Mem Ararat: Kardeşçe yaşamak istiyorsak sanatı teşvik etmeliyiz
Sanatçı Mem Ararat ve Mordem Sanat Yönetmeni Barış Işık, Van Valiliğinin etkinlikleri yasaklama kararını Evrensel’e değerlendirdi.
Fotoğraf: MA
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Sık sık konseri yasaklanan Kürt Sanatçı Mem Ararat, “Eğer gerçekten kardeşçe huzur içinde yaşamak istiyorsak sanatı teşvik etmeliyiz. Yasaklamayı değil. En evrensel dil müziktir. Müzik bile yasaklanıyorsa nasıl bir barış, nasıl bir huzur, bir normalleşme öngörülür ki” diye sordu.
Kürt Sanatçı Mem Ararat’ın Van’da 31 Temmuz’da bir düğün salonunda vermeyi planlandığı konseri, Van Valiliği tarafından 27 Temmuz günü bitecek açık hava etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek 23 Temmuz’da engellenmişti. Van’da seriye bağlanan yasağın daha bitmeden yeniden uzatılacağı ortaya çıktı ve yaklaşık 980 gündür devam eden yasak 27 Temmuz’da 15 gün daha uzatıldı.
Sanatçı Mem Ararat ve konserin organizasyonunu yapan Mordem Sanat Yönetmeni Barış Işık, Van Valiliğinin yasaklama kararını Evrensel’e değerlendirdi.
"ONLARCA KONSERİM YASAKLANDI"
Mem Ararat konserin yasaklanmasının hiçbir gerekçesinin olmadığını keyfi bir şekilde vali tarafından konserin iptal edildiğini söyledi. Ararat, “Süper yetkililerle donatılmış valiler, keyfi bir şekilde yasaklayabiliyor. Bu şu anlama geliyor vali evinde eşiyle tartışır, morali bozulur. Bizim konseri yasaklayabilir ve biz ona yasal olarak hiçbir itirazda bulanamayız. İtiraz etme durumumuz varsa tabi itiraz edeceğiz ama bu korkunç bir haksızlık. Herhangi bir gerekçe gösterilmeden konser yasaklanıyor. Her 15 günde bir il genelinde OHAL ilan ediyor. Bu dönemde Van’da birçok konser gerçekleşti. Vali istediğine izin veriyor. Ama bu yasak kapsamında benim konserimi yasaklıyor. Burada sadece bana yapılan bir haksızlık yok, orada bizi bekleyen yüzlerce insan var. Şarkı söylemenin yasak olduğu bir ortamdan bahsediyoruz. Bu ne kadar normal olabilir ki? Bu güne kadar onlarca konserim yasaklandı” dedi.
"ŞARKILARIMDA ŞİDDETİ ÖVEN BİR ŞEY YOK"
Muhalif duruşundan ve şarkıcılarını Kürtçe söylemesinden kaynaklı yasaklamalarla karşılaştığını ifade eden Ararat, “Bu güne kadar birçok konserin yasaklandığını duymuştum ama son dönemde en çok bana karşı var. Ben Kürtçe’de ısrar ediyorum, ana dilimle, kültürümle yaşamak istiyorum. Bu ülkenin genel politikasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ne kadar TRT 6 gibi bir kanal açılmış olsa da gizliden bir asimilasyon politikası yürütüldüğünü düşünüyorum” dedi. Ararat, şarkılarında şiddeti öven, ayrıştıran, kutuplaştıran herhangi bir şey olmadığını ama Kürtçe’nin kendi başına siyasi anlam taşıdığını belirterek, “Söylediğim şarkılar çoğunlukla aşk şarkısı, bir de ağıtlar var. Ama bu şarkılarda şiddeti öven herhangi bir şey yok. Siyasi bir şey yok ama Kürtçe söylediğini her şeyin bir siyasi anlamı da var. Çünkü asimilasyon politikası var. Kürtçe yazılan her şeyin bir siyasi karşılığı vardır. İster aşk şarkısı yazın. Kürtçe’ye öcü muamelesi yapılıyor” dedi.
Ararat, Kürt sorunun şiddetle, bu tarz bir tutum ve yaklaşımla çözülemeyeceğini dile getirerek, “Ben yaptığım her şeyi Kürtçe yapıyorum. Kürt sorunun şiddetle çözülmeyeceğini düşünüyorum. İnsanların konuşarak bunu çözeceğini düşünüyorum. Eğer gerçekten kardeşçe huzur içinde yaşamak istiyorsak sanatı teşvik etmeliyiz. Yasaklamayı değil. En evrensel dil müziktir. Müzik bile yasaklanıyorsa nasıl bir barış, nasıl bir huzur, bir normalleşme öngörülür ki?” diye sordu.
"DÜĞÜN SALONUNDA EVLENMEK İSTEYENDE Mİ İZİN ALACAK?"
Konserin organizasyonunu yapan Mordem Sanat Yönetmeni Barış Işık, konserin gerekçesiz yasaklandığını belirterek valiliğin kentte 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı koyduğunu fakat konserin yasaklı 15 günü kapsamadığını ifade etti. Işık, “27 Temmuz’a kadar valinin yasağı varmış. Bizim konser ayın 31’inde olacaktı. Sonuç olarak bu bir konser sanatsal faaliyet. Politik bir şey değil. Orada bir düğün salonunda yapılan konserde iznin olmasına da gerek yok. Ama bildirim yapman gerekiyor. Aslında biz bildirimde bulunduk. Konserden 3 hafta önce bildirimde bulunduk. Konsere bir hafta kala konserin yapılamayacağı “Gösteri Yasağı” gerekçe gösterilerek iptal edildi. Bu yasa dışı bir etkinlik değil sanatsal bir etkinlik ve kapalı bir alanda yapılıyor. Düğün salonu tutan bir çift biz evlenmek istiyoruz, evlenebilir miyiz, müsaadeniz var mı demesi mi gerekiyor?” diye sordu.
"AMA O KONSERİ YAPACAĞIZ"
Işık, “Sadece Van’da değil birçok yerde konserler iptal ediliyor. Sanatın, sanatçının duruşundan korkuluyor anlaşılan. Mevcut pratiklere bakınca Kürtçe ve Kürt’e karşı bir şeyin olduğu açık ve aşikardır. Ama Van halkı Mem Ararat’la bulaşacaktır. Sanatçının halkla buluşması gerekiyor. Mem Ararat sonuç olarak topluma mal olmuş. Kendini şarkıları, sanatıyla ifade eden bir sanatçı. Sanatçıyı var eden toplumun değerleridir sonuç olarak. Şu an iptal oldu. Ama yapacağız o konseri” diye konuştu.