ÇOMÜ'de gündem
Üniversite gençliği, 2. öğretim harçlarının kaldırılmaması, rektörlük seçimleri, yeni YÖK yasa tasarısı, zamlar ve Suriye'ye çıkarılan tezkere ile birlikte yoğun bir gündem ile yeni eğitim-öğretim yılına merhaba dedi.Çanakkkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde gündem ise harçlar ve yen
Çanakkkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde gündem ise harçlar ve yeni YÖK yasa tasarısı. öğrenci arkadaşlarımıza bu sorunlar hakkındaki görüşlerini sorduk.
PARASIZ EĞİTİM SADECE HARÇLARIN KALDIRILMASIYLA OLMAZ
Selçuk Berber - Turizm ve Konaklama 2. Öğreti: Birçok kişi sorunun sadece 2. öğretim öğrencilerine ait olduğunu düşünüyor. Ancak bu yanlış, bu sorun bütün öğrencilerin sorunudur. Bütün öğrencilerin tepkilerini meydanlara taşıması gerekir. "Parasız eğitim" sadece harçların kaldırılmasıyla çözüme kavuşmaz. Yemek, barınma, ulaşım gibi her öğrencinin karşılaştığı büyük sorunların çözüme kavuşması gerektiği gibi okullarda toplanan kitap ve kayıt paralarının da tamamen kaldırılması gerekir. Hep beraber hareket etmeliyiz.
ÖĞRENCİ DEĞİL MÜŞTERİYMİŞİZ
Gamze Emellü -Turizm ve Konaklama 2. Öğretim: Yaşananlar gerçekten trajikomik. 1. öğretim harçlarının kaldırılıp 2. öğretim harçlarının kaldırılmaması, 2. öğretim öğrencilerine "müşteri" gözüyle bakıldığını gösteriyor. Öğrencilerin parasız eğitim talebini sadece 1. öğretim harçlarının kaldırılmasından ibaret gören zihniyet, öğrencilerle dalga geçiyor. Buna yönelik her türlü tepkinin içinde olunması, ve herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor.
BU ADALETSİZLİK NEDEN VAR
Aytunç Erbaş -Sınıf Öğretmenliği: Yasada da geçtiği üzere 1. ve 2. öğretim arasında herhangi bir fark söz konusu değilse bu adaletsizlik neden var? Aslında tamamen kaldırılması taraftarı değilim. Çünkü giriş puanı açısından 1. öğretimlerin bizden bir adım önde olduğunu düşünüyorum.
Bermal Siyli - Müzik Öğretmenliği 1. Öğretim: Harçların kalkması aslında bizim açımızdan iyi oldu. Fakat 2. öğretim harçlarının da kalkması gerekirdi. En azından yarı yarıya düşürülebilirdi.
SOSYAL DEVLET KURUMUNDA ÖĞRENCİLER EŞİT OLMALI
E. Gökhan Erbaş - Müzik Öğretmenliği
İçerik hakkında pek bilgim yokken ortada herhangi bir adaletsizlik durumunun söz konusu olmadığını düşünüyordum. Zira 1. öğretimde okuyan arkadaşlar bölümlerine daha yüksek puanlarla yerleşiyorlar, bu da benim böyle düşünmeme etkendi. Fakat konu hakkında daha detaylı bilgi edindikçe gördüm ki 2. öğretimde okuyan öğrencilere yönelik uygulanan bu sistem adaletten oldukça yoksun. Sosyal devlet kurumunda öğrencilerin eşit olmaları gerektiğini düşünüyorum. 2. öğretim harçları kaldırılmalıdır.
Ersin Tüce - Müzik Öğretmenliği 1. Öğretim: Akademik konularla ilgisi olmayan "vergi rekortmenlerinin" rektör olarak seçilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Bana göre buradaki esas amaç, okulu "üst düzey" insanların eline verip sermayeye alet etmektir.
E. Gökhan Erbaş - Müzik Öğretmenliği 1. Öğretim: Bana göre okul çapında oluşturulacak her projede yeni tasarıya göre seçilecek olan İdari Rektörün katkısı olumlu olacaktır. Öğrencilerin mesleki deneyim kazanma imkanları olumlu yönde gelişip ve iş sahaları genişleyebilir. İdari konularda sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Fakat iş adamı, rektör olarak seçilmeden de üniversiteye katkıda bulunabilir.
SEÇİM DENEN BİR ŞEY YOK SEÇİLMİŞ OLAN KİŞİLER VAR
Alper Zeybek - Müzik Öğretmenliği 1. Öğretim
Adaletsiz bir dünyada adalet aramayı mı düşünüyoruz? "Seçim" denen bir şey zaten yok. "Seçilmiş" olan kişiler var. Akademik bir oluşum hakkında bilgisi olmayan bir vergi rekortmenini idari makama taşımak, politikaların daha kolay uygulanabilmesi için iyi bir yöntem. O kişiler piyon görevi göreceklerdir.
Metin Sayan - Sınıf öğretmenliği 2. öğretim
Bence Türkiye'de büyük bir adaletsizlik söz konusu. Bu ülkede 1. ve 2. öğretim öğrencileri arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Hiç olmazsa 2. öğretim harçlarını 1. öğretim düzeyine çekmeleri gerekmektedir. Bazı arkadaşlarımız harçlar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı ve bazıları ise yeniden sınava hazırlanıyorlar. Bunun için hükümetin bir an önce bu soruna el uzatması lazım.
Neşe Ceyiz- Bircan Bolat Sınıf Öğretmenliği: Harçlar kaldırılacak dendiğinde çok sevinmiştik. Maddi anlamda ailemize büyük bir külfet olan harçların çiftçi olan ailelerimiz için kalkması iyi haberdi. Ama haberlerde sadece 1. öğretim harçlarının kalktığını öğrenince büyük üzüntü yaşadık. Sonuçta eğitim meşru bir hakkımız. Bu şekilde maddi koşullar koyarak eğitim hakkımızın önüne set çekilmiş olunmuyor mu? Peki bizim 1. öğretim öğrencilerinden farkımız nedir? Eşit olmamız gerekmez mi? Bu ülkede insanlar harç paraları yüzünden hayatını kaybediyor, okullarını bırakıyorlar. Üniversite kapıları yüzlerine kapanıyor. Peki bunlar için ne yapmayı düşünüyorlar?.Bizler müşteri değil öğrenciyiz.
Alp Eren- İngilizce Hazırlık 2. öğretim: 2. Öğretim harçlarının kaldırılmaması burada okuyan öğrencilerin aslında öğrenci değil de para kaynağı olarak bakılmasına örnektir.1.öğretim harçlarının kaldırılması iktidarın prim kazanmaktan başka hiçbir ama taşımayan bir örneğidir. Buna duyarsız kalan ebeveynlerde iktidar propagandasını sürdürmektedir.