30 Temmuz 2019 13:49
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2019 13:50

Doğu Biga Madencilik ağaç katliamı için teşvik edilmiş

Kaz Dağları’nda altın madeni için ağaç katliamı yapan Doğu Biga Madencilik şirketine 865 milyon lira bedelinde teşvik verildiği ortaya çıktı.

Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyu kaynağı Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası üzerinde Doğu Biga Madencilik tarafından altın madeni için yapılan ağaç katliamına karşı tepki büyüyor. Su ve yaşam hakkı için Kirazlı Balaban’da nöbet başladı

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için 195 bin ağaç kestiği belirtilen Doğu Biga Madencilik şirketine çeşitli vergi istisna ve indirimleri ile sigorta primi desteklerini içeren 865 milyon lira bedelli yatırım teşvik belgesi verildiği ortaya çıktı.

Resmi Gazete’nin 28 Temmuz tarihli sayısında yayınlanan tebliğe göre, mayıs ayında 501 kurum ve kuruluşa, çeşitli destekleri içeren 13,5 milyar lira yatırım tutarlı teşvik belgesi verildi.

Bu kurumlar arasında yer alan Doğu Biga Madencilik, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için ÇED raporunda 45 bin ağaç kesileceği belirtilmesine rağmen, 195 bin ağaç kesmesiyle geçen ay gündeme gelmişti.

Şirket, 865 milyon lira bedelli ve yıllık 3.8 ton kapasiteli altın ve gümüş madenciliği zenginleştirme yatırımı için teşvik belgesi aldı. Doğu Biga Madencilik, Kanadalı şirket Alamos Gold’un taşeronluğunu yapıyor.

Uzmanlar, ağaç katliamının yanı sıra altın madeni siyanürle çıkarılacağı için hem bölgedeki doğal yaşamın hem de bölge halkının sağlığının tehdit altında olduğu yönünde değerlendirme yapıyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKAN YARDIMCISI: 13 BİN 400 AĞAÇ KESİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için toplam 13 bin 400 ağaç kesildiğini söyledi. Şeref Kalaycı, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasında İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) tarafından düzenlenen toplantıda konuştu. Kalaycı, “Orada kesilen ağaç sayısı 13 bin 400. Firmamızın diktiği ağaç sayısı ise 14 bin. ‘Su havzası kirletiliyor’ dendi, su havzasının uzağında. ‘Siyanür kullanılıyor’ dendi, siyanür altın ararken kullanılmaz. Kuartzı mineralden ayırmak için kapalı alanda kullanılır. Bütün bunlar kamuoyunun eksik ve yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanıyor. İMİB gibi kuruluşların bu konulardaki bilgi eksikliklerini gidermesi gerekiyor” diyerek açıklamaları yalanladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da konuya ilişkin açıklamasında, meden şirketinin 195 bin değil 13 bin ağaç kestiğini ve siyanür kullanmadığını kaydetmişti. (HABER MERKEZİ)

{{383809}}

{{383909}}

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 30 Temmuz 2019 Salı

SONRAKİ HABER

AYM’nin barış akademisyenleri kararına karşı imza sayısı 1071'den 1065'e düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa