Gazetecileri fişleyen SETA’nın araştırmacısı Basın Komisyonunda
Basın Kartı Komisyonunun üyeleri belli oldu. 9 üyeden ikisi Cumhurbaşkanlığından. Bu üyelerden Zahid Sobacı gazetecileri fişleyen raporu ile bilinen SETA’nın araştırmacı kadrosunda bulunmuş.
Fotoğraf: Evrensel
Cumhurbaşkanlığına bağlandıktan sonra 13 ay toplanmayan Basın Kartı Komisyonunun üyeleri belli oldu. Yeni komisyonun 9 üyesinden ikisi Cumhurbaşkanlığından, bu üyelerden İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobacı gazetecileri fişleyen raporu ile bilinen SETA’nın araştırmacı kadrosunda bulunmuş. Komisyonun 3 üyesi ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden. İki üyesi ise Anadolu Ajansı ve TRT’den. Türkiye Gazeteciler Sendikası yok. Gazeteci cemiyetleri yok.
TGS YOK, CEMİYETLER YOK
Başbakanlığın kapanması ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlanan, ardından kuruluş yönetmeliğini değiştiren, bir yıldan uzun süredir toplanmayan Basın Kartı Komisyonu temmuz ayında toplandı. Komisyon üyelerine ilişkin bilgi veren CHP’nin Gazeteci Kökenli Milletvekili Utku Çakırözer, basın Kartı Komisyonunun eski yapısında 15 üyenin bulunduğunu, 3’ünün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2’sinin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), ikisinin ise Ankara ve İzmir Gazeteciler cemiyetleri tarafından belirlendiğini hatırlattı. Yeni komisyonun ise 9 üyesinden 2’sinin Cumhurbaşkanlığından 3 üyesinin iktidara yakın medyanın temsilcilerinden ikisinin TRT ve Anadolu Ajansından seçildiğini belirten Çakırözer, “İletişim Başkanlığı akreditasyon ve sansür ayıbını sürdürüyor. Bu komisyon gazetecilerin medyanın tümünü temsil etmiyor. Basın Kartı Komisyonunu da kendi mahallesinde kuran Saray giderek daralan basın özgürlüğüne karşı yeni bir engel mekanizması daha kurdu. Basın kartı artık sarı değil turkuaz. Turkuvaz Medya grubunun ağırlığı ile Basın Kartı Komisyonu da artık ‘turkuvaz” diye konuştu.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Çakırözer, “Bizler, sık sık dile getirdiğimiz gibi basın kartlarının meslek örgütleri tarafından dağıtılmasını talep ediyoruz. Basın Kartı Komisyonu gibi bir mekanizmaya mutlaka ihtiyaç duyuluyorsa da geçmişte olduğu gibi basın meslek örgütlerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantıları ile basın kartlarının dağıtılması gerekiyor. Basın ve ifade özgürlüğünün korunmasının şartlarından biri de budur” ifadelerini kullandı.
Çakırözer, yeni basın kartı komisyonunun üye yapısını ve kararlarını Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı: “Yeni oluşturulan Basın Kartı Komisyonunun üyeleri kimlerdir? Üyeler, yönetmelik hükümleri çerçevesinde hangi basın meslek örgütlerini temsilen belirlenmiştir? Üyelerin temsil ettikleri basın meslek örgütlerinin kaç üyesi vardır? Basın Kartı Komisyonu temmuz ayı toplantısında kaç basın kartı başvurusunu değerlendirmiştir? Kaç başvuru onaylanmış, kaç başvuru reddedilmiştir? Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ret gerekçeleri nelerdir?” (MEDYA SERVİSİ)