Tazminatları ödenmeyen Somalı madenciler Kömür İşletmeleri Müdürlüğüne yürüdü
Madenci katliamının yaşandığı Soma Kömürcülük ile Uyar Madencilikten 5 yıl önce atılan madenciler, tazminat hakları için eylem yaptı. İşçiler Kömür İşletmeleri Müdürlüğüne yürüdü.
301 madencinin can verdiği işçi katliamıyla bilinen Soma’da, işten atılan madencilerin tazminatları yıllar geçmesine rağmen ödenmiyor. Katliamın yaşandığı Soma Kömürcülük ile Uyar Madencilikten 5 yıl önce atılan madenciler, tazminat hakları için eylem yaptı. Soma’da bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Müdürlüğü önüne yürüyen işçiler, 3700 kişinin mağdur edildiğini söyledi.
Binlerce kere söz verilmesine rağmen bu sözlerin tutulmadığına dikkat çeken madenciler, “Gücümüz emeğimizden gelir. Bugün bir kişi olsak da yarın bin kişi oluruz. Kimse bizim tazminat haklarımıza da çocuklarımızın geleceklerine de el koyamaz” dedi.
"HAKSIZLIĞA UĞRADIK, SABIRLA BEKLEDİK, ARTIK YETER"
Yapılan görüşmenin ardından TKİ önünde yapılan açıklamada “Bir avuç kömür için bir ömür tükettik. Haksızlığa uğradık, sabırla bekledik, artık yeter” denilerek şu ifadelere yer verildi: Bizler 13 Mayıs 2013 yılında yaşanan ve 301 kardeşimizin ölümüne yol açan maden katliamından şans eseri kurtulan maden işçileriyiz. Dişimizle, tırnağımızla, alın terimizle, canımızla, kanımızla büyüyen Soma Holding 2014 yılı kasım ayında, yıllarca süren emeğimizi ve alın terimizi hiçe sayarak bir telefon mesajıyla 2831 kişiyi işten attı. İşten attıktan katliamın sorumlusu müdürlere, amirlere 10 binlerce liralık maaşları tıkır tıkır ödenirken bize verilecek paraları olmadığını söylediler. Ölümlerin acısını ve kederini yaşarken patronlar bizi açlıkla terbiye etmeye çalıştı. İşten çıkarıldıktan sonra evimize ekmek götüremedik. İcralar ve hacizlerle boğuştuk. Yıllarca süren emeğinin karşılığı olan tazminatlarını alamadan hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu.
"DEVLET YETKİLİLERİ VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMADI"
“Tazminatlarımızı almak için çalmadığımız kapı, görüşmediğimiz yetkili kalmadı” denilen açıklama şöyle devam etti: Kaç seçimdir devletin en yetkili ağızlarından sözler verildi, ‘vallahi' denildi, 'billahi’ denildi, hiçbiri tutulmadı, hepsi bizi oyaladı. Davayı kazanan arkadaşlarımız Meclisten yasa çıkmasına rağmen 'Patronların mal varlığına TMSF el koydu' gerekçesiyle yaptıkları icra takiplerinden bir sonuç elde edemediler. TMSF de bu tezgaha dahil oldu. Türkiye’nin en yüksek yerlerinden birinde, en lüks gökdelenlerine sahip olan Soma Holdingin plazasından yalnızca birkaç katını satarak hepimizin tazminatlarını ödeyebilecek durumda olmasında rağmen TMSF, patronlara kalkan olmayı tercih etmiştir. Madenin gerçek sahibi, bizim gerçek patronumuz TKİ, bir yandan rödovans, hizmet alım diyerek sorumluluktan kaçarken diğer yandan Soma kömürlerinin doğmamış alacaklarına tedbir alarak patrona can simidi olmaktan çekinmemiştir. Artık yalanlara, oyalamalara karnımız tok. Bizi 5 yıl boyunca oyaladınız. Kasım ayında zaten zaman aşımı süresi doluyor. Emeğimize alın terimize el koydurtmayacağız. Eğer hakkımız olan alacaklarımız ödenmezse yola çıkıyoruz. Hakkımızı almadan geri dönmeyeceğiz. Maden işçisinin ekmeğiyle, alın teriyle, çocuklarının rızkıyla kimsenin oynamasına izin vermeyeceğiz.
"SENDİKA HER ZAMAN PATRONA CAN SİMİDİ OLDU"
Soma Kömürleri AŞ’de örgütlü olan Türkiye Maden-İş Sendikasına da tepki gösterilen açıklamada, “Haklarımızı korumak için her ay bir yevmiyemizi alan sözde işçi sendikası, ne ölen işçi kardeşlerimizin hesabını sormak için ne de bizlerin mağduriyetini gidermek için kılını kıpırdatmadı. Bizi sürekli oyalayıp yalanlar söylediler. Patronlar her sıkıştığında onlara can simidi oldular. Biz tazminatlarımız ödensin diye çabalarken Türkiye Maden-İş Sendikası, patronla birlikte Soma’da kurdukları rant tezgahı değişmesin diye patrona daha fazla maden sahası verilmesi için imza topladı. Hiçbir yetkisi olmadığı halde 2 kez protokol yaptılar” denildi.
(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)