Seçileceksek kararını biz verelim
Başbakanın Yıldız Teknik Üniversitesinin bu yıl ki açılış konuşmasında dile getirdiği 18 yaşında seçilme hakkı düzenlemesi meclisin olanca gündeminin üstüne geçmeyi başardı. Öyle ki MHP Ankara milletvekili Özcan Yeniçeri 18 yaşında iki genci alıp onlarla dalga geçerek yasayla ilgili mecliste basın aç
Başbakanın Yıldız Teknik Üniversitesinin bu yıl ki açılış konuşmasında dile getirdiği 18 yaşında seçilme hakkı düzenlemesi meclisin olanca gündeminin üstüne geçmeyi başardı. Öyle ki MHP Ankara milletvekili Özcan Yeniçeri 18 yaşında iki genci alıp onlarla dalga geçerek yasayla ilgili mecliste basın açıklaması yaptı. Her zaman olduğu gibi iktidarın ardı olmayan göstermelik bir yaptırımına muhalefetten esas olması gereken tartışmadan uzağa çeken itirazlar geliyor ve meseleyi o yöne kaydırıyor.
Bugün AKP hükümetinin bu değişikliği önermesindeki yalancılık, elbette Türkiye gençliğini ve taleplerini bugüne kadar nerde önemseyip de kulak verdiğine bakmamızla apaçık anlaşılmakta. Son yılları sınav skandallarıyla geçirdiğimiz ancak halen daha bir güvensizlik kurumuna dönüşmüş olan ÖSYM gençliğe devlet nezdinde verilen değeri gösteriyor. Hükümet yeni anayasa hazırlığında kendi üniversite temsilcilerine sorarak tüm Türkiye gençliği adına bir şeyler söylüyor. Liselerde okul meclisleri neredeyse Türkiye'nin her yerinde kâğıt üzerinde kuruluyor. Okulun ve eğitimin öznesi olan öğrencilerin her türlü yenilikte ve değişiklikte fikirleri alınmadan hareket ediliyor. Hükümet hiçbir koşulda hiçbir gencin talebine kulak vermezken bu seçilme hakkı değişikliği elbette AKP'nin yalan demokrasisinin bir örneğini oluşturmaktan daha da ileriye gitmiyor bizler için...
İzmir Çiğli'den lise öğrencileri bakın ne düşünüyor bu düzenlemeyle ilgili;
A. Adnan Saygun Lisesi - Erencan Sönmez: Halkın ve gençlerin gözünü boyamak için yapıyorlar. Yenilik yapıyoruz, demokrasi getiriyoruz diyorlar ancak halkın talep ettiği hiçbir şey ortada yok.
A. Adnan Saygun Lisesi - Hediye Devran Erol: Henüz belirli bir olgunluğa ulaşmamış bir gencin seçilmesini mantıklı bulmuyorum. Eğer AKP hükümeti gerçekten demokrasi isteseydi ülkemizde yüzlerce tutuklu öğrenci olmazdı, BDP'li vekillerin dokunmazlıklarını kaldırmaya yeltenmezlerdi. Bunları yaparlarken demokrasiden bahsetmesinler.
A. Adnan Saygun Lisesi - Yasemin Akkulak: Bu yasa da tabi ki halktan habersiz hazırlanmış. Çünkü 4+4+4 eğitim sistemine göre o yaştaki bir genç liseden henüz mezun olmuş olacak ki şuan için de aynı şey geçerli. Eğitimini henüz tamamlamamış bir genç o sorumluluğu alamaz diye düşünüyorum. Ayrıca halkın demokrasi adına bunca talebi varken hükümetin bunları karşılaması yerine hiç alakası olmayan sözde demokratikleşme adına bu yasayı sunması çok saçma ve gereksiz. Bu yasayla uğraşmak yerine halkın gerçek demokrasi taleplerini gündemlerine alıp bununla ilgili düzenlemeler yapmalıdırlar.
A. Adnan Saygun Lisesi - Melis Güneş: Yasayı mantıksız ve gereksiz buluyorum. 18 yaşında bir genç henüz olgunlaşmamıştır. Olgun bir insanın düşüncesiyle 18 yaşında bir gencin düşüncesi farklıdır. Bunları bırakıp bizim asıl istediklerimizle ilgilenmeliler.
A. Adnan Saygun Lisesi - Emre İzmirli: Yasayı gereksiz buluyorum. Halkın gerçek demokrasi talepleri göz ardı ediliyor. Oyalamak için bunları yapıyorlar.
A. Adnan Saygun Lisesi - Ceren Türk: O yaştaki bir gencin sağlıklı kararlar verebileceğini düşünmüyorum. Bu nedenle gereksiz bir yasa tasarısı.
N. Fazıl Kısakürek Lisesi - Doğan Karcil: Bu yasayı şu anlamda destekliyorum. Eğer iradesini kullanıp oy kullanabiliyorsa milletvekili de olabilir. Ama hükümetin bunu sadece gösteriş için yaptığı açıkça ortada. Bizimle ilgili çıkarılan yasaları irademizı hiçe sayarak, bize sormadan geçiriyor. Sonra da 18 yaşında bir genç de seçilebilir diyor. Tamamen bir çelişme ve gösteriş içerisinde.
N. Fazıl Kısakürek Lisesi - Mehmet Seven: Yasayı desteklemiyorum. Çünkü eğitimini henüz tamamlamamış biri halkın hakkını savunamaz. Bunun için eğitimli ve tecrübeli olması gerekir.