12 Ağustos 2019 13:38

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu'dan deprem uyarısı: Konutlar savunmasız, önlem alınmalı

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul’da binaların durumunun iyi olmadığını ve ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu | Fotoğraf: İhsan Dörtkardeş/DHA

Paylaş

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, olası Marmara depreminin 7’nin üzerinde olacağını yineleyerek İstanbul’da binaların durumunun iyi olmadığını ve ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, yapıların alt katlarında fırın bulunan beton yapıların da büyük risk altında olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesinden emekli olan Dr. Oğuz Gündoğdu, 1999 Gölcük depreminde altında fırınların olduğu yapıların ciddi hasar aldığını ve yıkıldığını hatırlatarak “Biz yerel yönetimlere ruhsat verilirken bu yapılarda kontrol yapılmasını önerdik. Çünkü, sıcaklık betonu gevrek hale getiriyor. Gevrek beton, daha çok kırılma riskine sahip. Bu nedenle ruhsat verilmeden önce fırınların yalıtılması için gereken önlemlerin alınması lazım” dedi.

DURUMUMUZ İÇ AÇICI DEĞİL

Marmara Denizi’nde 3 yıldan bu yana aşırı yoğunluk olduğunu çeşitli vesilelerle anlattıklarını vurgulayan Dr. Gündoğdu, şu uyarıları yaptı:

"İstanbul’da binaların durumu pek iyi değil. İnşallah daha ciddi önlemler alınır. Çünkü bizim beklediğimiz deprem; 7’nin üzerinde. Bunun merkezinin Silivri açıklarında olacağını tahmin ediyoruz. Çok ciddi endişelerim var. Özellikle Kağıthane, Kartal’da, Erenköy’de olan bina yıkılmaları, Esenyurt’taki zemin oturmalardan sonra ortaya çıkan manzara hiç iç açıcı değil. Bu manzara bir şekilde konutların savunmasız olduğunu gösteriyor. Ciddi güvenlik önlemleri için mühendislik çalışmalarının yapılması önemli. Önce binaları kontrol edecekler. Ona göre oturulamayacaksa yıkılacak. Bu konuda bir çalışma olduğunu sanmıyorum." (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Medyada nefret söylemi raporu: Farklı kimlikler hedefte

SONRAKİ HABER

Dünya Turu ­| Gece çalıştırılan Çinli çocuklar, Titanik’in tersanesi ve Berivan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa