Ezidi Katliamı'nın yıl dönümü: Kadın kırımına karşı mücadele günü ilan edilsin
Şengal Katliamı’nda yaşamını yitiren Êzidîler için birçok ilde anmalar yapıldı, kadınlar beyaz elbiseleriyle katliama tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Şengal Katliamı’nda yaşamını yitiren Êzidîler birçok ilde anıldı. Kadınlar beyaz elbiseleriyle katliama tepki gösterdi.
IŞİD’in 3 Ağustos 2014 yılında yaptığı Şengal Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla birçok il ve ilçede farklı eylem ve etkinlikler düzenlendi. Katliamın kınandığı eylemlerde, yaşamını yitiren Êzidîler anıldı. Her yerde saat 11.00'i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunulurken anmalarda 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesi istendi.
Êzidî Katliamı’nın 5’inci yıl dönümünde Diyarbakır’da Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, 3 Ağustos’un kadın kırımı ve soykırıma karşı uluslararası eylem günü olarak ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.
Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Avukat Cemile Turhanlı “3 Ağustos 2014'te bütün dünyanın canlı tanıklığında gerçekleşen bir soykırımı, 73. ferman olarak yaşayan Êzidîler, 21. yüzyılın en korkunç vahşetine maruz kaldılar. Êzidî halkının birçoğunun öldürülüp toplu mezarlara gömülmesi, binlerce kadın ve çocuğun radikal cihatist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırılması, köle pazarlarında satılması, din değiştirmeye zorlanmaları, sistematik bir istismar ve işkenceye maruz kalmaları, 3 bine yakın kadının halen alıkonmuş olması bu trajedinin vahametini de daha da artırdı” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na bağlı araştırma komisyonu tarafından Êzidîlerin soykırıma uğradığı rapor edilmiş olmasına rağmen BM Güvenlik Konseyi nezdinde bir girişimde bulunulmadığını hatırlatan Turhanlı şöyle konuştu: Oysaki ki dünya bir insanlık trajedisine canlı bir şekilde tanıklık etmiş, ele geçen bilgi ve belgeler ve anlatımlar bu vahşetin boyutunu tüm verileriyle ortaya koymuştur. Dünyanın en büyük topluluğu olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler ve ona bağlı Güvenlik Konseyinin bu noktada kendi komisyonları nezdinde hazırlanmış raporlar olmasına rağmen bir açıklama yapmamış olması düşündürücüdür.
3 Ağustos tarihinin “Kadın kırımına karşı mücadele günü” olarak kabul edilmesi çağrısını yenileyen Turhanlı, “Bu çağrımızın dünyanın farklı bölgelerinde karşılık bulmuş olması ve özellikle de Êzidî Kadın Federasyonunca 3 Ağustos’un “Feminiside karşı eylem günü” olarak ilan edilmesine ilişkin yapılan açıklama önemlidir. Avrupa’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Afrika ülkelerine, Türkiye’den Irak’a kadar dünyanın birçok ülkesinde kadın hareketleri yapılan bu çağrıyı sahiplenmiş, aynı gün aynı dakika tek yürek olarak barbarlığa, vahşete, kıyıma karşı ortak mücadele kararlılığı sergilemişlerdir. Bugünde bu kararlılık devam etmektedir” dedi. Turhanlı kadınlar olarak soykırım ve kadın kırımı suçluları hesap verene kadar adalet arayışlarının son bulmayacağını vurguladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
İSTANBUL’DA ANMAYA ENGEL
Katliamdan geçirilen Ezidîleri Taksim Tünel Meydanı'nda anmak isteyen HDP İstanbul Kadın Meclisinin eylemi polis tarafından engellendi. Aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kadın Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. Kaymakamlığın yasak kararını ileri süren polis, açıklamaya izin vermedi. Kadınlar ise anayasal hakları olan basın açıklamasının engellenemeyeceğini belirterek tepki gösterdi. Bir süre devam eden tartışmaların ardından kadınlar Şişhane Metro çıkışına doğru yürüdü.
Burada tekrar polis engeliyle karşılaşan kadınlar, yeniden ablukaya alındı. Genel bilgi taramasından (GBT) geçirilen kadınlar daha sonra HDP İl Örgütüne giderek açıklama yaptı.
Basın açıklamasını Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu adına Hatice İpek yaptı. 3 Ağustos 2014’te bütün dünyanın canlı tanıklığında gerçekleşen bir soykırımı 73’üncü ferman olarak yaşayan Êzidîlerin, 21’inci yüzyılın en korkunç vahşetine maruz kaldıklarını hatırlatan İpek, “Kurtuluşu deniz aşırı ülkelere gitmek olarak düşünmeleri, onları insan tacirleri ve insan kaçakçılarının hedefi haline getirdi. Yaptıkları bu ölüm yolculuklarında binlercesi ölüme terkedilmiş, ulaştıkları yerlerde de en asgari düzeydeki insan hakları bile görmezden gelinerek soykırımın yeni ve güncel etkileri sürdürülmüştür” dedi.
"HESABI SORULMAMIŞ KIYIMLAR YENİLERİNİN HABERCİSİDİR"
Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos’un "Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilene kadar mücadelelerini alanlarda, uluslararası mecralarda, ulus üstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceklerinin vurgulayan İpek, “Unutulmasın ki, hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir” dedi. İpek, her yerde kadın dayanışmasıyla mücadelelerini yükselteceklerini dile getirdi. (İstanbul/MA)