Dr. Mehmet Fatih Traş Yaz Okulu başlıyor
KODA ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin 3'üncüsünü düzenlediği yaz okulu 13 Temmuz'da başlıyor.
Görsel: www.kocaelidayanisma.org
Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin 3'üncüsünü düzenlediği yaz okulu başlıyor.
13-16 Temmuz tarihleri arasında Balıkesir Gönen'de gerçekleşecek olan yaz okulu bu yıl da Dr. Mehmet Fatih Traş adına adandı. Gönen'de Birleşik Metal-İş Sendikası Kemal Türkler Tesisleri'nde gerçekleştirilecek yaz okulunun bu yılki teması: "Doğa, İnsan, Teknoloji: Krizler ve İmkânlar"
Kocaeli Dayanışma Akademisinden (KODA) yaz okuluna dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bir süredir bilim ve teknolojideki gelişmelerin insanlığı bugün yeni bir eşiğe getirdiği tartışılıyor: insan kendisiyle ve doğa ile radikal biçimde oynama imkânları yarattı ve bu gelişmeler de toplumsal ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesine yol açacak gibi görünüyor. İnsanın doğayla, diğer türlerle, makinelerle, robotlarla ve kendi türüyle kurduğu ilişkiyi yeniden tarifleme ihtiyacı tartışılıyor."
"DOĞA, İNSAN, TEKNOLOJİ: KRİZLER VE İMKANLAR"
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Bu yıl 3'üncüsünü düzenlediğimiz KODA, Dr. Mehmet Fatih Traş Yaz Okulunda 'Doğa, İnsan, Teknoloji: Krizler ve İmkânlar' teması altında insan-merkezciliğe dönük eleştirilerden posthümanizm/transhümanizme, feminist eleştiri ve müdahalelerden queer imkânlara, teknolojinin doğaya, yaşam alanlarımıza etkilerinden yarattığı yeni olanaklara, genetikteki gelişmelerden yapay zekâ, robotlar ve emeğin geleceği tartışmalarına, zengin bir perspektifle şu sorulara yanıtlar arayacağız: Yeni teknolojiler mevcut toplumsal çelişkileri derinleştiriyor mu yoksa onların aşılmasında yeni imkânlar mı sunuyor? Sunuyor ise bu imkânlar neler olabilir? Mevcut kapitalist sistem yeni teknolojileri hangi çıkarlar için kullanmaya meyilli? Devlet ve ekonomi-politiğin bu tartışmalardaki yeri nedir? Toplumsal-politik mücadelede bu gelişmeler bize ne tür alternatif mücadele biçimleri/önerileri sunuyor? İnsancı olmayan bir bakış açısı mümkün olabilir mi? Gündeme gelen ahlaki sorun ve anlaşmazlıkların siyasal çözümleri neler olabilir?" (Kocaeli/EVRENSEL)