Kadınlar, Afganistan hükümetinde yaşanan cinsel tacizi anlattı
Afganistan'da bakanlar dahil birçok hükümet yetkilisinin çok sayıda kadına cinsel tacizde bulunduğu gündeme geldi. BBC Türkçe'ye konuşan kadınlar yaşadıklarını anlattı.
Görsel: Pixabay
Afganistan, bakanlar dahil birçok hükümet yetkilisinin çok sayıda kadına cinsel tacizde bulunduğu suçlamalarıyla çalkalanıyor. Yetkililer VE Bazı bakanlar cinsel taciz iddialarını reddetse de BBC'nin konuştuğu kadınlar hükümette sistematik cinsel taciz olduğunu dile getiriyor ve suçluların hükümet tarafından korunduğuna işaret ediyor.
BBC Türkçe'den Yogita Limaye Afganistan'da devlette çalışan 6 kadınla görüşerek yaşanan cinsel taciz skandalını gündeme getirdi. Limaye'nin haberine göre Afganistan hükümetinde eski bir devlet memuru kadın, Afgan hükümetinde üst düzey bir kabine üyesi olan eski müdürü tarafından defalarca tacizine uğradığını ve tecavüz girişiminde bulunduğunu anlatıyor. Kadın, "Olayın ardından şikayette bulundunuz mu?" sorusuna "Hayır, istifamı verdim. Hükümete güvenmiyorum. Mahkemeye ya da polise gidecek olsanız, onların da ne kadar yolsuzluğa batmış olduklarını görürsünüz. Gidip, şikayette bulunacağınız güvenilir bir yer yok. Eğer sesinizi çıkarırsanız, herkes kadını suçlar" yanıtını veriyor.
Haberde kadının, iki kişinin daha aynı bakanın tecavüzüne uğradığını aktardığını ancak bu iddianın BBC tarafından bağımsız olarak doğrulanamadığını belirtiyor.
Haberin devamında şu değerlendirmeler yer alıyor:
"Afganistan sürekli olarak dünyada kadınlar için en tehlikeli ülkeler arasında gösteriliyor. 2018 yılında yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, cinsel saldırı ve şiddet mağduru kadınların şikayetlerini geri çekmeleri için nasıl baskı altına alındığını detaylandırıyor. Pek çok vakada, kadınlara karşı işlenen suçlarda, suçlanan taraf yine kadınlar oluyor.
Ülkede böyle bir iklim varken, nüfuz sahibi erkeklerin cinsel tacizi hakkında konuşmak kolay değil.
Bu yüzden konuştuğumuz altı kadının çoğu, söylediklerinin alıntılanmasını istemeyecek kadar korkuyorlardı. Ancak anlattıklarından, Afgan hükümetindeki cinsel taciz sorununun münferit bir olay olmadığını, herhangi bir birey ya da bakanlıkla sınırlı kalmadığını anlıyoruz."
"HAKİME, POLİSE, SAVCIYA ŞİKAYETE GİDERSENİZ, ONLAR DA CİNSEL İLİŞKİ TEKLİFİNDE BULUNACAK"
Bir başka kadın, çalışmak üzere işe başvurduğunu ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin yakın bir danışmanıyla görüşmesi istendiğini ve bu kişinin kendisini taciz ettiğinin anlatıyor. Korkup oradan ayrıldığını belirten kadın, hükümetin ilgili bölümünü aradığını ve "Banka hesabına para yatırıldığını ve bu parayı almamayı tercih ettiğini düşün" cevabını aldığını belirtiyor.
Tacize uğrayan kadının, "Eğer bir hakime, polise, savcıya ya da bunlardan herhangi birine şikayete giderseniz, onlar da size cinsel ilişki teklifinde bulunacaklar. Onlar bile bunu yapıyorlarsa, kime gidebilirsiniz?" ifadeleri dikkat çekiyor.
Haberde Devlet Başkanı Eşref Gani'nin eski bir danışmanı olan General Habibullah Ahmedzai'nin (Gani'nin siyasi rakibi olduğu belirtiliyor) Mayıs ayında bir Afgan haber kanalında verdiği röportajla konuyu gündeme getirdiği Ahmedzai'nin üst düzey yetkilileri ve siyasileri "fuhuşu teşvik etmekle" suçladığı bilgisi yer alıyor.
DEVLET BAŞKANI MAKAMI RÖPORTAJ TALEBİNİ REDDETTİ
Devlet Başkanı'nın makamının BBC Türkçe'nin röportaj talebini reddettiği ve e-posta aracılığıyla ilettikleri sorularının yanıtsız bıraktığı belirtilirken kadınlar, General Ahmedzai'nin suçlamalarının yalan, yanlış ve kişisel hesapların sonucu olduğunu dile getiriyor. Bakan Nargis Nehan'ın Twitter hesabından yaptığı, "Ulusal birlik hükümetinde bir kadın kabine üyesi olarak, rahatlıkla bu suçlamaların temelsiz olduğunu söyleyebilirim" paylaşımı yaptığını da hatırlatıyor.
"SUÇLULAR BU HÜKÜMETTE KORUNDUKLARINI HİSSEDİYOR"
Ancak daha önce milletvekiliği yapan ve ülkenin önde gelen kadın hakları savunucularından Fevziye Koofi, hükümette kadınlara cinsel tacizde bulunulduğuna ilişkin çok sayıda şikayet aldığını aktarıyor ve "Hükümet savunmaya geçti. Bunu, Afganistan'daki bütün kadınların meselesi yerine siyasi bir mesele olarak görüyorlar. Cezasızlık kültürü var. Suçlular bu hükümette korunduklarını hissediyorlar ve böylece daha fazla bu tür suçları işlemek için cesaretlendirilmiş olacaklar" diye ekliyor.
"TARAFSIZ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLEBİLİR Mİ?"
Başsavcının sözcüsü Cemşid Resuli ile Kabil'deki ofisinde buluştuğunu belirten Gazeteci Limaye habere şöyle devam ediyor:
"Ofiste Devlet Başkanı Gani'nin portresi asılı.
Ona, insanların soruşturmanın tarafsız yürütüleceğine neden inanmaları gerektiğini soruyorum.
'Anayasa, başsavcıya bağımsız olması hakkını tanıyor. Tarafsız olduğumuza inandırabilmek için aktivistlerden, İslam alimlerinden ve insan hakları örgütlerinden soruşturmanın bir parçası olmalarını istedik' diyor.
Ona konuştuğumuz kadınların şikayette bulunacak kadar hükümet kurumlarına güvenmediklerini söylüyorum.
'Şikayette bulunan her kişinin kimliğinin gizli tutulacağını ilan ettik' yanıtını veriyor ve ekliyor:
'Bizimle işbirliği yapanların ve ailelerinin güvenliği için önlemler alacağız.' (DIŞ HABERLER)