Gençlerden YKS tepkisi: Emek verdim karşılığını alamadım!
YKS sürecini ve sonuçlarını Antep’te sınava giren gençlere sorduk.
Fotoğraf: DHA
Zeynep KAYA
Antep
2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre 14 bin 971 aday sıfır çekti, 628 bin 796 öğrenci barajı aşamadı, TYT’de ise sadece 29 bin 332 kişi 400 ve üzeri puan alabildi. TYT Türkiye ortalaması matematikte 5.6, fende 2.2, sosyal bilgilerde 4.6, Türkçede ise 14.6 oldu. Sınava hazırlık sürecini, YKS sonuçlarını ve tercihlerini Antep'te gençlerle konuştuk.
Sınava hazırlık sürecinden öfkeli şekilde bahseden Ali Mercan, “Bu yıl sabah 7’den gece 11’e kadar sadece ders çalışıyordum, başka hiçbir aktivitem yoktu. Kurstaki denemelerden iyi sonuçlar alıyordum ama sınav öyle olmadı. Emeklerimin karşılığını alamadım” dedi. Dört senedir sınava hazırlanan Hüseyin Kaşısarı ise sınava hazırlanırken okulda verilen eğitimin yeterli olmadığını, özel kursa gitmek zorunda kaldığını belirtiyor, “Paran varsa okuyabilirsin” diye ekliyor. Kaşısarı, “Tüm arkadaşlarım üniversiteye gitti ama ben hâlâ hazırlanıyorum. Sınava hazırlandığım ilk iki yıldan şimdiye ailemin bakış açısı çok değişti. Ben de bu sene mecburen iki yıllık bir bölüm yazacağım. DGS ile dört yıla geçiş yapabilirim diye düşünüyorum, esasında önüme bir sınav daha koyuyorum” dedi.
GELECEĞİ OLMAYAN BÖLÜMLER, YETERSİZ ÜNİVERSİTELER
Tercihini zorunlu olarak yapacağını söyleyen Mercan, “Ülkemizde neredeyse her ilde üniversite var. Fakat bu iyi bir eğitim sistemine sahip olduğumuzu göstermiyor. İnsanları geleceği olmayan bölümlere, eğitimi yetersiz üniversitelere yönlendirmeye çalışıyorlar ama ilerisini düşünmüyorlar” dedi. Bu sene tercih yapıp yapmayacağını sorduğumuz Hüseyin Çakır hüzünlü bir şekilde “Ya zorunlu olarak tercih yapacağım ya da çalışmaya başlayacağım” dedi. Zeynep Akkurt ise bu sene ilk defa sınava girdiğini söylüyor. “Maddi durumu iyi olan insanlar çocuklarını zaten özel üniversitelere gönderiyorlar, daha sonrasında torpille, parayla bir yerlere geliyorlar. Ben üniversiteden mezun olsam bile iş bulabileceğimi düşünmüyorum. İşsiz kalacağımı bile bile okuyacağım” diyor. Akkurt şöyle devam ediyor: “Bu sınav zekanın bir ölçütü değil. Çok fazla sıfır çeken aday var, onlar için başarısız diyemeyiz. İnsanların ilgilerine, yeteneklerine odaklı bir sınav olsaydı daha belirleyici olurdu.”