Çankaya Belediyesinde "toplusözleşme" isyanı
Çankaya Belediyesi temizlik işçileri, DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası ile belediye şirketi arasında imzalanmak istenen toplu sözleşmeyi kabul etmeyerek iş bıraktı.
Birkan BULUT
Ankara
Ankara Çankaya Belediyesine bağlı Çanpaş AŞ ve Genel-İş arasında imzalanmak istenen toplusözleşmeyi kabul etmeyen temizlik işçileri iş bıraktı. Çöp toplama, park bahçe ve sokak süpürme birimlerinde çalışan işçiler, itiraz etmelerine rağmen sendika ve belediyenin anlaştığı seyyanen 300 TL zam ve diğer maddeleri kabul etmeyeceklerini söyledi. Ayrıca KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçiler asgari ücret farklarını da istedi.
Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Ankara 1 No'lu Şube ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen arasında gece saatlerinde anlaşma sağlandığının duyulması tepkilere neden oldu. Genel-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şube’de bazı yöneticiler ve işçiler anlaşmaya itiraz etti. Fakat sendika genel merkezinin ısrarcı olması üzerine işçiler gece yarısı iş bıraktı. Çöp toplama araçları İmrahor Vadisi’nde bulunan belediye şantiyesine geri döndü. Şantiyede toplanan yüzlerce işçi davul zurna eşliğinde eyleme başladı.
"İTİRAZIMIZA RAĞMEN İMZALADILAR"
Yaklaşık 1250 işçinin çalıştığı Çanpaş AŞ’de park bahçe, çöp toplama ve sokak temizliği işleri yürütülüyor. İşçilerden Hacı Anıl, belediyenin AKP’nin çıkardığı işçi düşmanı yasaları kullandığını ve işçilerin taleplerini karşılama noktasında bunun arkasına sığındığını söyledi. Sendikanın da bunun karşısında dik duramadığını belirten Anıl, uyuşmazlık tutanağı tutulmasının ardından bazı sendika yöneticilerinin kendilerine grevin kötülükleri konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi.
İmzalanmak istenen toplusözleşmede, haklarında bir ilerleme olmadığını, sadece seyyanen 300 liralık bir zammın yer aldığını anlatan Anıl, “Zaten 100 lirası sendika aidatına kesilecek, vergiler vs derken bir şey kalmayacak. Böyle bir toplusözleşme yapılamaz” dedi. Anıl, daha fazla hakkın alınamayacağı konusunda kendilerine telkinde bulunulduğunu ancak diğer belediyelerde kendileri gibi KHK ile kadroya geçen işçileri kapsayan toplusözleşmeleri incelediklerini ve buralarda belirli hakların alındığını ifade etti. Anıl, işçilerin itirazına rağmen Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan’ın el sıkıştıklarını duymalarının ardından eyleme geçme kararı aldıklarını ve gece itibariyle iş bıraktıklarını söyledi.
"ÇIPLAK ÜCRETİMİZ 2 BİN 200’ÜN ALTINDA"
Taşerondan kadroya geçiş yaparken de hukuksuzluk yaşandığını ve haklarının gasbedildiğini belirten Anıl, park bahçelerde işçilerin giydirilmiş ücretlerinin 2 bin 500, süpürge işçilerinin 2 bin 800, katı atık toplama işçilerinin 3 bin lira olduğunu söyledi. Çıplak ücretlerinin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun söz verdiği 2 bin 200 liranın altında olduğunu kaydeden Anıl, “Belediyeye ‘Neden 2 bin 200 lira vermiyorsunuz’ diye sorduğumuzda zaten fazla alıyorsunuz diye savunuyorlar ama yol, yemek vs. ile asgari ücretin üzerine çıkıyor maaşlarımız” diye tepki gösterdi. Kendilerinin belediyenin en ağır işlerini yaptığını belirten Anıl, “-20 derecede de, 35-40 derecede de çalışıyoruz. Sokakta çalışan işçileriz biz” dedi.
"GERİYE DÖNÜK HAKLARIMIZI İSTİYORUZ"
Sendika yönetiminden bir kısmının kendilerine destek verdiğini vurgulayan Anıl, onların da kendilerinin yönetime gönderdiği isimler olduğunu söyledi. Hiçbir hak elde edemediklerini vurgulayan Anıl, “Anılan hakların 2020 yılı sonrasını kapsayacağı belirtiliyor. Haftalık 40 saat çalışabilirsiniz, yemeğe, yolunuza zam var ama 2020 temmuz sonrası deniyor. Biz yetkinin alındığı dönemdeki yani geriye dönük olan haklarımızı istiyoruz” dedi.
Sendikanın bazı yöneticilerinin süreci oldubittiye getirmek istediğini ve buna karşı direneceklerini belirten Anıl, talepleri kabul edilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
"ÇÖPTE BULDUĞUM AYAKKABIYI ALDIM"
Konuştuğumuz işçiler kanun hükmünde kararname ile kadroya geçtiklerini ancak çalışma koşullarının düzelmek bir yana kötüleştiğini söylüyorlar. 18 yaşından beri belediyede çalıştığını anlatan bir işçi, kadroya geçtikten sonra ücret çarpanlarının düştüğünü söyledi. Yemek ve yol gibi kalemler çıkarıldığında ücretinin 2 bin liranın altına indiğini dile getiren işçi, “Asgari ücretin de altına düştü aldığımız para. Herkes zor durumda, herkesin kredisi borcu var. O yüzden hakkımızı aramak için geldik buraya. Bizim hakkımızı vermek zorundalar. Belediyeye bize ne verdiniz diye sorunca ayakkabı verdik diyorlar. Ben çalışırken çöpte bulduğum ayakkabıyı çocuğuma götürdüğümü biliyorum” dedi.
SENDİKA: BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR
İşçilerin tepki gösterdiği Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı İsmail Yıldırım bilgi kirliliği olduğunu savunuyor. Ücretlere 300 TL zammın brüt değil, net zam olduğunu belirten Yıldırım, ayrıca çalışma saatlerini 45’ten 40’e indirdiklerini söyledi. Yıldırım, 2020 ocak ayı itibariyle zam, yemek, yol gibi kalemlerle yüzde 40’ın üzerinde bir artış olacağını savundu. İşçilerin tepkileri sonrası ne yapacaklarını sorduğumuz Yıldırım, konuyla ilgili açıklama yapacaklarını bildirdi.
İŞÇİLER BAŞKANI DİNLEMEDİ
Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da şantiyeye gelerek işçilerle konuştu. Toplusözleşme maddelerine ilişkin yanlış anlaşılma olduğunu söyleyen Çalışkan, şu an 2 bin 400 TL alan bir işçinin kendi hesaplarına göre 4 bin TL ücret alacağını söylemesini işçiler inandırıcı bulmayarak tepki gösterdi.
İşçiler, yüzde 30 ila 50 arasında değişen asgari ücret farklarının yeniden verilmesini talep etti. Çalışkan bunun KHK engeline takıldığını söyledi. Çalışma saatlerinin 45’ten 40’a düşürülmesinin ise ihale sözleşmesi engeline takıldığını söylemesi üzerine işçiler, tepki göstererek Çalışkan’ın yanından uzaklaştı.
Çankaya Belediyesi'nde iş bırakan Çanpaş işçilerinin bekleyişi sürerken belediye sendika yönetiminin yanı sıra işçilerin de görüşmeye gelmesini istedi. Teklifi değerlendiren işçiler taleplerinin belli olduğunu ve bu yüzden belediye başkanının gelip kendileriyle görüşmesi gerektiğini belirterek temsilcilerini göndermedi.