09 Temmuz 2019 11:11

Rusya ve AB’den Türkiye’ye sondaj tepkisi

AKP Hükümetinin ikinci sondaj gemisinin de Kıbrıs açıklarına ulaşmasının ardından Rusya ve AB açıklama yaptı.

Fotoğraf: Süleyman Elçin/AA

Paylaş

AKP Hükümetinin ikinci sondaj gemisinin de Kıbrıs açıklarına ulaşmasının ardından Rusya ve Avrupa Birliği açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, “Jeolojik araştırma için Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine yeni bir Türk gemisinin daha girdiğine dair haberlerden dolayı bölgedeki gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmesinin, Kıbrıs sorununun kalıcı, uygulanabilir ve adil bir şekilde çözülmesine engel olmaktan başka bir sonucunun olabileceğine inanmıyoruz” ifadesini kullanılması dikkat çekti.

Rusya açıklamasında, “Tüm taraflara Doğu Akdeniz’de kriz ihtimalini artıracak adımlardan kaçınma ve itidalli hareket etme” çağrısı ve diyalog vurgusu yapıldı. Rusya, Birleşmişler Milletler (BM) kararları temelinde müzakerelere başlanması gerektiğini ifade edildi.

AB’DEN YİNE YAPTIRIM UYARISI

DW Türkçe’nin haberine göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Brüksel’in sondaj krizinde Güney Kıbrıs’a (Kıbrıs Cumhuriyeti) verdiği desteği yineledi. Mogherini, “Planlanan bu ikinci sondaj operasyonu, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal eden, kabul edilemez yeni bir gerginlik unsurudur” dedi.

Mogherini ayrıca AB Konseyi’nin “uygun önlemleri” değerlendirdiğini ve “Kıbrıs’la tam bir dayanışma içinde” karşılık vereceğini kaydetti.

Türkiye’nin hidrokarbon aramak üzere bölgeye gönderdiği ilk gemi olan “Fatih” geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başlamıştı. İkinci gemi “Yavuz” ise önceki gün adanın doğusuna ulaşmıştı.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs adası çevresindeki zengin doğal gaz kaynakları uzun süredir tartışma konusu. Rum yönetimi 2011 yılında hidrokarbon aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başlandı. Bu parsellerden bazıları, Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) TPAO’ya ada açıklarında petrol ve doğal gaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Adanın Türk tarafı da Rum tarafı da kesişen noktalarda sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli’ye göre "barış" ifadesi şeytani üslup

SONRAKİ HABER

Snoop Dogg: Kadın futbolculara hak ettiğini verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa