16 Temmuz 2019 15:02

Sendika ve meslek örgütleri: Ücret belirlemesinde yoksulluk sınırı temel alınsın

KESK, DİSK, TMMOB, ATO ve ASMMO, temmuz ayında yapılan yüzdelik zam, enflasyon farkı ile hayat pahalılığına ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB, ATO ve ASMMO, TÜİK’in enflasyon verilerini açıklarken temel tüketim maddelerine yapılan zamları görmezden geldiğini belirterek, gerçek enflasyonun yüzde 40 civarında olduğuna dikkat çekti. Yapılan açıklamada, 1 Ağustos’ta başlayacak kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri için en düşük ücretin belirlenmesinde 6 bin 750 lira olan yoksulluk sınırının temel alınarak artış yapılması talep edildi.

KESK, DİSK, TMMOB, ATO ve ASMMO, temmuz ayında yapılan yüzdelik zam, enflasyon farkı ile hayat pahalılığına ilişkin açıklama yaptı. Ulus Heykeli önünde gerçekleşen basın açıklamasında grevli toplu sözleşme, kamu emekçilerine yoksulluk sınırı baz alınarak zam yapılması ve emekçilerin zorunlu harcamalarına yapılan zamlara son verilmesi istendi. “Vergide adalet istiyoruz”, “Grevli Gerçek Toplu sözleşme” sloganlarının atıldığını açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar yaptı.

TÜİK, SÜTE, ETE, ELEKTRİĞE ZAMMI GÖRMÜYOR

Sulkalar, kamuda kadrolu personel alımının durduğunu, güvencesizliğin dayatıldığını belirterek emekçilerin maaşlarının her geçen gün eridiğini söyledi. İğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Sulkalar, “Zam yağmuru TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarına adeta damla olarak yansımaktadır. Ramazan ayında et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinde yaşanan en az yüzde 20 artış ile şekere, çaya, elektriğe yapılan artışlar görmezden gelinmiştir” diye konuştu.

GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40’LARDA

Sokakta yaşanan gerçek enflasyonun yüzde 40’larda olduğunu söyleyen Sulkalar, “Maaşlarımızda yüzde 5’lik ‘toplu sözleşme’ zammını, yüzde 1,01’lik enflasyon farkını, iki günlük bebek bezi almaya yetmeyen çocuk yardımının üç beş kuruş artırılmasını ‘Memura üç zam birden’ diye sunanları, en düşük maaşı hesap oyunları ile 650-700 lira fazla gösterenleri buradan kınıyoruz” dedi.

TEMMUZ ARTIŞI VERGİYE GİTTİ

Vergi adaletsizliğine dikkat çeken Sulkalar, kamu emekçilerinin önemli bir bölümünün Temmuz ayında ikinci vergi dilimine girdiğini ve maaş artışlarının vergi olarak kesildiğini söyledi. 24 Haziran 2018 seçimlerinde verilen 3600 ek gösterge sözünün de halen tutulmadığını söyleyen Sulkalar, kamudaki siyasi kadrolaşma ve ayrımcılığın da hiç olmadığı kadar artttığını vurguladı.

KAMU EMEKÇİLERİNİN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ

Sulkalar, 1 Ağustos’ta görüşülmeye başlayacak 2020-2021 yıllarını kapsayan “Toplu Sözleşme Görüşmeleri” için taleplerini paylaştı. Sulkalar, “En düşük ücretin belirlenmesinde 6 bin 750 lira olan yoksulluk sınırının temel alınması, eşi çalışmayan iki çocuklu bir kamu emekçisinin maaşının buna göre artırılmasını, eş, çocuk, kira, yakacak, yemek ve ulaşım yardımları ile ücretin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılmasını istiyoruz” dedi. Güvencesiz istihdam türlerine son verilmesini talep ettiklerini belirten Sulkalar, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, tüm lisans ve ön lisans mezunu kamu emekçilerine 3600 ek gösterge istediklerini vurguladı. Sukalar diğer taleplerini şöyle sıraladı: “Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına sınavsız atanmalarını, EYT haksızlığına son verilmesini, Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin işe iadesini, zorunlu BES sistemine son verilmesini istiyoruz”.

"HANGİMİZİN ÜCRETİ ZORUNLU HARCAMALARA YETİYOR?"

Açıklamanın ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Hangimizin ücreti kiraya, pazara, zorunlu harcamalara, doğalgaza, incanca yaşamaya yetiyor? Hangimiz manavdan, marketten dilediğince alışveriş yapabiliyor” diye sordu. Emekçilere sefaleti dayatanların Yüksek İstişare Kurulu’nda kendisine yüzde 40 zam yaptırdığını söyleyen Gezen, “İşsizlik fonunu yağmalıyorlar, emeklilik hakkını yağmalıyorlar, kendilerine zam yapacak kaynağı buluyorlar ama sıra kamu emekçilerine gelince kaynak yaratamıyorlar, emeklilikte ücretlerimiz düşüyor, aldığımı ücret insanca yaşamaya yetmiyor” diye konuştu.

EMEKÇİLERLE DALGA GEÇİLİYOR

Gerçek enflasyonun yüzde 40’ları bulduğu bir ortamda kamu işçilerine hükümetin toplu sözleşmede yüzde 5’lik artış önermesinin işçilerle dalga geçmek anlamına geldiğini kaydeden Gezen, “Bu kamu emekçilerine nasıl bir artış isteyeceklerinin de göstergesi. Gerçek enflasyonun baz alınarak yoksuluk sınırı üzerinde en düşük ücretin belirleneceği bir sistemde grevli toplu sözleşme için mücadele etmeye devam edecek, o masayı gerçek bir masa yapana kadar vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Memur-Sen’in iki dönem önce hükümetin verdiği teklifin altında bir artışa mecbur bıraktığını, geçtiğimiz dönem imzaladığı sözleşmede emekçileri enflasyona ezdirdiğini belirten Gezen, “Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatı. Kamu emekçilerini yine satacağınızı biliyoruz, buna izin vermeyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRESEL)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa'daki işçilerle dayanışma büyüyecek

SONRAKİ HABER

Saraçoğlu Mahallesi'nde verilen mücadele karşılık buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa