Kıdem tazminatı gasbına sendikalar karşı: Hükümet fon konusunda sabıkalı
Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız ve Genel-İş Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük ile kıdem tazminatı gasbını konuştuk.
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Kıdem tazminatının fona devrinin 11. Kalkınma Planı ile tekrar gündeme gelmesine tepkiler sürüyor. “Kıdem Tazminatı Reformu” olarak adlandırılan sistemi değerlendiren sendikacılar, Türkiye’nin fonlar konusunda geçmişten günümüze kadar “sabıkalı” olduğuna dikkat çekerek kıdem tazminatına dokunulmasını "genel grev" sebebi olarak gördüklerini ifade etti.
Türkiye’nin ekonomisinin bu kadar kötü olduğu, sıcak paraya en çok ihtiyacın olduğu bir dönemde hükümetin ve sermayenin yeniden kıdem tazminatına göz diktiğine dikkat çeken DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Seçimlerden önce bu tartışma vardı, seçimler döneminde bu tartışmayı soğuttular ve en son İstanbul seçimleriyle hezimete uğradıkları için kıdem tazminatı meselesinin cansiperane gündeme getirebileceklerini sanmıyorum. Ama burada dikkat çekilmesi gereken başka bir konu var, o da Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)” diye konuştu.
"BES’İ ZORUNLU HALE GETİRECEKLER!"
BES’te hükümete aktarılacak paranın daha fazla olduğuna dikkat çeken Çelik şöyle konuştu: “BES meselesine bakıldığında aslında Hükümete aktarılacak kaynak bakımından kıdem tazminatından daha büyük bir rakam. Kıdem tazminatında işverenden kesilen para yüzde 8 civarında, işçiden bir para kesilmiyor. BES’in zorunlu hale gelmesi durumunda en az yüzde 10 ve üzeri öngörülüyor ve direkt işçiden alınıyor, işvereni hiç rahatsız etmiyor. Hükümetin ölümü gösterip sıtmaya razı edeceğini ve BES’in zorunlu hale getirilmesi için yoğun çaba içerisinde olacağını düşünüyorum.” BES’in en az kıdem tazminatı kadar önemli olduğuna değinen Çelik, “Asgari ücretle zaten geçinemeyen bir işçi maaşının yüzde 10’unu sisteme aktardığında nasıl geçinecek? İkisini de aynı oranda tartışıp kamuoyunu bilgilendirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda bir panel düzenledik, işçilere BES’i anlattık. Burada kafa karışıklığı var” diye konuştu.
"ÜRETİMİ DURDURUZ"
Hükümetin kıdem tazminatına yönelik somut adımlar atması durumunda işçilerin üretimden gelen gücünü kullanarak üretimi durduracaklarını ifade eden Çelik, “Genel Kurul kararımız. Ama tek başına bizim bu mücadeleyi ortaya koymamız geri adım attırma noktasında yeterli değil. Ama başta DİSK’in mücadelesi, bizim bu kararımız marş motoru görevi görecek. Örgütsüz işyerleri var, sarı sendikaların olduğu işyerleri var. Herkes diyor ki ‘Kıdem tazminatımızı yedirtmeyeceğiz’ tamam ama peki nedir, hükümet bunu getirdiğinde ne yapacağız? Burada görev sendikalara düşüyor.”
"ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ"
Türk-İş’in 2003 yılından bu yana her genel kurulda kıdem tazminatına dokunulmasını genel grev sebebi gördüğünü ve bunun kararını aldıklarını söyleyen Türk-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi ve Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız da şöyle konuştu: “Kıdem tazminatı her kabine değişiminde ülkeyi yönetenler tarafından gündeme getiriliyor. Kıdem tazminatının fona devri konusunda bu tip yaklaşımları şiddetle reddediyoruz. Bunu mensubu olduğumuz Türk-İş’in en tepesinden, tezgâh başından alın teri döken üyemize kadar herkes kıdem tazminatının fona devrini genel grev sebebi sayacağını ve bu doğrultuda alınacak kararlara harfiyen uyacağını deklare etmekte.”
