamıştır. Temmuz ayı enflasyonu düşük gösterilerek emekçilere verilecek olan enflasyon farkı düşürülmek istenmektedir. Nitekim son enflasyon yüzde 0,03 olarak ayarlanmış ve bizlere yüzde 5 ile 6 arasında zam reva görülmüştür. En düşük maaşı alan işçi emeklisine 56, memur emeklisine 138, BAĞ-KUR emeklisine 69 TL zam yapılmıştır. Bu ücretler bize reva görülürken aklımızla dalga geçilircesine hangi amaçla oluşturulduğu şaibeli olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerine yüzde 40 zam yapılarak ücretleri 18 bin TL'ye yükseltilmiştir. Bu durumun hangi ekonomik modelin ya da vicdanın ürünü olduğunu merak ediyoruz” diye konuştu.
Bu koşullarda emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmelerinin de önüne engeller çıkarıldığını ifade eden Yavuz, uluslararası sözleşmelerin de yok sayılarak sendikalarına kapatma davaları açıldığını belirti.
Haziran ayı ile yapılan temel gıda ve tüketim zamlarının geri çekilmesini talep eden Yavuz, “TÜİK, siyasi baskılardan kurtularak enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir şekilde açıklasın. Emekli aylıkları 2 bin 500 TL'nin altında olmasın. Sağlıkta katkı payı kaldırılsın. Emeklilerin ücretleri yalnızca enflasyona değil milli gelir artışına da bağlı olarak belirlensin. Emekli ikramiyeleri yıl içerisinde bin 750 TL'ye yükseltilsin ve her yıl güncellensin. Emeklilerin toplu sözleşmeli örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılarak yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilsin” diyerek meclisi göreve çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)
EMEKLİ-SEN ADANA ŞUBESİ: EMEKLİYİ SARSACAK ZAMLAR ENFLASYONA EKLENMEDİ
DİSK Emekli Sen Adana Şubesi basın toplantısı ile emekliye yapılan zamma tepki gösterdi. DİSK Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirilen açıklamada konuşan DİSK Emekli Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Bunsuz, gelen zamlarla emeklinin alım gücünün zayıflatıldığını belirterek zamlar 1 Temmuz itibarı ile yapılarak emekçilerin yaşamını olumsuz etkileyecek zamların emekli aylığı zammına yansıtılmadığını söyledi.
12 milyonu aşkın emeklinin 5 milyonunun bir işte çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Bunsuz, “Emekliler Temmuz zammı ile birlikte tekrar hayal kırıklığına uğratılmıştır. Üstelik çaya, şekere, akaryakıta, elektriğe gelen zamlarla emeklilerin alım gücü ciddi ölçüde zayıflamıştır” dedi. Devamı gelecek olan zamların 1 Temmuz itibariyle yansıtılmasının nedeninin temmuz ayı enflasyonunun düşük göstererek emekçilere verilecek enflasyon zammının düşük belirlenmesi olduğunu ifade eden Bunsuz, “Nitekim son enflasyon yüzde 0,03 olarak ayarlanmış, böylece bizlere yüzde 5 ila 6 arasında zam reva görülmüştür. Bu zamla beraber en düşük maaş alan işçi emeklisine 56, memur emeklisine 138, yine en düşük maaş alan BAĞ-KUR emeklisine 69 lira zam yapılmıştır. Hangi amaçla oluşturulduğu şaibeli olan Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu üyelerine yüzde 40 zam yapılarak ücretleri 18 bin TL’ye yükseltilmiştir. Bu durumun hangi ekonomik modelin ya da ya da hangi vicdanın ürünü olduğunu merak ediyoruz” dedi.
“EMEKLİ AYLIĞI EN AZ 2 BİN 500 LİRA OLSUN”
TÜİK’in siyasi baskılar olmadan verilerini bilimsel yöntemlere göre hazırlaması gerektiğini dile getiren Bunsuz, “Emekli aylıkları, dul ve yetimler dahil 2 bin 500 TL’nin altında olmasın. Sağlıkta katkı payı kaldırılsın. İkramiyeler bin 750 liraya yükseltilsin. Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılsın” dedi. (Adana/EVRENSEL)
EMEKLİLER LÜLEBURGAZ'DA ÜÇGEN PARK'TA BULUŞTU
Lüleburgaz Emekli-Sen Şubesi, emekli aylıklarına yapılan yüzde 5 ve yüzde 6’lık zammı protesto etti. Üçgen Park’ta yapılan basın açıklamasına, sendika üyeleri, DİSK’e bağlı Gıda-İş, Tekstil ve Genel-İş Sendikası yöneticileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını, Emekli Sen Lüleburgaz Şube Yöneticilerinden Yaşar Varol okudu. (Lüleburgaz/EVRENSEL)