KESK, 15 Temmuz darbe girişimin 3. yılında acil demokrasi çağrısı yaptı
KESK, 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıl dönümünde, sivil darbenin devam ettiğini belirterek demokrasi çağrısı yaptı.
Kayseri'de KESK üyeleri valilik önünde basın açıklaması yaptı | Fotoğraf: Evrensel
KESK, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden geçen 3 yıla rağmen aydınlatılmadığı ve sivil darbe uygulamalarının tüm hızıyla devam ettiği yönünde açıklama yaptı. AKP'nin darbeyi fırsata çevirdiği belirtilen açıklamada, en fazla 24 gün süreceği iddia edilen OHAL'in 2 yıl sürdüğü ve referandumdan sonra yapılan değişikliklerle kalıcı hale getirildiğini ifade edildi. KESK, acil demokrasi çağrısı yaptı.
KESK tarafından yapılan açıklamada, 15 Temmuz 2016 tarihinde 251 yurttaşın hayatını kaybetmesi ve 2 binden fazlasının yaralandığı darbe girişiminin başta siyasi ayağı olmak üzere tüm sorumluların yargılanması istenildi. Ancak ne yazık ki, darbelerin panzehiri olan demokrasinin tüm kural ve ilkeleriyle hayata geçirilmediği belirtilen açıklamada, "Parlamenter sistemin kurum ve kurallarıyla işletilmesi, farklı düşünce ve inançların kendilerini ifade edebilmelerinin sağlanması için bir zemin ve gerekçe haline getirilmesi gerekir iken tam tersine, 15 Temmuz AKP’nin sivil darbesine gerekçe haline getirilmiştir. Cumhurbaşkanı ve AKP darbe girişimini 'Allah'ın bir lütfu' olarak görmüş, siyasi fırsata çevirmiştir" denildi.
EN FAZLA 45 GÜN DENEN OHAL 2 YIL SÜRDÜ
Darbe girişiminden sonra en fazla 45 gün süreceği ifade edilen OHAL'in iki yıl boyunca sürdüğüne ve referandum sonrası anayasa değişikliği ile süresiz, sınırsız uzatıldığına dikkat çeken KESK, OHAL sürecinde 32 KHK ile 125 bin 678 kişi kamu görevinden ihraç edildiğini ve 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldığı kaydedildi. AKP'nin bu süreci kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı ve performans sistemiyle kamuyu tümüyle özel şirketlere dönüştürmeyi hedeflediği belirtilen açıklamada, fırsatçılık yaptığını aynı zamanda da grev hakkının yasaklandığını belirtti.
İHRAÇ EDİLEN 77 BİN 900 KİŞİDEN 6 BİNİ İŞE DÖNDÜ
OHAL komisyonun bugüne kadar aldığı toplam 77 bin 900 karardan 71 bin 900’ünün ret yönünde karar aldığını ve göreve iade kararının sadece 6 bin ile yüzde 7.7’ye denk düştüğünü ifade eden KESK, “Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın 4649 üyesinin başvurularından 28 Haziran 2019 tarihi itibariyle başvurusu kabul edilen 229 arkadaşımız görevlerine iade edilmiş olup 434 arkadaşımızın başvurusu ret edildiğinden yargı süreci başlatılmıştır” bilgisini paylaştı.
"OHAL'İN ADI DEĞİL AMA NİTELİĞİ DEVAM EDİYOR"
İhraçların bir amacının da demokratik, bilimsel, özerk, laik ve anadilinde eğitimi savunan akademisyenlerin uzaklaştırılarak barış ve bir arada yaşama talebinin bastırılması ve gerici eğitimin önünün açılması olarak nitelendirilen açıklamada, “AKP iktidarı devletin tüm olanaklarını, baskı araçlarını kullanarak muhalif tüm kesimlerin topyekûn tasfiye edilmesi için darbe girişimini kullanmaya devam etmektedir. Valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma, toplantı ve gösterileri engelleme, hava karardıktan sonra valiye toplantı yasaklama yetkisi verilmesi, 3 yıl boyunca hakkında soruşturma açılan kamu görevlilerin sadece kendilerini değil eşlerinin de pasaportları iptal edilebilmesi, sadece kendileri değil hem eşlerinin hem de çocuklarının telefonlarının dinlenmesi, kolluk kuvvetlerine yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 yıl boyunca gözaltına aldıkları kişiyi, 48 saat tutabilme, bu süreyi de 2 kez uzatabilme, toplu suçlarda ise bu sürenin 4 güne kadar çıkarılabilmesi ve iki kere uzatma hakkı gibi ancak OHAL dönemlerinde kullanılabilecek uygulamaların yasallaştırılması ile OHAL’in adı değil ama niteliğinin devamı sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Hâlâ cemaatlerin korunduğunu ve bu konuda araştırma yapılmadığı belirten KESK, acil demokrasi talebinde bulunurken, ihraç edilen üyelerinin görevlerine döndürülene ve iş güvencesini hedefleyen düzenlemelerin geri çekilinceye kadar mücadele edeceklerini bildirdi.(Ankara/EVRENSEL)