Hükümet, kamu işçisine yüzde 5+4 zam teklifinde bulundu
Hükümet, Türk-İş’le yürütülen kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinde ilk 6 ay için yüzde 5; ikinci 6 ay için yüzde 4 zam teklifinde bulundu.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay | Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA
Hükümet emekliye verilen yüzde 5 zammın ardından kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde ilk 6 ay yüzde 5, ikinci ay ise yüzde 4 zam teklif etti. 2017 kamu sözleşmesinde yüzde 7,5+5 zamma imza atan hükümetin bu teklifine Türk-İş “konuşulacak bir tarafı yok” diyerek tepki gösterdi. 60 günlük yasal sürenin sonunda imza atmak ya greve çıkmak zorunda olduklarını hatırlatan Türk-İş Başkanı Atalay, “Türk-iş ve şahsımın grevle ilgili bir ne arzusu var ne de talebi var. Yasalar ne emrediyorsa biz sendikacılar onu yapmakla mükellefiz” dedi.
Hükümet Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde merakla beklenen ilk zam teklifini açıkladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un çağrısıyla bakanlık binasında yapılan toplantıda, kamu işçilerine sefalet zammı önerildi. 2017 yılında yapılan son toplu sözleşmede ilk 6 ay yüzde 7.5, ikinci 6 ayda yüzde 5'e imza atan hükümet bu yıl ise ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay ise yüzde 4 oranında zam teklif etti. Türk-İş'in en düşük kamu işçisi nmaaşının 3 bin 500 liraya çıkarılması teklifine karşı ise hükümetin teklifi 3 bin 500 lira altında alan işçilere 60 lira vermeyi önerdi.
"VERGİDEN KAYBIMIZ 185 LİRA"
Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu rakamın müzakere edilecek, konuşulacak bir tarafı yok. Baktığınızda elektriğe iki senede yüzde 50 zam gelmiş. Çaya, şekere yüzde 45 civarında zam var. Enflasyonun yüzde 17 olduğu yerde bize diyorlar ki yüzde 5. Birazdan kamu koordinasyon kurulumuz bizi bekliyor ama bunun oraya götürülebilir bir tarafı yok. Ocak ayında net 3 bin 400 lira maaş alan işçimiz vergiden dolayı Temmuz ayında 3 bin 215 lira maaş alıyor. Sadece 6 ayda 185 lira kaybımız var.
TÜRK-İŞ: GREV ARZUMUZ YOK, YASALAR NE EMREDİYORSA O
Şahsımın ve Türk-İş'in arzusu bu işin masada bitmesi. Ekonomik sıkıntıda ilk olarak işçi ücretleri sabit kalsın deniyor. Sendikalarımızın süreçleri devam ediyor, sanırım 60 günlük bir süresi var. Türk-iş ve şahsımın grev ile ilgili ne grevle ilgili bir ne arzusu var ne de talebi var. Yasalar ne emrediyorsa sendikacılara onu yapmakla mükellefiz.
TÜRK-İŞ YÜZDE 18 ZAM İSTEMİŞTİ
Türk-İş Koordinasyon Kurulu ise toplu sözleşmede en düşük kamu işçisi maaşının 3 bin 500 liraya çıkarılmasını, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, zammın ardından ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylar enflasyon+3 puan refah payı talep ediyor.
GEÇEN SÖZLEŞMENİN GERİSİNDE KALDI
Türk-İş iki yıl önce yapılan toplu sözleşmede ise 2017 yılı için yüzde 18, 2018 yılı için ise 2017 yılı enflasyonu artı yüzde 4 zam istemişti. Türk-İş ile hükümet arasında bağıtlanan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nde ilk 6 ay yüzde 7.5, ikinci 6 ayda yüzde 5, ikinci yıl ise birinci yarıda yüzde 3,5, ikinci yarıda yüzde 3,5 zam oranında zam verilmişti. (Ankara/EVRENSEL)