Krizde aile bütçesinden kesilen ilk kalem: Turizm harcaması
Ülkedeki ekonomik krizden turizm sektörü de etkilendi. Bazı seyahat acenteleri küçülmeye giderken, enflasyonun artmasıyla birlikte yerli turist de uzun süreli tatilleri tercih etmez oldu.
Fotoğraf: Pixabay
Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir
Krizin turizm sektörüne etkisini Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Osman Tolga Gencer ve İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO) Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade ile konuştuk.
Gencer, krizle birlikte aile bütçesinden ilk kesilen şeyin turizm harcamaları olduğuna dikkat çekerken Şaşzade de siyasi söylemlerin turizmi etkilediğinin altını çizerek, “Huzur ve barış turizmin çıkış yoludur, bunlar olmadan hiçbir şey olmaz” vurgusunda bulundu.
KAPANAN SEYAHAT ACENTALARI VAR
Döviz kurlarıyla ilişkili olarak yurt dışı turizm satışının düşse de yabancı turistler açısından otellerin yüzde 70-80 dolu olduğunu ifade eden TÜRSAB Başkanı Gencer turizm sektörünün pamuk ipliğine bağlı bir sektör olduğunu şu sözlerle anlattı: “Yabancı turist en ufak bir yanlış açıklama veya herhangi bir toplumsal kötü olayda algıyı değiştiriyor. İç pazarda da bu böyle. Bir ailenin bütçesinden ilk kestiği şey turizm harcamasıdır. Ailelerin, ‘Bu sene de tatile gitmeyiverelim’ dediği an bizim sektörde durulma yaşanıyor”.
Ekonomik kriz kadar arka arkaya yapılan seçimlerin de sektör için olumsuzluk oluşturduğunu dile getiren Gencer, “Tüm Türkiye seçimlere odaklandı, tatilini iptal edenler oldu, değiştirenler oldu. Bu bizi epey etkiledi. Biz sezon başında çok ümitliydik, ama onu yakalayamadık. Enflasyon da faizler de zaten çok yüksek. Bazı acenteler küçülmeye gitmek zorunda kaldı. Biz de küçülmeye gittik. Ayağımızı yorgana göre uzatıyoruz. 7-8 kişi vardı şimdi iki kişi var. Küçülme de var, kapanan da var. Bunlar işsizliğe de neden oluyor” dedi.
TURİST YOKSA, OTELLER BOŞSA, REHBERLER DE İŞSİZ KALIYOR
İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade de özellikle 2 yıldır yaşanan sorunların otelcileri, acenteleri oldukça etkilediğini söyledi. “Turist yoksa, oteller boşsa, rehberler de işsiz kalıyor” diye konuşan Şaşzade, yabacı turistin azalmasıyla birlikte yerli turistte hareketin daha fazla olmaya başladığını belirtti.
Uzakdoğulu, Arap ve İran pazarının ağırlıklı olduğunu söyleyen Şaşzade, “Bizim istediğimiz Avrupalıyı görmek. Gümrük girişlerinde Türkiyeli vatandaşların girdi çıktı yapmasıyla birlikte Avrupalı turistte artış gözüküyor. Ama aslında orada kasti bir aldatmaca değil de istatiksel bir yanılgı var. Ama bizim istediğimiz Avrupa pazarının yeniden ülkeye dönmesi. Ürkek bir şekilde değil kuvvetli bir şekilde dönmesi” diye konuştu.
Yeni Zelanda’da yaşanan cami saldırısından sonra Türkiye hükümetinin yaptığı açıklamaların da sektöre ektisi olduğunu belirten Şaşzade, Yeni Zelanda ve Avustralyalıların siyasetin sert söylemlerinden dolayı Türkiye’ye seyahat etmenin tehlikeli olacağını düşünerek gelmediklerini ifade etti.
"HUZUR VE BARIŞ TURİZMİN ÇIKIŞ YOLUDUR"
Döviz kurunun yükselmesiyle yabancı turistin satın alma gücünün de yükseldiğini ifade eden İZRO Başkanı Şaşzade, yabancı ve özellikle Avrupalı turistin Türkiye’yi tercih etmemesinin nedenlerinden birinin ise ülkedeki insan hakları ihlalleri olduğunu söyledi. Şaşzade, “Avrupalılar, adalet sistemimize de elbette bakıyor. Ülkede yaşananları okudukça Türkiye farklı yere oturtuluyor. Bundan dolayı gelecek turist ‘Neden geleyim ki?’ diyor. Yani son 2-3 yıldır siyasetle birlikte bu oran düştü diyebiliriz. Siyasi söylemlerimizde dikkatli olmak gerekir. Turizm en ufak rüzgardan etkilenen bir sektördür. Rüzgar bir tarafa döndüğü zaman onu tekrar lehine döndürmek kolay değil. Huzur ve barış turizmin çıkış yoludur, bunlar olmadan hiçbir şey olmaz” dedi.
"TALEBİMİZ TURİZMİN ÖNEMSEMESİ"
Turizm sektörünün desteklenmesinin önemine değinen TÜRSAB Başkanı Gencer, “Turizm sektörü dediğimiz gibi bir bacasız sanayi. Geçen seneki verilere göre bu ülkeye 30 milyar dolar giriş olmuş. Siz bütün hayatınızı devlet olarak, ihracat diye kuruyorsunuz, yaptığınız ihracat 150 milyar dolar. Sadece ufak bir destekle turizmde 30 milyar dolara ulaşmışız. Ciddi anlamda destek verilse Türkiye’nin geliri, 40-50 milyon doları hemen bulur. O yüzden turizmi herkesin önemsemesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
10 BİN ACENTENİN 9 BİNİ İÇ PAZARA ÇALIŞIYOR
TÜSAB Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Osman Tolga Gencer, Türkiye’de 10 bin seyahat acentesi olduğunu, bunun en fazla 800 tanesinin yurt dışından turist getirdiği diğerlerinin ise iç pazarda tur yaptığı bilgisini verdi.