Kreş tartışmasız bir haktır
En az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde kreş ve gündüz bakımevleri açılmalı, 24 saat hizmet veren kurumlarda da 24 saat açık olmalı. Çalışanlar çocuğunu düşünmek zorunda kalmadan işine odaklanabilmeli.
Fotoğraf: Pixabay
Bir sağlık emekçisi
İzmir
Kreşler, henüz okul çağına gelmemiş erken çocukluk dönemindeki çocukların bakım ve eğitim hizmetlerine yönelik kuruluşlardır. Kreşler, çocukların sağlığını ve can güvenliğini gözetmelidir. Çocuklara verilen bakım ve eğitimin kalitesi, ebeveynlerin gelir düzeylerinden etkilenmemeli, kreş hizmetleri bir sosyal hak olarak ücretsiz şekilde verilmelidir. Çünkü kreş tartışmasız bir haktır.
Mevcut yasal düzenlemeler de bu yönde, ancak kamu kurumlarının fiziksel koşulları ya da kimi alt düzenlemeler nedeniyle tam olarak uygulanmıyor. Kuruma yakın özel kreşlerle yapılan protokoller ya da civardaki başka kurumlarla birleştirme de kreş hakkını sınırlıyor. Ayrıca kurum kreşlerinin özel işletmelere devredilmesi ve ticari işletmeler haline dönmesi hem kreş imkanlarını sınırlıyor hem de ücretler bakımından aileleri zorluyor.
Doğum sonrası ücretli izin süresinin yetersizliği, bugünün ekonomik koşullarına bağlı olarak annelerin çalışma hayatına erken dönmelerini zorlaştırıyor. Doğum sonrası izinlerin yetersizliği gibi nedenler çocukların bakımı konusunda aileleri güç durumda bırakıyor. Özellikle 24 saat hizmet veren kamu kurumlarında çalışan aileler bu zorluğu daha da çok hissediyor. Çalışanlar her nöbete geldiğinde çocuğu güvenle bırakacağı bir yer aramak zorunda kalıyor. Vardiyalı ya da tek ebeveynli ailelerde bu durum daha da karmaşık bir hal alıyor.
En az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde kreş ve gündüz bakımevleri açılmalı. 24 saat hizmet veren kurumlarda kreşler 24 saat açık olmalı, çalışanlar her nöbet çocuğunu bırakacak yer aramamalı ve en önemlisi bıraktığı yer gerçekten güvenli mi diye 24 saat düşünmek zorunda kalmadan işine odaklanabilmeli. Küçük il ve ilçelerde merkez kreşler açılmalı, çalışan kadınlara emzirme saatleri artırılmalı ve sağlıklı emzirme koşulları sağlanmalı.
NEDEN İŞYERİMİZE KREŞ İSTİYORUZ?
Bornova İŞKUR çalışanları
İzmir
Ülkemizde nüfusu artırmaya yönelik söylemler devam etmekteyken, çalışma hayatında aktif rol alan kadının annelik sorumluluğunu üstlenebilmesi önündeki engellerden biri çocuğun okul dönemine kadar nasıl bakılacağı konusudur. Uzmanlar ilk altı ay boyunca sadece anne sütü derken çalışan kadın 3 ay sonra işe başlamak zorunda kalıyor ve bu durum hem annenin bebeğine yetemediğini düşünerek eksik hissetmesine neden oluyor hem de bebeğin annesinden alması gereken ilgi ve besini alamamasına neden oluyor.
Günümüz şartlarında ekonomik olarak zaten zorlanan kadınlar ya zorlu bir ekonomik mücadele veriyor ya da devamlı rapor alarak işe başlamasını geciktirmeye çalışıyor.
Doğum sonrasında hemen işe dönen kadınlar en az 1000 TL olan bakıcı, kreş ücretleri altında eziliyor hem de çocuğuna sağlıklı koşullarda bakamadığını düşündüğü için travma yaşıyor.
Kadınlar hem ekonomik hem psikolojik olarak rahatlamak amacıyla uzun süreler rapor aldığındaysa hem iş yaşamından uzaklaşıyor hem de mobbinge ve rotasyona uğruyor. Birçok kadın işyerinden kopmayı göze alarak rapor almayı seçiyor ama ne yazık ki bu bile yeterli olmuyor çünkü 6 yıllık bir süreç var önümüzde.
58 kadın çalışanı bulanan ve kreş çağında 45 çocuğu olan işyerimize hem çocuklarımıza sağlıklı bakabilmek hem de çalışma yaşamından kopmamak için nitelikli ve kamusal eğitim veren kreş, ebeveynler için ise doğumdan sonra 1 yıl ücretli izin talep ediyoruz.