29 Temmuz 2019 08:33
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2019 07:27

KESK üyesi emekçiler dört koldan Ankara yolunda

KESK üyesi emekçiler, toplusözleşme görüşmeleri öncesi ülkenin dört bir yanından hareket ederek Ankara’ya doğru yürüyüş başlattı.

Fotoğraf: KESK

Paylaş

KESK ve bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri, toplusözleşme taleplerini dile getirmek için ülkenin dört bir yanından Ankara'ya hareket etti. Van’dan yürüyüşe başlayan KESK üyelerini polisin engelleme çabası tepki çekerken KESK İzmir Yürüyüş kolu, kısa bir açıklama ile Manisa'ya uğurlandı.

1 Ağustos’ta toplusözleşme görüşmelerinin başlayacağı Ankara’ya varacak olan KESK’liler insanca yaşanacak ücret ve güvenceli çalışma talebi için tüm emekçileri birlikte mücadeleye çağırdı.

Edirne’de yapılan açıklamada kayıpların karşılanmasını ve emekçilerin taleplerinin dikkate alındığı gerçek bir toplusözleşme talebi dile getirildi.

Artvin’de yapılan basın toplantısında ise güvenceli iş, güvenli gelecek, insanca yaşayacak bir ücret ve grevli toplusözleşme hakkı istendi.

Muğla kolu ise Sınırsızlık Meydanı’nda açıklama yaptı. Türk-İş İl Temsilcisi, TMMOB, ile siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamanın ardından KESK heyeti alkışlarla Aydın’a uğurlandı. Aydın’da yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, OHAL KHK’leriyle ihraç edilenlerin görevlerine iade edilmesini istedi. Açıklamada “Toplusözleşme hakkımız grev silahımız”, “İnsanca yaşam istiyoruz” sloganları atıldı.

İzmir'de de salı günü Konak Eski Sümerbank önünde KESK Eş Genel Başkanı Mustafa Bozgeyik ile kamu emekçileri bir araya geldi ve heyet Manisa’ya uğurlandı. KESK Eş Genel Başkanı Mustafa Bozgeyik, burada İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerine, kamu emekçilerine dayanışma ve destek mesajı göndererek teşekkürlerini iletti.

VAN'DA POLİS ENGELİ

Van’da KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, MYK üyeleri ve konfederasyon üyelerinin yapmak istedikleri açıklamaya polis izin vermedi. Polis engellemeye, valiliğin kentte ilan ettiği 15 günlük eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösterdi. Bunun üzerine araçların bulunduğu alana geçerek, burada seyahat öncesi açıklama yapmak isteyen KESK üyeleri, polis müdahalesiyle karşılaştı.

Bu arada tartışma sırasında polis amiri “Benim meslektaşım haricinde kimse kamerayla görüntü almayacak” diyerek basın mensuplarının görüntü almasına engel oldu. Polis amiri emrindeki görevli polislere “Ben konuşurken kimsenin görüntü almasına izin vermeyin” diyerek talimat vermesi dikkat çekti.

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Bedri Yamaç, KHK’lerle yapılan işten atmalara dikkat çekmek istedikleini ancak valilik tarafından keyfi bir şekilde engellendiklerini söyledi. KESK’ten yapılan açıklamada da “Heyetimizin engellenmesi milyonları ilgilendiren TİS taleplerimizi dile getirmemizden ve siyasi iktidarın TİS masasını göstermelik hale getiren uygulamalarını teşhir etmemizden korktuklarını bir kez daha göstermiştir” dendi.

EMEKÇİLER FINDIKLI'DAN YÜRÜYÜŞE BAŞLADI

Artvin'de Fındıklı Belediyesi önünde bir araya gelen KESK üyeleri basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol, 4 koldan Ankara’ya yürüdüklerini belirterek “Biri Ege Bölgesi'nden Muğla, bir tanesi Edirne’den, bir tanesi Van’dan ve 4’üncüsü de Artvin’den başladı. Şu anda bulunduğumuz Fındıklı’ya Artvin’den başlayıp Hopa ve Arhavi üzerinden geldik. Sonra da Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya ve Çorum üzerinden 1 Ağutos’ta Çalışma Bakanlığının önünde olacağız” dedi.

Şenol, taleplerinin işyerlerinde ister örgütlü ister örgütsüz olsun bütün kamu emekçilerinin talepleri olduğunu belirterek “5 milyon emekçinin ve toplamda 20 milyon insanın talepleri için buradayız. Şimdiye kadar kurulan dört masada hiçbir temel sorunumuza çözüm getirilmemiştir. Üstelik iki yıllık OHAL dönemi ve bir yıllık kriz sürecinde mevcut sorunlarımız daha da ağırlaşmıştır. İki temel hak ile ifade edebiliriz: Bir, kamu emekçileri bugüne kadar ellerinden alınan haklarının verilmesini istiyor. İki, bugüne kadar hep ertelenen insanca yaşam, güvenceli iş haklarının garanti altına alınmasını istiyoruz” diye konuştu. Açıklama sırasında sık sık atılan sloganlarla emekçiler taleplerini dile getirildi.

Batman'da da emekçiler, Haber-Sen, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen ve Tarım Orkam-sen sendikalarından temsilci ve üyelerin katılımıyla basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL MECİDİYEKÖY VE İZMİR KONAK'TA AÇIKLAMA

Edirne'den Ankara'ya hareket eden yürüyüş kolu ve KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Mecidiyeköy'de basın açıklaması yaptı.

İzmir'de de Konak Eski Sümerbank önünde KESK Eş Genel Başkanı Mustafa Bozgeyik, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın katılımıyla açıklama yapıldı.

KESK NE İSTİYOR?

KESK’in işyerlerinde yaptığı çalışma ve toplusözleşme sandıklarıyla belirlediği talepler “Halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam ve güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, gerçek bir toplu pazarlık hakkı” başlıklarıyla hazırlandı.

OHAL KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi, iş güvencesini fiilen kullanılamaz hale getiren tüm düzenlemelerin kaldırılması, sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesi, performans, esnek çalışma gibi uygulamalara son verilmesini talep eden KESK, tüm kamu kurumlarında bir an önce ücretsiz kreşlerin açılmasını istiyor. İşe alım ve görevde yükselme-unvan değişikliği sınavlarında kariyer ve liyakatin esas alınmasını, mülakat, güvenlik soruşturması, arşiv kaydı araştırmasının kaldırılmasını isteyen KESK, maaş artışlarında yoksulluk sınırının esas alınmasını talep ediyor. 2020 yılı için tüm kamu emekçilerinin maaşlarındaki yansımalarla birlikte yüzde 38 artış yapılmasını talebini dile getiren KESK, eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisinin maaşının 2020 yılı için AGİ hariç 6 bin 838 liraya çıkarılmasını istiyor. Lisans ve ön lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergesinin 3600’e çıkarılması, tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılması, zorunlu BES kesintisinin kaldırılması, kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda emekli olabilmesi de talepler arasında. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu raporunu güncelliyoruz

SONRAKİ HABER

Milletvekillerinin bakanlara ‘FETÖ’ sorusu sorması yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa