06 Ağustos 2019 10:48

Kurban Bayramı'nda yola çıkacak sürücüler için güzergah, gün ve saat önerileri

Kurban Bayramı'nda yola çıkacak sürücüler için Yandex'ten güzergah, gün ve saat önerileri... Hangi gün hangi güzergahta yoğunluk artacak? Dönüşte hangi yolu izlemek gerekir?

Fotoğraf: Envato.com

Paylaş

Yandex Navigasyon, her bayram tatili öncesinde yaptığı gibi, bu Kurban bayramı öncesinde de sürücüler için bayram trafiği analizi hazırladı. Geçtiğimiz dönemlerin verilerini analiz ederek bayram trafiğinden kurtulmanın yollarını belirleyen Yandex, yola çıkmak için en uygun günleri ve saatleri açıkladı. Yandex, trafik çilesi yaşamak istemeyen kullanıcılarına 9 Ağustos 2019 Cuma öğleden önce ya da 10 Ağustos Cumartesi öğleden sonra yola çıkmalarını öneriyor.

2019’un Ramazan Bayramı trafik verileri ile 2018’in hem Ramazan ve hem de Kurban Bayramı tatili trafik verilerini inceleyen Yandex, trafik sıkışma noktalarını ve saat yoğunluklarını belirleyerek sürücüler için önemli ipuçları hazırladı.

Son üç bayram tatili dönemine bakıldığında en fazla yola çıkılan günün, bayramdan önceki cuma günü olduğu görülüyor. Cuma günü öğleden önce hareket edenler trafiğe daha az takılıyor. Yandex bu yıl da kullanıcılarına 9 Ağustos Cuma günü öğleden önce yola çıkmayı öneriyor. Cuma öğleden sonra ise trafik yoğunluğun artması bekleniyor. Daha trafiksiz bir yolculuk için diğer ideal zamanlama ise 10 Ağustos Cumartesi öğleden sonra saatleri olarak gözüküyor.

TATİLİN İLK GÜNÜNDE İSTANBUL - İZMİT ARASINA DİKKAT

Yandex’in bayram trafiği analizi, İstanbul’dan çıktıktan sonra trafiğin en çok arttığı rotaları da kapsıyor. İstanbul Avrupa Yakası’ndan TEM’i kullanarak İzmit’e gitmek, tatil günleri haricinde kalan normal zamanlarda ortalama 80-100 dakika aralığında sürüyor. Bayram tatilinde ise bu yolculuk süresinin özellikle cuma akşam ile cumartesi sabah saatleri arasında 270 dakikaya kadar çıkması bekleniyor.

Cumartesi sabahtan pazar sabah saatlerine kadar ise ortalama 180 dakika civarında olabiliyor. Bayramın ilk gününde öğleden itibaren bu sürenin normal ortalamalara düşeceği tahmin ediliyor. Kurban Bayramı tatilinin ilk gününde İstanbul – İzmit arasında trafiğin normal bir güne göre yüzde 200 artarak ortalama 90 dakikadan 270 dakikaya kadar çıkması bekleniyor.

İZMİT - GEREDE ARASINDA SÜRE % 114 ARTIYOR

İzmit – Gerede arası, Anadolu Otoyolu’nu kullanarak birçok farklı istikamete gidecek sürücüler için önemli bir rota olarak dikkat çekiyor. Bu iki bölge arasındaki yolculuk normal bir günde ortalama 100 – 120 dakika sürüyor. Bayramda ise aynı yolculuğun ortalama yüzde 114 artarak, 235 dakikaya çıkması öngörülüyor. Önceki bayramlarda, İzmit – Gerede arasında trafiğin en yoğun olduğu zamanlar cuma 17.00 ile pazar 15.00 saatleri arasında görüldü.

Dilovası üzerinden Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak Balıkesir’e varış rotası normal bir günde ortalama 145 dakika sürerken, bayram öncesinde bu sürenin 300 dakikaya kadar artması bekleniyor. Yüzde 100’ü geçen bu artışın 10 Ağustos Cumartesi günü 15.00’te başlayarak 11 Ağustos Pazar öğleye kadar sürmesi öngörülüyor. Pazar günü 12.00’den sonra ise trafik yoğunluğunun normal bir güne yaklaşması bekleniyor.

Balıkesir’den, Akhisar – Manisa üzerinden İzmir yolculuğu normal bir günde 130 dakika sürerken bayramda bu sürenin yüzde 20 artışla ortalama 155 dakikaya çıkması bekleniyor. Trafikteki maksimum seviyeye 10 Ağustos Cumartesi günü 6.00 – 18.00 saatleri arasında ulaşılması bekleniyor.

Türkiye genelindeki trafik değişimleri arasında, İstanbul civarı ve Anadolu Otoyolu’nun trafik yoğunluğu ile birlikte en fazla değişimlerden biri Antalya – Alanya – Gazipaşa güzergahında yaşanıyor. Bu noktalar arası yolculuk süresi normal bir zamanda 115 dakika iken, bayramda bu ortalamanın 160 dakikaya çıkması bekleniyor. Söz konusu yüzde 40’lık trafik yoğunluğu artışının, 10 Ağustos Cumartesi günü 9.00’dan başlayarak aynı günün akşamına kadar sürmesi öngörülüyor.

