Fatih Yaşlı: S-400'lerin alınması Suriye ve Doğu Akdeniz'deki krizi artırabilir
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Fatih Yaşlı, Türkiye’nin S-400’leri satın almasını ve ABD'nin yaptırım kararını Evrensel'e değerlendirdi.
Fotoğraf: DHA
Birkan BULUT
Ankara
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Fatih Yaşlı, Türkiye’nin S-400’leri satın alması konusunda ABD’nin ilk andan itibaren ekonomik ve siyasal yaptırım kararı bulunduğunu kaydetti. Yaşlı, “Yaptırımların ilki Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması olacaktır. Bir de ABD’nin hasımlarıyla mücadele yasası kapsamında 12 maddelik yaptırımları var. Bu yaptırımlar, kongreden geçiyor ve Trump’ın oylaması gerekiyor. Bu yaptırımlar hızla devreye sokulacaktır” dedi.
"ABD, KÖTÜ ÖRNEK OLMASINI İSTEMEYECEKTİR"
NATO üyesi ve ABD’nin geleneksel müttefiki bir ülkenin ilk defa Rusya’dan hava savunma sistemi almasının önemli bir kırılma olduğunu belirten Yaşlı, bunun ABD açısından kötü bir emsal olarak değerlendirileceğini söyledi. Hindistan gibi başka ülkelerin de Rusya’dan hava savunma sistemi alma sırasında olduğuna dikkat çeken Yaşlı, ABD’nin bu açıdan Türkiye’nin başka ülkelere kötü örnek olmasını engellemek isteyeceğini dile getirdi.
"SURİYE VE DOĞU AKDENİZ GERİLİMİNİN ARTTIĞINI GÖREBİLİRİZ"
S-400’lerin nereye kurulacağı konusunda Türkiye’de birçok adresin konuşulduğuna dikkat çeken Yaşlı, Türkiye’nin jeopolitik açıdan önemli yerleri olan Ankara, İstanbul, Doğu Akdeniz üzerinden güney kıyıları ve Suriye sınırının hava savunma sisteminin kullanılacağı yerler olarak tartışıldığını söyledi.
Yaşlı, “Eğer Türkiye’de gerçekten antiemperyalist, bağımsızlıkçı bir iktidar olsaydı bir ülkeden hava savunma sistemi alınmasını ülkenin uluslararası ilişkilerde güçlenme olarak düşünebilirdik. Ancak AKP’nin 17 yıllık pratiğine ve ekonomik kriz koşullarında baktığımızda, bu süreç Türkiye’yi emperyalistlerin oyun sahasına daha fazla açacaktır. Aynı anda ABD ve Rusya’yı idare etmeye dayalı, bir yandan batı bloğunun parçası olarak kalmayı isterken öte yandan aynı anda Rus füzelerini Türkiye’ye getirmek, ABD ile Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinde Türkiye’nin arada kalmasına yol açabilir. Taraflar kozlarını Türkiye üzerinden paylaşmak isteyebilirler. Hem ekonominin daha büyük krizler yaşaması hem de Suriye ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin arttığını bu süreçte görebiliriz” dedi.