Hükümet kamu emekçilerinin beklediği zam teklifini bayram sonrası açıklayacak
Kamu emekçilerini ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri kapsamında ikinci toplantı yapıldı. Hükümet zam teklifini bayram sonrası açıklayacak.
Fotoğraf: AA
Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında ikinci kez toplandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti temsilcileri ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı. Toplantıya KESK adına temsilci katılmadı.
Görüntü alınmasının ardından basına kapatılan toplantıda “Büro, Bankacılık ve Sigortacılık”, “Eğitim, Öğretim ve Bilim”, “Sağlık ve Sosyal Hizmetler”, “Yerel Yönetim”, “Basın, Yayın ve İletişim” ile “Kültür ve Sanat” hizmet kollarındaki taleplerin müzakere edileceği öğrenildi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantıdan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugüne kadar altı hizmet kolunda 393 teklifin konuşulduğunu belirterek, bunlardan 118'inin ayrıştırılarak genel teklifler arasına alındığını söyledi.
Bugün 6 hizmet kolunda toplam 275 teklifin görüşüleceğini dile getiren Yalçın, hizmet kollarının taleplerinin pazarlık sürecinin dışına alınmasını istedi.
HÜKÜMET ZAM TEKLİFİNİ 16 AĞUSTOS'TA SUNACAK
Taraflar, memur ve memur emeklilerinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirlemek için üçüncü toplantıyı 15 Ağustos'ta, dördüncü toplantıyı da 16 Ağustos'ta yapacak. Hükümet, zam teklifini 16 Ağustos'taki bu toplantıda memur sendikalarına sunacak.
KONFEDERASYONLARIN TALEPLERİ
Yetkili konfederasyon Memur-Sen, 2020 yılı için 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 3 refah payı ve taban aylığa 200 TL seyyanen artış istiyor. Birinci 6 ayda yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteyen Memur-Sen, sözleşmeli personel çalışmasına son verilmesi, gelir vergisinde yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulanması ya da yüzde 15’i aşan kısmın kamu işvereni tarafından karşılanması, kreş hizmeti sunulması ya da 754 TL kreş yardımı yapılması talepleri bulunuyor. Memur-Sen’in bir başka talebi ise toplusözleşme masasına diğer konfederasyonların değil sadece kendisinin oturması. İkramiyenin de kendi üyelerine bir kat fazla ödenmesi.
KESK, eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisinin maaşının 2020 yılı için eş, çocuk, kira, yemek yakacak yardımı ile birlikte AGİ hariç 6 bin 838 liraya çıkarılmasını istiyor. Böylece ücretlerde yüzde 38 zam talep eden KESK, 2021 yılı için ise gerçekleşen enflasyon artı 3 puan refah payı talep ediyor. KESK’in diğer talepleri de vergi oranının düşürülerek sabitlenmesi, ücretsiz kreş ve servis hakkı, partizanca uygulamalara son verilerek liyakatin esas alınmasını, mülakat ve güvenlik araştırmasına, kadın emekçilere yönelik ayrımcı uygulamalara son verilmesi, KHK ile hukuksuzca işten atılan kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi.
Kamu-Sen’in talebi ise geçmiş dönemdeki erimenin giderilmesi. Sadece 2018 yılında bu kaybın 600 TL olduğuna dikkat çeken Kamu-Sen de yüzde 3 oranında refah payı istiyor. Kamu Sen’in talebinin kabul edilmesi halinde 3 bin 18 lira olan en düşük memur maaşı 2020 sonunda 4 bin 509, 2021 sonunda ise 5 bin 417 liraya çıkacak. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)