Kıdem tazminatının işçiler için büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldız, “Birçoğumuz için kızının gelinliği, oğlunun damatlığı, ‘ev alırım, araç alırım ya da hac vazifemi görürüm’ düşüncesiyle bizim hayallerimizi süsleyen önemli bir varlık. Bu varlığın yapısının değiştirilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Kaldı ki ülkemizde fon konusunda geçmişten günümüze baktığımızda ‘sabıka’ diyebileceğimiz kötü bir yönetim söz konusu. Bunu Konut Edindirme Fonu’nda gördük, Zorunlu Tasarruf Fonu’nda gördük. Günümüzde uygulanan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan da anlaşıldığı gibi işini kaybeden emekçiye şartlı ve süreli verilmesi gerekirken, bu alanın dışında kalan herkesin çok rahatlıkla ve sınırsız kullandığı açıkça görülüyor” diye konuştu.
"KIDEM TAZMİNATI BİZİM KALEMİZDİR, DOKUNDURTMAYIZ"
“Kıdem tazminatı bizim kalemizdir, buna dokundurtmayız” diyen Yıldız şöyle devam etti: “Kıdem tazminatının fona devredilerek o paranın siyasi ve popülist harcanmasına gönlümüz razı değil. En son kentimizde gerçekleştirdiğimiz 1 Mayıs’ta yüzbinlerce işçinin katıldığı etkinlikte haykırarak ifade ettik. Sendikalarımızın yönetim kadrosu da temsil ettiğimiz üyelerimiz de karşı duruşunu alanlarda, meydanlarda, fabrikalarda, çalışma alanlarında gösterecektir. Son dönemde moda oldu, bir gece bir karar ile kıdem tazminatına dokunulduğunu öğrenebiliriz. Bu durumda anında üretim sahasının dışında olacağız, genel grevin manası budur. Düşünün bu ülkede uçakların, trenlerin, postanenin, haberleşmenin çalışmadığını, nasıl yöneteceksiniz bu ülkeyi? O yüzden herkes aklını başına almalı, biz kıdem tazminatı konusunda ciddiyetimizi gösterdik, gösteririz. İşçinin alın teri ve emeği karşılığı rehin tutulan parasına kimse göz koymasın.”
"KIDEM TAZMİNATINI SICAK PARA OLARAK GÖRÜYORLAR"
DİSK Marmara Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük ise, 1980’den bu yana bütün Hükümetler tarafından kullanılmak istenen kıdem tazminatını işçilerin 13. maaşı olarak gördüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Bizim paramızla Hükümetin kendine kaynak yaratmak istediğini, üretim politikaların bitmiş olduğunu görüyoruz. Kıdem tazminatını sıcak para olarak görüyorlar, çünkü borçlanma ile de artık ekonomi dönmüyor. Kıdem tazminatını aynı işsizlik fonu gibi istedikleri şekilde kullandıkları bir sisteme dönüştürmek istiyorlar. Geçmiş dönemlerde Tasarruf Teşvik Fonu, Konut Edindirme Fonu’nun o dönemki hükümetler tarafından nasıl kullanıldığını ve yok edildiğini gördük. Erdoğan’ın bir dönem, ‘Biz asla bu ülkeyi fonlarla yönetmeyeceğiz’ dediği iddialı cümleleri vardı. Özellikle BES’e herkesi dâhil ederek bu fonu da kullanmak istiyorlar, kendilerine karşılıksız kredi olarak görüyorlar. Bugünü kurtarmak için ülkede üreten ve yaşayan emekçi sınıfın paralarını har vurup harman savurmak istiyorlar. Kesinlikle kıdem tazminatının fona devrine karşıyız, emeği ile geçinen her vatandaşın buna karşı durmasını istiyoruz.”
3 konfederasyona önemli görevlerin düştüğünü belirten Küçük, “Örgütlü olan 3 konfederasyonun samimi olarak bir mücadele hattı örülmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI BES’E ENTEGRE EDİLECEK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından TBMM'ye sunuldu.
Plana göre kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, sistemde kalış süresi yeniden ele alınarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre edilecek. “Kıdem Tazminatı Reformu” olarak adlandırılan sistemi daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yeni Ekonomi Programı’nda da dillendirmişti.