İZSU’dan Tüm Bel-Sen üyesi bir Emekçi: Önce yetkiyi sonra taleplerimizi kazandık
Böylece uzun yıllar sonra belediye emekçileri olarak gerçek bir toplusözleşme imzaladık. Eksikleri ve hatalarıyla da olsa sözleşmeyi gerçek manada tüm emekçiler birlikte imzalamış oldu.
Fotoğraf: Tüm Bel-Sen
İZSU’dan Tüm Bel-Sen Üyesi
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve bağlı kuruluşlarında bir süredir yetkili olan Tüm Yerel-Sen’in emekçilere haber vermeden kapalı kapılar ardında imzaladığı ve hiçbir kazanım getirmeyen sözleşmeleriyle belediye emekçilerinin, sendikal mücadeleye ilişkin beklentileri de rafa kalkmıştı.
1 Nisan-31 Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni toplusözleşme sürecinde ise örgütlenme ve yetki süreci içi içe geçti. Sendikamız Tüm Bel-Sen’in kazanımların olmadığı bir sözleşmeye imza atmayacağı vurgusu, işyerlerinde taleplerin daha fazla konuşulmasını beraberinde getirdi. Arkadaşlarımız, işyerine özgü taleplerin tartışılmasının üzerinden geçen iki ay gibi kısa bir sürede 100’ü aşkın işyerinde 1000’e yakın emekçiyi aramıza kattı ve 15 Mayıs itibariyle yetkili sendika olduk.
Belli başlı büyük işyerlerinde toplantılar yaparak, talepleri topladık ve toplu iş sözleşmesi taslağını oluşturduk. Kimi işyerlerinde birim temsilcisi olarak görev alan, kimi yerde baş başa verip işyeri komitesi gibi çalışan arkadaşlarımızın çabasıyla oluşturulan taslak, bütün işyerlerinde hangi sendikaya üye olursa olsun tüm emekçilerin katıldığı toplantılarla tartışıldı ve güçlendi. İşyerlerinden gelen bu güçle belediye heyetiyle görüşmelere başlayan sendika yöneticisi ve işyeri temsilcilerinden oluşan görüşme heyeti; sözleşmeyi referandumla işyerlerindeki emekçilere sorarak, onların iradesiyle imzalayacağını deklare etti. Gelinen aşamada 100’ü aşkın işyerinde 3000’den fazla emekçinin katıldığı bir oylama gerçekleştirdik ve sözleşme referandum sonucunda imzalandı.
YILLAR SONRA GERÇEK BİR SÖZLEŞME
Sözleşmeyle şu hakları aldık: Toplusözleşme farkı net 1600 TL. 1 Mayıs, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı’nda olmak üzere toplam 2500 liralık 3 ikramiye ödenecek. İZELMAN bünyesindeki kreşler artırılacak personelin 0-6 yaş arası çocuklarının kreşlerden indirimli yararlanması sağlanacak. İşyerlerinde emzirme odaları düzenlenecek. Belediyeye ait kültür ve spor tesislerinden ücretsiz yararlanılacak. Belediye hastanesinde yılda bir kez check-up yapılacak. İşyerlerinde mobbingle mücadele kurulları kurulacak. Yemekhane sayısı artırılacak, yemekhane olmayan yerlerde ise personelin başka resmi kurumların yemekhanelerinden faydalanması sağlanacak... Sözleşmemizin dikkat çeken maddelerden biri ise eşine şiddet uyguladığı tespit edilen çalışanın, sözleşmeden kaynaklı mali ve sosyal haklarının eşine ödenmesi oldu.
Böylece uzun yıllar sonra belediye emekçileri olarak gerçek bir toplusözleşme imzaladık. Eksikleri ve hatalarıyla da olsa sözleşmeyi gerçek manada tüm emekçiler birlikte imzalamış oldu. Şimdi ocak ayında imzalanacak bir sonraki sözleşmeye daha ileriden dahil olmak ve daha iyi bir sözleşme imzalamak için hazırlıklar başladı.
Kınık’tan Ödemiş’e birçok işyerinde mücadeleyle öne çıkan arkadaşlarımızın birim ya da işyeri temsilcisi olarak görev alması, imzalanan sözleşmeye madde madde sahip çıkılması ve işyerlerindeki onlarca sorun karşısında yek vücut olarak mücadele edilmesi için işyeri komiteleri kurulması bugün açısından en büyük kazanımlar arasında.
Merkezi toplusözleşmede de, işkolu ayrımı gözetmeksizin her işyerinde taleplerin gündem edilmesi, işkolu/işyeri talepleri ve iradesiyle bu görüşmelerde yer alınması, görüşmelere bu gücün yansıtılması ve kazanımlarla çıkılmasının olmazsa olmaz olarak gözüküyor. Zor mu, zor. Ama imkansız değil!