24 Temmuz 2019 10:00
/
Güncelleme: 25 Temmuz 2019 07:03

Memur-Sen'den emekçileri bölecek sözleşme talebi: Kendi üyelerine çift ikramiye

Memur-Sen 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde maaş zammı için talebini açıkladı ve sözleşme ikramiyesinin Memur-Sen üyelerine bir kat fazla verilmesini talep etti.

Memur-Sen'den emekçileri bölecek sözleşme talebi: Kendi üyelerine çift ikramiye

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın | Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Memur-Sen, 5. Dönem Toplu Sözleşme (TİS) taleplerini, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde açıkladı. Hükümetin “yeni, büyük ve güçlü Türkiye” vurgusuna atıf yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın talep ettiği zam oranları da hükümetin 2019 yılı için belirlediği %15,9’luk hedef enflasyonla uyumlu oldu. Yalçın, 2020 yılı için yüzde 3 refah payı, birinci altı aya yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 7 ve 200 TL seyyanen zam istedi. Diğer konfederasyonların masaya oturmamasına karşı çıkan Yalçın, toplusözleşme ikramiyesinin Memur-Sen üyesi emekçilere bir kat fazla verilmesini talep etti.

Memur-Sen’in yetkili konfederasyon olma sıfatıyla masanın emek tarafının tek ve gerçek aktörü olduğunu savunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu TİS sürecinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminin ilk toplusözleşme süreci olması niteliğine dikkat çekti. Yalçın, “Toplu pazarlık süreci ülkemizin genel ve yerel seçim süreçlerini tamamladığı, siyasi iradenin ifadesiyle ekonomide dengelemenin sağlandığı, kamu maliyesi yönüyle cari açığın azaldığı bir görünümle başlayacak. Hem enflasyon hem de faiz tarafında aşağı yönlü hareketin beklendiği, refahtan ve büyümeden pay konusunda geçmişte verilen sözlerin yerine getirilmesi beklentisinin yükseldiği bir eşikteyiz” dedi.

"SADECE MAAŞLARIMIZI ARTIRACAK TEKLİF İSTEMİYORUZ"

Büyüme ve refahtan pay vermeme tavrının sona ermesini isteyen Yalçın, “Yeni, büyük ve güçlü Türkiye’nin varlığını hem maaş bordrolarındaki rakamlara yansıtmalı, yasakları kaldırmalı, özgürlük alanını genişleterek fark ve umut oluşturmalıdır. Biz, sadece maaş ve ücretlerimizi artıracak oranlar ve tutarlar noktasında artış istemiyoruz. Toplusözleşme masasından, dayatmalardan kurtulmamızı sağlayacak tekliflerle özgürlük de istiyoruz. Sosyal güvenlikte adaleti ve sürdürülebilirliği destekleyen kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz. Ülkemize olan güvenimizi, ülke ekonomisine yönelik fikrimizi, ekonomideki büyümeyi, kamu maliyesindeki dengelenmeyi fark ettiğimizi de ifade ediyoruz” dedi.

"2020’DE EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 4 BİN 182 LİRA OLMALI"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın | Fotoğraf: Erçin Top/AA

Uzlaşmayı sağlayacak tekliflerin kendilerine iletileceğini beklediklerini söyleyen Yalçın, 2020 yılı için 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 3 refah payı ve taban aylığa 200 TL ve birinci 6 ayda yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istedi. 2021 yılı için ise yüzde 2 refah payı talep eden Yalçın, birinci ve ikinci 6 ayda ise yüzde 6 zam artışı istediklerini söyledi. Yalçın, 3 bin 334 olan en düşük memur maaşının 2020’nin birinci altı ayında 3 bin 908, ikinci altı ayında 4 bin 182 olmasını istedi. Yalçın, “2021 yılının birinci altı ayında bu oranın 4 bin 522 iken ikinci altı ayında 4 bin 793 olması gerektiğini ifade etti.

"SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM AYIBINA SON VERİLSİN"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın şöyle devam etti: Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini, süreli-süresiz sözleşmeli ayırımına da sözleşmeli personel istihdamı ayıbına da son verilmesini istiyoruz. Gelir vergisinde yıl boyu %15 sabit oran uygulanmalı ya da %15’i aşan kısım kamu işvereni tarafından tazmin olunmalı teklifini masaya sunuyoruz. Kamu görevlilerinin çocuklarına yönelik kreş hizmeti sunulmalı ya da kamu görevlilerine 754 TL kreş yardımı yapılmalı teklifini masaya getiriyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesinin yetkili sendika üyelerine bir kat artırımlı ödenmesini istiyoruz ve bu yolla toplu sözleşme ikramiyesinin 103 TL’den 216 TL’ye yükseltilmesini teklif ediyoruz” dedi.

"YARDIMLAR ARTTIRILSIN"

Kıdem aylığı ve yan ödemelerin puanlarında da artış talep eden Yalçın, “Eş yardımının 295 TL’den 576 TL’ye, çocuk yardımının 35-70’TL’den  144 TL’ye yükseltilmesini teklif ediyoruz. Bütün kamu görevlilerine ilk yıl 450 ikinci yıl 600 TL giyim yardımı istiyoruz. Servis hizmetinden tüm kamu görevlilerinin yararlandırılmasını, servis hizmeti sunulamaması halinde nakit ulaşım yardımı yapılmasını, yemek verilmeyen işyerlerindeki kamu görevlilerine öğün başına yemek ücreti ödenmesini istiyoruz. Bayram ikramiyesi kamu görevlilerine de verilmeli, bayram öncesi kamu görevlilerinin eline 2 bin 630 TL tutarında bayram ikramiyesi geçmeli diyoruz. Kılık-kıyafet yasakları sona ermeli, ek gösterge konusundaki vaat yerine gelmeli. Derece ve kademe yükselmesindeki engellerin sona ermesini, fazla çalışma ücreti ve harcırahlar, gündelikler ve SGK tarafından ödenen gündeliklerin ve yol masraflarının günün şartlarına, kamu görevlilerini ihtiyaçlarına uygun olarak artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yalçın, bu TİS sürecinin umut üretecek şekilde geçmesini temenni ederek gazetecilerin Basın Bayramı’nı kutladı ve taleplerini iletmek üzere Bakanlığa geçti. (Ankara/EVRENSEL)

ÇALIŞMA BAKANI SELÇUK MEMUR-SEN HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesiyle ilgili konuştu ve "Bu süreci, uzlaşı ve ortak anlayışla tamamlayacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk (solda) ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın (sağda) | Fotoğraf: Erçin Top/AA

Bakan Selçuk, Memur-Sen'in 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesine ilişkin taleplerini almak için Genel Başkan Ali Yalçın başkanlığındaki Memur-Sen heyeti ile görüştü. Görüşmede konuşan Selçuk "Memur-Sen'in vermiş olduğu teklifi biz de kamu heyeti olarak değerlendireceğiz. 1 Ağustos'ta sizinle tekrar bir araya geleceğiz. Varacağımız noktanın herkes için makul bir sonuç olacağını umuyorum" dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et