16 Temmuz 2019 07:56

Çavuşoğlu’dan AB’nin yaptırım kararına yanıt: Ciddiye almaya gerek yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım kararı alan AB'ye tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Fotoğraf: Alparslan Çınar/DHA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı alınması için “Çok da ciddiye almaya gerek yok” yorumunda bulundu.

“Bankaya tavsiye vermesi AB'nin başka bir çelişkisi. AB'nin bize ihtiyacı var. Aldıkları kararların uygulanmasının da mümkün olmadığını kendileri de biliyor. Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumda kaldılar. Sorun Kıbrıs Türk halklarının ada etrafındaki haklarının garanti altına alınmamasıdır” diyen Çavuşoğlu, “Türkiye'ye yönelik böyle kararlar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz'de üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz” ifadesini kullandı.

AB'NİN DOĞU AKDENİZ YAPTIRIMLARI

AA'nın aktardığı habere göre bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı katılım öncesi fonlarda kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine, Türkiye ile AB arasında devam eden havacılık anlaşması müzakerelerinin askıya alınmasına ve Ortaklık Konseyi ile üst düzey diyalog toplantılarına bir süreliğine ara verilmesine karar verildiği kaydedildi.

Bildirgede, Türkiye'nin hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesi halinde AB'nin hedef odaklı tedbir seçenekleri üzerinde de çalışacağına işaret edildi.

Kararlar arasında bulunan AB'nin Katılım Öncesi Mali Yardımı (IPA) çerçevesinde 2014-2020 döneminde Türkiye'ye taahhüt ettiği 4,45 milyar avrodan bir miktar kesinti yapması öngörülüyor.

AB'nin finans kurumu olan ve yatırımları finanse eden Avrupa Yatırım Bankası'nın ise 2018 yılında Türkiye'de sağladığı toplam kredi miktarı 386 milyon avro seviyesinde bulunuyor.

Türkiye ve AB arasında müzakere edilen havacılık anlaşmasında da AB’nin anlaşmaya Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) dahil etmeye çalışması nedeniyle ilerleme kaydedilemiyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığında sondaj çalışmaları yaparken, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj çalışmaları yapıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, 16 Kasım 2018’de Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramak için sondaj çalışması başlattıklarını açıklamıştı. Kıbrıs Cumhuriyetinin sürdürdüğü sondaj çalışmaları, Yunanistan, İsrail, BAE, Fransa ve ABD tarafından da destekleniyor. Bu blokla Kıbrıs konusunda ihtilaf yaşayan Türkiye, ABD’li ExxonMobil enerji tekeline ait sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı 10’uncu parsele ulaşması üzerine sert açıklamalarda bulunmuştu. Ancak Türkiye’nin tepkisine rağmen çalışmalar devam etmişti.

15 Ocak’ta bir araya gelen Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin ise Doğu Akdeniz Gaz Forumunun Kahire’de kurulacağını açıklamıştı. Bu yılın ilerleyen aylarında ABD ve Avrupalı enerji tekellerinin Akdeniz gazından nasıl faydalanacaklarını görüşmek üzere 10. Akdeniz Gaz Forumu’nun düzenlenmesi planlanmıştı.

Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının ‘ortak’ sömürüsünden dışlanan Türkiye ise Akdeniz’e ilişkin planlarını yalnız başına hayata geçirmeye çalışıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: FETÖ'nün siyasi ayağı nerede?

SONRAKİ HABER

19. Munzur Festivali 25-28 Temmuz’da: Dersim’e sahip çık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa