Gençler işsiz: 2 yıldır mezunum, ailemden harçlık alıyorum
17. Gençlik Yaz Kampında bir araya gelen gençlere rekor düzeydeki işsizlik hakkındaki düşüncelerini ve gelecek kaygılarını sorduk.
Diren GÖKTEPE
Ebal ORUNCAK
Murat UYSAL
İzmir
Hükümetin açıkladığı 11. Kalkınma Planında 2023 için işsizlik rakamı yüzde 9.9 olarak hedeflendi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ise geçtiğimiz gün açıkladığı haziran ayına ait kayıtlı işsizlik verileriyle bugün 4 milyon 417 bin kişinin kayıtlı işsiz olduğunu duyurdu. Bu rakam 14 yılın rekorunu ifade ediyor. Verilerde dikkat çeken önemli nokta yaklaşık 4.5 milyon işsizin 2 milyonunu 20-30 yaş aralığındaki grubun oluşturmuş olması. Yine diplomalı işsizlik de rekor düzeyde. 17. Gençlik Yaz Kampında bir araya gelen gençlere rekor düzeydeki işsizliği ve gelecek kaygısını sorduk. Ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan, mezun olmasına karşın yaşadığı işsizlik sorunu nedeniyle ailesinden harçlık almak zorunda kalan gençler, çözüm için birlikte mücadele vurgusu yaptı.
Eski tekstil işçisi olduğunu söyleyen Mehmet Kılıç iki aydır işsiz. “Kriz bizi de vurdu, sektör kapandı. Bu yüzden işsizim şu an” dedi. Düzenli bir geliri olmadığını söyleyen Kılıç, “Şimdiye kadar belli başlı ufak birikimlerim olmuştu. Ailem şimdi hükümetin el uzattığı kıdem tazminatı ile geçinmeye çalışıyor” dedi. İşsizlik maaşından yararlanma koşullarını yerine getirmesine rağmen ödenek olmadığı için yararlanamadığını söyleyen Kılıç, işsizlik ve yoksulluğa neden olan krize karşı işçi ve emekçilerin sendikalarla birlikte mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.
İŞ YOK, BORÇ VAR
İki sene önce işletme bölümünden mezun olduğunu söyleyen Yağmur Erdinç, bölümüyle ilgili bir iş bulamamış: “Mezun olduktan sonra bir buçuk yıl spor salonunda çalıştım. Sonrasında ayrıldım; çünkü çalışma saatleri çok uzundu, sigorta ve maaş ödenmesinde sıkıntılar yaşıyordum. Şu an geçimimi çalışırken biriktirdiğim paralarla ve ailemden aldığım harçlıklarla sağlıyorum. Ekonomik özgürlüğüm olmadığı için harcamalarımdan kısmak zorunda kalıyorum.” 10 bin lira KYK borcu bulunduğunu da vurgulayan Erdinç, “Bu sene içinde iş bulup bu borcu ödeyemezsem, belki seneye 13-14 bin lira olacak. Bize bunları yapmamalılar, yapmasınlar” diye konuştu.
EKONOMİK KAYGILAR BİLİM VE SANAT ÜRETİMİNE ENGEL
Okurken aynı zamanda çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Can Kaylan, Sanat Tarihi öğrencisi. Okul giderlerini karşılayabilmek için barmenlik yapan Kaylan, okuduğu bölümle ilgili ciddi temel kaygıları olduğunu dile getiriyor:
“Okulu bir sene daha uzatmayı düşünüyorum. Çünkü okulu bitirdikten sonra ne yapacağım hakkında hiçbir fikrim yok, biraz da korkuyorum. Benim barınma, yemek gibi temel ihtiyaçlarımı düşünmemem gerekiyor. Düşünmek için önceliğim okuduğum bölüm olmalı. Temel ihtiyaçlarım param olmasa da karşılanmalı. Hem okuyup hem çalışmak zorunda kalmamalıyım. Ben bu sorunları düşünürken ne kadar bilimle ve sanatla ilgilenebilirim ki?” diye sordu.
"AKADEMİSYENLER İÇERİDEYKEN KAYGIYA DÜŞMEMEK ELDE DEĞİL"
4 aydır işsiz olduğunu söyleyen Burkan Gül, daha önce Eminönü’de hediyelik eşya mağazasında çalıştığını söyledi. İşten ayrılış sebebinin ekonomik kriz olduğunu ifade eden Gül, “Bazı meslekler dışında gelecek kaygısının olmaması mümkün değil. Üniversite okumak da artık çözüm değil. Eğitime, işçiye verilen değer zaten ortada. Akademisyenler, gazeteciler içerideyken kaygıya düşmemek elde değil” dedi.
Gençlik Kampına İsviçre’den katıldığını söyleyen Deniz Akkız, “Türkiye’nin ekonomi ve politikasının iyi olmadığını oradaki insanlar biliyor” dedi. İsviçre’ye döndüğünde hayal ettiği mesleğe başlayacak olan Akkız, Türkiye’de de bunun sağlanabilmesi için hükümet ve politikaların değişmesi gerektiğini söyledi.