17. Gençlik Yaz Kampında, Kukla Atölyesi çocuklar ve yetişkinleri buluşturdu
Türkiye’de kukla sanatını görünür kılabilmek, çocukların ötesinde yetişkinlerle tanıştırabilmek için yola çıkan Dilan Uğurlu, 17. Gençlik Yaz Kampında, Kukla Yapım Atölyesiyle gençlerle buluştu.
Kutluay ORDU
Mustafa SARIBAŞ
Yusuf AKYÜZ
İzmir
Türkiye’de kukla sanatını görünür kılabilmek, çocukların ötesinde yetişkinlerle tanıştırabilmek için yola çıkan Dilan Uğurlu, 17. Gençlik Yaz Kampında, Kukla Yapım Atölyesiyle gençlerle buluştu. Daha önce ABD’de düzenlenen Uluslararası Chicago Kukla Festivaline de katılan Uğurlu ve Kukla Yapım Atölyesine katılan gençlerle kukla üzerine sohbet ettik.
"SÖZ OLMADAN DERT ANLATABİLEN SANAT"
Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Sahne Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilan Uğurlu “Kuklaların yalnızca çocuklara dönük bir sanat olduğu algısına katılmıyorum. Ama ülkemizdeki yönelim bu şekilde. Araştırmalarımız sonucunda yurtdışında yetişkinlere dair kukla oyunları olduğunu gördük. Türkiye’de yetişkinlere dönük kukla oyunlarının sayısının oldukça az olduğuna dikkat çeken Uğurlu, “Yurtdışında tekniklerin çok fazla olduğunu fark ettik. O yüzden buraya dair bir şeyler yapmak istedik, buradaki şeyleri geliştirmek istedik” dedi.
Kuklayı söz olmadan da dert anlatabilen bir sanat olarak tarif eden Uğurlu, “Bu yüzden evrensel bir sanat haline geliyor. O yüzden hem çocuklar hem de yetişkinler için çok uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.
“İNSANLARIN SANATÇI YÖNÜNÜ AÇIĞA ÇIKARIYOR”
Atölye çalışmalarına katılan gençlerin çoğunluğunun kuklaya dair bir ilgileri olmamış. Sertaç bunlardan biri. Arkadaşının kukla atölyesine olan ilgisi üzerine kendisinin de atölye çalışmalarına katıldığını söyleyen Sertaç, “Atölye çalışmaları beni de teşvik etmiş oldu. Gayet memnunum. İnsanların sanatçı yönünü açığa çıkarıyor” dedi.
Yine atölyede çalışma sürdüren bir diğer genç Sidar da kamp alanına gelene kadar kuklaya ilişkin özel bir ilgisi olmadığını söyledi. Kampla birlikte pek çok şeye ilgi duymaya başladığını anlatan Sidar, “Buraya geldiğimde o kadar fazla şey gördüm ki, bir anda merakım uyanmaya başladı. Böylece kukla atölyesine başladım” dedi.
Atölyenin katılımcılarından Berfin ise, kukla ile ana sınıfında tanıştığını söyledi:
“Aslında ana sınıfında başladım. Sonra zamanla bıraktım ve sonradan tekrar merakım başladı. Burada yeniden başlamak istedim.”
Atölye katılımcılarından Sibel ise, Dilan Uğurlu’yu daha öncesinden takip ettiğini, kampta ismini görünce kukla yapım atölyesine katılmaya karar verdiğini söyledi.