7 profesörden Fethiye Körfezi raporu: Kirliliğin sebebi arıtma tesisi değil
Gazi'den 7 profesörün Fethiye Körfezi'nde yaşanan renk değişimiyle ilgili yayımladığı raporda, kirliliğin en önemli nedeninin Murt Deresi'nden gelen tarımsal drenaj suyu olduğu belirtildi.
Fotoğraf: DHA
Son günlerde Fethiye Körfezi’nde yaşanan renk değişimiyle ilgili Gazi Üniversitesinden 7 profesörün hazırladığı rapor, bakanlığın iddialarını yalanladı. Raporda, kirliliğin en önemli sebebi olarak Murt Deresi’nden gelen tarımsal drenaj suyu gösterilirken, Bakanlığın iddia ettiği gibi Muğla Büyükşehir Belediyesinin atıksu arıtma tesisinden kaynaklanan bir durum olmadığı da belirtildi.
KİRLİLİĞİN 4 SEBEBİ VAR
Raporda kirlilik sebebinin birinci maddesi olarak Murt (Mersinli) Deresi’nden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu gösterilirken, ikinci olarak da Körfez içerisinde ki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü madde olarak arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler, dördüncü madde olarak Fethiye Marine ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik olarak belirlendi.
Hazırlanan bilimsel raporda, “Murt Deresi’nin taşıdığı azot ve fosfor tuzları açısından zengin tarımsal deşarj suları ile birlikte doğrudan Fethiye Körfezi’ne bırakılmaktadır. Murt Deresi’nde ki kirlilik tek başına Fethiye iç körfezini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Körfez içerisindeki diğer kanallar, tüm ovaya ait tarımsal drenaj sularını herhangi bir arıtma ya da çökeltme olmadan doğrucu Fethiye iç körfezine taşınmaktadır. Murt Deresi ve bahsi geçen kanallar körfezdeki başlıca kirlilik kaynağını oluşturmaktadır” denildi.
Raporda ayrıca, “Benzer bir şekilde Zeytin Adası’nda ve körfezin batısında bulunan yerleşimler, doğrudan atık su sistemine bağlı olmadıkları için başlıca kirlilik kaynaklarından birini, Fethiye Marina ve diğer teknelerden boşaltılan pissular ise diğer kirlilik kaynaklarını oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)