Yunanistan: Türkiye'yi, Kıbrıs'taki yasadışı faaliyetine son vermeye çağırıyoruz
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kıbrıs'ta yaptığı sondaj çalışmalarına dair açıklama yaptı: Türkiye'yi derhal yasadışı faaliyetine son vermeye çağırıyoruz.
Fotoğraf: Pixabay
Doğu Akdeniz’deki zengin doğal gaz kaynakları bölgesel gerilim yaratmaya devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kıbrıs'ta yaptığı sondaj çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık Türkiye'ye faaliyetlerine son vermesi açıklaması yaptı.
Sputnik'in aktardığına göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "Bu yasadışı eylem uluslararası hukuka ve deniz hukukuna meydan okurcasına aykırı ve uluslararası toplum onu kınadı. Bu, Doğu Akdeniz bölgesinin istikrarını ve güvenliğini bozan gerilimin devamıdır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada Avrupa Birliği Konseyi’nin "Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının yerinde" olduğu ifadeleri yer aldı.
Kıbrıs’ın güneyindeki Kıbrıs Cumhuriyeti ile dayanışma içinde olduklarını belirten Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında "Türkiye'yi derhal yasadışı faaliyetine son vermeye ve Kıbrıs’ın egemenliğine ve egemen haklarına saygı duymaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’nin hidrokarbon aramak üzere bölgeye gönderdiği ilk gemi olan “Fatih” geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başlamıştı. İkinci gemi “Yavuz” ise 8 Temmuz'da adanın doğusuna ulaşmıştı. AKP Hükümetinin ikinci sondaj gemisinin de Kıbrıs açıklarına ulaşmasının ardından Rusya ve AB'den Türkiye'yi eleştiren açıklamalar yapılmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Bölgedeki gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmesinin, Kıbrıs sorununun kalıcı, uygulanabilir ve adil bir şekilde çözülmesine engel olmaktan başka bir sonucunun olabileceğine inanmıyoruz” ifadesini kullanılması dikkat çekmişti. AB ise Güney Kıbrıs’a (Kıbrıs Cumhuriyeti) verdiği desteği yinelemişti.
Doğu Akdeniz’deki zengin doğal gaz yatakları ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra uluslararası enerji tekellerini de bölgeye çekmiş durumda. Kıbrıs adası etrafındaki zengin doğal gaz kaynakları ise Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs’ın güneyindeki Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi arasında gerilime neden oluyor. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti Türkiye’nin Güney’e ait sularda doğal gaz aradığını ileri sürüyor ve uluslararası hukuku çiğnemekle suçluyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti, 2011 yılında hidrokarbon aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başlandı. Bu parsellerden bazıları, Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) TPAO’ya ada açıklarında petrol ve doğal gaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Adanın Türk tarafı da Rum tarafı da kesişen noktalarda sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)