Düzce Cam işçileri: Çalış, eve gel, yemek ye, uyu ve yine çalış!
Sendikalaşmak için direnen Düzce Cam işçileri yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Boran İPEK
Çağlar KAZAK
Düzce
Kristal-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Düzce Cam işçilerinin başlattığı grev sürüyor. Patronun yasa tanımaz tutumuna tepki gösteren işçiler, sendika kabul edilene kadar mücadelenin süreceğini söyledi.
6 yıldır Düzce Cam’da çalışan Bayram Sarıoğlu, 3.5 yıldır yetki alabilmek için uğraştıklarını, yasal haklarını kullandıkları için 83 işçinin işten atıldığı bilgisini verdi. Fabrikada fırın bölümünde çalıştığını, yeri geldiğinde 500-600 derece sıcaklıklarda çalıştıklarını dile getiren Sarıoğlu, “Buna karşın asgari ücret alıyoruz. Bizle aynı işi yapan fabrikalarda bu iş için 3 bin-4 bin lira ücret veriliyor. Üstelik Düzce Cam’da sosyal hak diye hiçbir şey yok” dedi. Fabrikada işçiler ve idari kadro için iki ayrı yemekhane olduğunu anlatan Sarıoğlu, işçilerin ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünü söyledi.
Geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Sarıoğlu, çoğu işçinin borç batağına saplandığını aktardı. “Hepimizin kredi kartı borcu var. Biz daha sebze meyve alışverişimizi karşılayamaz hale gelmişken bu borçları nasıl ödeyeceğiz?” diyen Sarıoğlu, fabrikanın 7/24 çalıştığını, sürekli fazla mesaiye kaldıklarını dile getirerek şöyle devam etti: “İşin yorucu ve ağır olmasından dolayı işten çıktıktan sonra yapabildiğimiz tek şey ertesi gün de çalışabilmek için yemek yemek ve uyumak.”
ALERJİK ASTIM OLDU
Banyo ve fırın bölümündeki kimi işçilerin 24 saat fabrikadan ayrılmadığını belirten Sarıoğlu, fırın bölümündeki çalışma koşullarının zorluklarını şöyle anlattı: “Ben de dahil 2 arkadaşım burada çalışmaya başladıktan sonra alerjik astım hastalığına yakalandık. Benim tedavim başlayalı 3 yıl oldu hâlâ ilaç kullanıyorum. Bu iş hastalık yapıyor. Aşırı sıcaktan dolayı bayılmamak için kendini dışarı atıyorsun ve bu sefer de soğuk vuruyor. Sürekli hastayız.” Ekipmanların yetersiz olduğunu dile getiren Sarıoğlu, bölüm sorumlularına ve iş güvenliği uzmanına defalarca iletmelerine karşın sorunun çözülmediğini ifade etti.
AZ İŞÇİYE ÇOK İŞ
İşten atılmadan önce banyo soğutma bölümü operatörlüğü yapan ve 3 yıldır fabrikada çalışan Faruk Gül de çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekti. Yeterli eleman çalıştırılmadığını dile getiren Gül, “Yeri geldiğinde 24 hatta 40 saat çalışmak durumunda kalıyoruz. Bayramlarda hiç tatilimiz olmuyor. İzin yok diyorlar ve burada kalmaya mecbur bırakılıyoruz” dedi. İşçi güvenliği ve sağlığına önem verilmediğini kaydeden Gül, fabrika dışındaki hayatlarını ise şöyle özetledi: “Sosyal yaşantımız hiç yok. Fabrikadan çıkamıyoruz, çıksak bile eve git, yemek ye, dinlen, tekrar işe gel… Ancak bunları yapabiliyoruz. Eşimize, akrabalarımıza, dostlarımıza vakit ayıramıyoruz.” Fazla mesai olmasa aç kalacaklarını ifade eden Gül, “Mesaiye kaldığımızda da karşılığını alamıyoruz aslında ama durum öyle bir noktaya geldi ki gerçek karşılığını alamasak bile ister istemez mesaiye kalmak zorundayız” dedi.
Öte yandan işçiler Düzce yerel basınına da tepkili. Özellikle Öncü Haber gazetesinin “Milli sermayeye operasyon” şeklinde grevi karalayan şekilde haberleştirmesi işçileri oldukça öfkelendirmiş. Cam patronunun bu basın kuruluşuna reklam verdiğini söyleyen işçiler, patrondan taraf olmasına şaşırmadıklarını ancak grev haberinin bu denli taraflı ve yanlış verilmesinden de rahatsız olduklarını dile getirdi.
NE OLMUŞTU?
Fabrikada işçilerin sendikalaşması mahkeme süreci nedeniyle uzatılırken, yıllar süren mahkeme süreci sonunda sendikaya toplusözleşme yetkisi verildi. Patron ise bu sürede 83 işçiyi işten attı. Patronun toplusözleşme görüşmelerine katılmaması nedeniyle grev kararı alındı ve işten atılan işçiler tarafından fabrikaya grev pankartı asıldı. Atılan işçiler dışarıda mücadelesini sürdürürken, fabrikada ise üretim sürüyor.
DÜĞÜN AKŞAMI GREV ALANINA GELDİ
Öte yandan Düzce Cam'da çalışan işçilerden Ahmet Özmen dün akşam evlendi. Düğün akşamı arkadaşlarını yalnız bırakmamak için eşiyle birlikte grev alanına gelen çift şarkı ve türkülerle karşılandı.