Tüm Köy Sen: Fındık maliyeti 16,18 TL, alım fiyatı 24,78 TL olmalı
Tüm Köy Sen fındık alımında fiyat talebini açıkladı. Fındık fiyatının en az 24,78 TL olması gerektiği belirtildi.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Köy Sen: Üreticilerin olmadığı toplantılardan bıktık
Tüm Köy Sen: Hükümet açıklamaları ile tarım politikası çelişiyor
Tüm Köy Sen: Fındıktaki sorun rekolte değil
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu ve Giresun'da yaptığı basın açıklamalarıyla fındık fiyatının en az 24,78 TL olması gerektiğini duyurdu.
1 dekar fındık bahçesi tesis etme, 1 dönüm fındık üretim maliyeti ve hasat maliyetleri başta olmak üzere maliyet hesabı çıkaran Tüm Köy Sen 1 kilo fındığın maliyetinin 16,18 TL olduğunu aktardı. Tüm Köy Sen, kâr payı, geçim standartı gibi haklar da eklendiğinde fındık için fiyatın en az 24,78 TL olması gerektiğini vurguladı.
ORDU: ŞİRKETLERİN ÖNÜ AÇILDI
Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Zengin yaptığı basın açıklamasında, “Asıl olan emeğimiz, ürünümüz ve geleceğimiz için örgütlenerek ortak talepler için mücadele etmektir” dedi.
Zengin, “Her yıl üreticileri beklentiye sokan, oyalayan açıklamaları yeniden duymaya başladık. Kimileri de ‘günü kurtarmak için’ üreticinin yanındaymış gibi konuşuyor ama bir adım atıp üreticini sesinin yükselmesi için adım atmıyor. Tüm Köy Sen olarak üreticilerin sesi olmaya başladıktan sonra rahatsız olanlar çoğaldı. Doğrularımız üreticilerin emeğine ve ürününe göz dikenleri rahatsız etti” dedi.
Üretici köylüye değil, tarım-gıda şirketlerinin çıkarına yasalar çıkarıldığını belirten Zengin, “Tarımda kredi ve destek hakkımız bile tam verilmiyor, destek daha çok şirketlere aktarılıyor. Teşviklerle hayvancılık kredilerinin, işin sahibi olan üreticilere değil kapitalistlere verilmesi. Mera ve yaylaların kiralanması. Tarım arazilerinin kiralanması veya satılması. Yabancıların tarım arazisi satın almaları. Bu ve benzeri uygulamalarla, Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in söylediği gibi, şirketler tarıma el atıp egemen olmalarının önü açıldı” dedi.
SENDİKA ARTIK DAHA FAZLA ÖNEM KAZANDI
Zengin, “Üretimde ısrar eden üretici köylüler, sözleşmeli üretim dayatılan köylü tabakaları, tarımsal üretimin her türlü kimyasalı içinde türlü meslek hastalıkları, kötü koşullarda barınma ve yaşama dayatılan mevsimlik tarım işçileri, doğanın talanı ve çevrenin tahribatına ‘dur’ diyen işçi, emekçi ve üretici köylülerdir. Tarımı, toprağını ve suyunu korumaya çalışan üretici köylülerin bir mücadele örgütü olarak sendikalarında örgütlenmesi dünden daha çok önem kazanmıştır” dedi. (Ordu/EVRENSEL)
GİRESUN: ŞİRKETLER VE HÜKÜMET BİR TARAFTA, BİZ ÜRETİCİ KÖYLÜLER BİR TARAFTAYIZ
Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara da yaptıiğı yazılı açıklamada “Bir kilo fındığın maliyeti 16,18 TL. Kâr payı, geçim standardı gibi hakları eklediğimizde en az 24,78 TL olmalıdır” çağrısı yaptı.
Açıklamada, “Sürekli dillendirdiğimiz bir gerçeği bir kez daha vurguluyoruz. Yerli ve yabancı tarım-gıda şirketleri ve hükümetler bir tarafta; biz üretici köylüler bir taraftayız” diyen Kara, “Çıkarılan tarım yasaları, uygulanan tarım politikaları bunun göstergesi. Tarımda dışa bağımlılığımız her geçen gün artıyor. Üretici köylüye değil, tarım-gıda şirketlerinin çıkarına yasalar çıkarılıyor. Tarımda kredi ve destek hakkımız bile tam olarak verilmiyor, destek daha çok şirketlere aktarılıyor” ifadelerini kullandı.
Hâlâ üretimde ısrar eden üretici köylülerin, bir mücadele örgütü olarak sendikalarında örgütlenmesinin önem kazandığını vurgulayan Kara, “Mücadele, toprağın, suyun, ağacın başında verilirken, önce çevre köylülerle ve sonrasında da işçi ve emekçilerle birleşilerek genişlemek zorundadır. Kapitalistlerin tarım alanlarına, suya ve toprağa yapacakları her türlü saldırı, sadece üretici köylülerin değil, işçi ve emekçi bütün halk sınıf ve tabakalarının sorunudur ve sınıfsaldır” dedi. (Giresun/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et