Çarşıda, pazarda bayram havası yok
İstanbul Alibeyköy'de ve Diyarbakır'da hayvan satışı yapan besiciler, masraflarını çıkaramamaktan ve satışların düşük olmasından yakınırken Mısır Çarşısı esnafı da krizin herkesi vurduğunu söylüyor.

Fotoğraf: MA
Alibeyköy’de kurban satışı yapan besiciler, “Kurbanlık satışları bu yıl daha kötü durumda. Doğru düzgün satış yapamıyoruz” derken, Mısır Çarşısı’nda bulunan esnaf ise satışların yok denilecek kadar az olduğunu söylüyor.
Ekonomik kriz, bayram alışverişlerine de yansıdı. Mezopotamya Haber Ajansı muhabirinin görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Alibeyköy Kurban Satış ve Kesim alanında kurban satışı yapan besiciler, kurbanlarını satamamaktan şikayetçi. Mısır Çarşısı’nda ise esnaf satışların geçen yıllara oranla çok fazla düştüğünü söyledi.
"BU YIL ÇOK DAHA KÖTÜ"
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden İstanbul’a kurbanlık satışı için gelen besici Şevket Meral, satışların durgunluğundan şikayet ederek “Maliyetlerimiz çok fazla ama hayvanlarımızı değerinde satamıyoruz. Sattığımız birkaç hayvanın masraflarını dahi karşılayamıyoruz” diye konuştu.
İnsanların alım gücü olmadığı için müşterinin de olmadığını ifade eden Meral, “Geçen yıl kötüydü ama bu yıl daha kötü” dedi. Türkiye’de çiftçilik ve hayvancılığın bittiğini dile getiren Meral, “Hayvanlarımıza yem ve samanı geçen yıl 38 TL’den alırken şu an bir çuval yem 98 TL. Ben 10 bin TL nakliye parası ödüyorum. Belediye bizden kurban çadırı için 12-15 bin TL arasında para alıyor. Gübresi, samanı, yemi için Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinden veresiye alıyoruz. Eylül ayında ödeyemezsek faiz işleyecek. Gübrenin çuvalı 170 TL. Bu şartlarda kurbanlık yetiştirmek zor” dedi.
Çiftçiye Ziraat Bankasından kredi vererek destek olunamayacağını aktaran Meral, “Çeksene mazotu 3-4 TL’ye, gübreyi de 50-60 TL’ye, yemin parasını indir 50 TL’ye, çiftçiye böyle destek olunur” diye konuştu.
"TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ"
“Bu hükümet tarım ve hayvancılığı bitirdi” diyen Meral, “Daha önce Ankara’nın kararları çiftçiyi bu kadar etkilemiyordu ama şimdi her şey çiftçinin sırtında. Bu ekonomiyle nasıl hayvan alacaksınız? Kendinizi zorladınız ve aldınız diyelim, bu sefer bu hayvanın bakımını nasıl yapacaksınız ve nasıl iş yapacaksınız?” diye sordu. Meral, kurbanlık etin fiyatının kasaptakinden çok düşük olduğunu sözlerine ekledi. Mağdur olduğunu belirten Meral, “Bu bayramda elimizde ne kaldı derseniz, sadece hamallığımız kaldı diyebilirim” dedi.
"BİR KİLO DEĞİL YARIM KİLO"
Eminönü Mısır Çarşısı esnafı Göksal Büyüktanır da ekonomik krizin herkesi etkilediğini vurgulayarak “Öncelikle biz toptancılar bu krizden etkilendiğimiz için ister istemez perakende satış yapan esnafa bu durum yansıyor. Tabi esnafa yansıyan halka da yansıyor. Bu şekilde bir bütün olarak ekonomik krizden etkileniyoruz” dedi.
Fotoğraf: MA
Geçen yıla oranla satışların düştüğünü aktaran Büyüktanır, “Her geçen bayram satışlarımız daha kötüye gidiyor. Fiyatlar geçen yıla oranla aynı olduğu halde satış yapamıyoruz. Bu bayramda kalabalık var ama alım yok. Ekonomik krizden kaynaklı insanlar bir kilo ürün almak yerine yarım kilo alıyor” diye ifade etti.
"SATIŞLARIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ"
Mısır Çarşısında bulunan bir diğer esnaf Sevil Yılmaz da, “Eminönü’nün müşterisi hiç bitmez ama turist olmasa satış yok denecek kadar az. Geçen yıllara göre satışlarımız yarı yarıya düştü. Doların birden yükselmesiyle birlikte insanların alım gücü de düştü. İnsanlar istediği şeyi alamıyor” dedi. Bayram alışverişi yapan yurttaş Nevin Alan ise, ekonomik krizden dolayı her şeyin çok pahalı olduğunu belirterek, şunları söyledi: Temel ihtiyacımız gıdaları bile satın alamazken, bayram alışverişleri yaparken daha da dikkatli davranıyoruz. Bütün bayram alışverişimizi alamadık. Geçen yıl 1 kilo aldıysak bu yıl yarım kilo satın alma gücüm var.
KURBAN PAZARINDA YÜZLER GÜLMÜYOR
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla hareketliliğin başladığı Diyarbakır’da ne besicilerin ne de alıcıların yüzü gülüyor. Kazanamadıklarından şikayetçi olan besiciler, yem fiyatlarının artırılmasına, ithal et ve hayvan alımına tepkili.
Kurban Bayramı öncesinde Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Çarıklı Mahallesi’nde bulunan Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı hareketlendi. Çevre illerden ve kente bağlı ilçelerden hayvanları pazara getiren besiciler, her sabah saatlerinden öğlene kadar alıcılarla sıkı bir pazarlığa girse de borsada kimsenin yüzü gülmüyor. Mezopotamya Ajansından Aydın Atay'a konuşan besiciler, artan yem ve saman fiyatlarının işini zorlaştırdığını, kurbanlık almak için gelen yurttaşların ise ücretlerin yüksek olmasından şikayetçi olduğunu söylüyor..
5 BİNE SATILAN MANDA 3 BİNE DÜŞTÜ
Diyarbakır’ın ilçe ve çevre köylerinden aldığı hayvanları satmaya çalışan Emin Kuş, krizden dolayı alıcının olmadığını ifade etti. Kuş, “Hayvanlarımızı çok ucuza satıyoruz. Alıcı yok. Hayvancılık yapanlar da saman ve kepek fiyatları yüzünden masrafların altından kalkamıyor. Geçen yıllara göre bu yıl daha kötü. Kriz var insanların satın alma gücü yok. Geçen yıl bir ineği 5 bin liraya satıyorduk, bugün ise 3 bin liraya satamıyoruz. Kuzunun çifti bin 500, buzağı ise 7 bin lira civarında satılıyor” diye konuştu.
SON 3 YILDIR KÂR YOK
Bir diğer besici Seyfettin Açil ise, yem fiyatlarından dolayı son 3 yılda kâr elde edemediklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et