Aile ziyaretleri ile birlikte son yıllarda artan alternatif tatil arayışları, Karadeniz Bölgesi’nin rağbet edilen tatil güzergahları arasına girmesine yol açtı. Samsun’dan başlayan ve Doğu Karadeniz boyunca devam eden sahil yolu, trafik yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Samsun – Rize arasındaki rota normal bir zamanda 300 dakika civarında sürerken, bu sürenin bayram tatilinde yüzde 34’lük bu artışla 400 dakikaya kadar çıkması bekleniyor. Bu bölgede en yoğun zamanların ise 9 Ağustos Cuma sabahında başlayıp akşam 19.00 civarına kadar yaşanacağı ve 10 Ağustos Cumartesi günü ise 9.00’da tekrar başlayarak akşam saatlerine kadar süreceği tahmin ediliyor.

Bir çok tatil beldesini de barındıran Çanakkale’den başlayıp Ayvalık üzerinden İzmir’e giden güzergah, normal bir güne göre bayram ve tatil günlerinde yoğunluğu en fazla artan güzergahlar arasında yer alıyor. Bu rotada trafik normal bir günde 215 dakikada ulaşmaya imkan verirken, bayram tatili günlerinde yüzde 25’in üzerindeki artışla 270 dakikaya çıkıyor. Trafiğin, 9 Ağustos Cuma sabah 8.00’de başlayıp akşam 19.00’da sakinleşmesi ve 10 Ağustos Cumartesi 9.00’da tekrar başlayarak aynı gün akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

BAYRAM DÖNÜŞÜNDE TRAFİK NEREDE YOĞUN OLUR?

Yandex Navigasyon’un analizinde, kullanıcıların tatil dönüşünü planlamaları için de ipuçları yer alıyor.

İZMİT - İSTANBUL ARASI 160 DAKİKAYA ÇIKABİLİR

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda trafik yoğunluğu, tatilin bittiği hafta sonundan önceki cuma günü zirveye ulaşmıştı. Önümüzdeki Kurban Bayramı tatilinin bitişi ise farklı olarak hafta ortasına denk geliyor. Bu nedenle Yandex, 14 Ağustos Çarşamba akşamı 20.00’den başlayarak gece yarısına kadar trafiğin yoğun olacağını öngörüyor. İzmit – İstanbul arasında normalde 90 dakika olan yolculuk süresinin yüzde 78 artışla 160 dakikaya kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

GEREDE - İZMİT ARASINDA 200 DAKİKA BEKLENTİSİ VAR

Anadolu Otoyolu yoğunluğu geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatilinin bitişinden bir gün önce en üst seviyeye ulaşmıştı. Bundan yola çıkarak, Kurban Bayramı’nda dönüş trafik yoğunluğunun 13 Ağustos Salı 15.00’te başlayarak tatilin son günü olan 14 Ağustos Çarşamba sabahın ilk saatlerine kadar sürebileceği düşünülüyor. Yolculuk süresi normal zamanda 110 dakika iken dönüş trafiğinde bunun 200 dakikaya kadar çıkabileceği öngörülüyor.

BALIKESİR - DİLOVASI ARASI 320 DAKİKAYA KADAR ÇIKACAK

Ege Bölgesi ve çevresine giden tatilcilerin dönüş yolunda sıkça kullanacağı rotalardan olan Balıkesir – Dilovası kısmının da bayram dönüşünde yoğun olması bekleniyor. Buradaki yoğunluğun 13 Ağustos Salı günü öğle saatlerinde başlayarak, 14 Ağustos Çarşamba akşama kadar devam etmesi öngörülüyor. Normal bir günde 145 dakika süren güzergâhın,tatil dönüş zamanı 320 dakikaya kadar çıkması mümkün görünüyor.

İZMİR - AYVALIK - ÇANAKKALE ARASINDA EN YOĞUN TRAFİK 13 AĞUSTOS CUMARTESİ GÜNÜ OLACAK

Ege Bölgesi’nde rağbet gören tatil beldelerini barındıran İzmir – Ayvalık – Çanakkale güzergâhı da dönüş yolunda trafik yoğunluğundan nasibini alacak. Bu güzergâhta tatilin son gününden bir gün önce yani 13 Ağustos Salı günü en yoğun saatlerin yaşanması bekleniyor. Yolculuk süresinin normalde 215 dakika olduğu bölgelerde, dönüş yoğunluğuyla beraber bu sürenin 270 dakikaya kadar çıkması mümkün. Tatilin son günü ise nispeten rahatlama olsa da yolculuk süresinin Çarşamba günü gece saatlerine kadar 240 – 250 dakika civarında olması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma Genel Komutanlığı istedi, 136 adres için erişim engeli kararı verildi

SONRAKİ HABER

Serinlemek için göle giren İranlı çocuklardan 1'i boğuldu, 3'ü kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa