17 Temmuz 2019 13:30

Dersim’de kurum temsilcileri patlama bölgesinde incelemelerde bulundu

Dersim’de 8 yaşındaki Ayaz ile kardeşi 4 yaşındaki Nupelda Güloğlu’nun patlayıcıya basarak yaşamını yitirdiği yerde kurum temsilcileri incelemelerde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

Dersim’in Ovacık ilçesi Bilgeç köyünde 8 yaşındaki Ayaz Güloğlu ile kardeşi 4 yaşındaki Nupelda Güloğlu’nun patlayıcıya basarak yaşamını yitirdiği yerde aralarında Baro, İHD DEDEF ve EMEP’in yer aldığı kurum temsilcileri incelemelerde bulundu. Kurum temsilcileriyle gözlemlerine dair konuştuk. Patlamaya neden olan cismin gerekli incelemelerden sonra ortaya çıkacağını söyleyen kurum temsilcileri, patlayıcı maddelerin temizlenmesi çağrısı yaptı.

“BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATILMALI”

Emek Partisi (EMEP) İl başkanı Ergin Tekin, “Biri 4, diğeri 8 yaşında iki küçük kardeşimizin yaşamlarını böyle kaybetmeleri bölgede ve ilimiz Dersim’de yaşanan savaşın ne kadar ağır sonuçlarının olduğunun önemli bir göstergesi. Yıllardır güvenlik ve benzeri gerekçelerin getirdiği olumsuz sonuçlar nedeniyle birçok vatandaş hayatını kaybetti, bir kısmı başka şehirlere göç etti. O yıllardan bu yana birçok yer yasaklı bölge ilan edildi, arazideki mayın sayıları arttı. Sınır illerini saymazsak belki de bölgede en fazla mayınlı alan Dersim’de bulunmakta. Bununla birlikte yine çoğu alanda henüz etkisini yitirmemiş patlayıcı maddeler var. Rakamsal olarak 10 bini aşkın mayın bulunuyor Dersim’de. Sadece mayın üzerinden düşünürsek 10 bin insanımızın hayatı Nupelda ve Ayaz gibi tehlikede diyebiliriz. Bunu engellemenin en önemli yolu yaşanan çatışmalı ortamın, savaşın son bulması, sorunun çözümü açısından demokratik barışçıl çözüm için adımlar atılması. Ayrıca devletin yıllar önce imzaladığı ama uygulamadığı Ottowa sözleşmesine uyarak başta mayınlar olmak üzere tüm patlayıcıların aramasının yapılarak topraklarımızın temizlenmesi gerekmektedir. Nupelda ve Ayaz gibi daha hayatlarının baharında bile olmayan evlatlarımızı bir daha kaybetmemek için bu konuda ilk elden yapılması gereken bunlardır” diye konuştu.

"PATLAMANIN OLDUĞU YERDE ÇUKURLUK YOKTU"

Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin, patlayıcı maddenin ne olduğuna dair kesin ifadeler kullanılamayacağına dikkat çekerek, “Patlamanın olduğu yerde çukurluk yoktu. Mayın ya da EYP anlamında kesin şudur diyebileceğimiz bir durum yok” dedi.

İHD Şube Başkanı Gürbüz, “Bölge, yasaklı bölge içerisinde olmayan vatandaşların rahatlıkla gidip geldiği hayvancılık yaptığı bir alan. O madde oraya nasıl geldi sorusu incelemeler bitince ortaya çıkabilir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Mordoğan rüzgar enerji santrali iptal davalarına onama

SONRAKİ HABER

Makel'de ücretlerinin ödenmesini isteyen 4 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa