Gazeteci Ataman’ın bağırsakları iflas etti, sağlığa erişimi kısıtlanıyor
DİHA’da stajyer muhabirken "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklanan Gazeteci Ziya Ataman, yaşadığı sağlık problemlerine rağmen serbest bırakılmıyor.
Fotoğraf: MA
Dicle Haber Ajansında (DİHA) stajyer muhabirken ilk olarak “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla tutuklanan Gazeteci Ziya Ataman, üç yılı aşkın süredir cezaevinde. Ataman’ın iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.
Ataman’ın meslektaşları, bir sosyal medya hesabı açarak dayanışma çağrısı yapıyor. Bağırsakları iflas eden ve sağlığa erişimi kısıtlanan Ataman için çağrı yapan meslektaşları Ziya adına şu paylaşımı yaptı: “Ben gazetecilik faaliyetlerinden ötürü 3 yılı aşkındır tutuklu bulunan Ziya Ataman. Cezaevinde bağırsaklarım iflas etti ve tedavi hakkım elimden alınıyor. Savcı ağırlaştırılmış müebbet talep ediyor. Mahkemem 24 Eylül’de. Dayanışma ve umut yaşatır. Bir umudum var, o da sizde.”
3 YILI AŞKIN SÜREDİR TUTUKLU
Gazeteci, Ziya Ataman kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansının (DİHA) stajyer muhabiriydi. 10 Nisan 2016’da gözaltına alındıktan bir gün sonra 11 Nisan 2016’da “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
DİHA’da çalışmaya başlamadan önce Özgür Gündem ve AzadiyaWelat gazetelerinin dağıtıcılığını yapan Ziya Ataman, tutuklanmadan önce kolluk kuvvetlerinin kendisini sıkıştırdığını ve tehdit ettiğini iddia etmişti.
Ataman’ın tutuklanmasının üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçti. Bu süreçte sekiz duruşma görüldü, dokuzuncusu da 24 Eylül’de Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek
BAĞIRSAKLARI İFLAS ETTİ
Ziya Ataman’ın bağırsakları cezaevinde iflas etti. Cezaevine girmeden önce de bağırsak rahatsızlığı vardı. Ancak tutuklandıktan sonra bağırsak şikayetleri arttı ve şimdiye kadar sadece iki defa hastaneye çıkarıldı.Avukatı Barış Oflas, Ataman’ın sağlık durumuna ilişkin temmuz ayında yaptığı açıklamada Ataman’ın bağırsak rahatsızlığının oldukça ilerlediğini belirtti. Oflas, cezaevi koşullarının Ataman’ı psikolojik ve fiziksel anlamda çok zorladığını ifade etti.
AYM BAŞVURUSUNU REDDETTİ
Ataman’ı yargılayan hakim ve savcılar FETÖ soruşturmasında ihraç edildi. Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren yargılamalarda 2 yılla sınırlandırılan tutukluluk süresi fazlasıyla aşıldı. Oflas aynı açıklamada birden fazla kişiye yönelik kasten öldürmeye teşebbüs, kamunun mal varlığına yönelik suçlar ve birçok suçlamayla yargılanan Ziya Ataman’ın bu suçlarla bir ilişkisi olmadığını ve bu suçları işlediğine dair somut delil bulunmadığını söyledi. Ancak Ataman hâlâ hapiste. Üstelik Anayasa Mahkemesi (AYM) Ataman’ın başvurusunu reddetti.
Öte yanda HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Ziya Ataman’ın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’e “Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunlarından ve tedavisine ilişkin cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarından haberdar mısınız?” diye sordu.
HUKUK GARABETİ YAŞANIYOR
Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde bulunan Ataman’ın serbest bırakılması içinimza kampanyası başlatıldı. Kampanya Gazeteci Selman Keleş tarafından “Hasta tutuklu gazeteci Ziya Ataman’a özgürlük” başlığıyla change.org’da başlatıldı.
Ataman’ın suçsuz olduğu vurgusu yapılan kampanya metninde “3 yıldır sadece işkence altında ifade veren bir tanığın ifadesi doğrultusunda cezaevinde tutulan Gazeteci Ataman’ın sağlık durumu günden güne kötüye gitmekte. Mevcut cezaevi koşullarında tedavisi yapılamayan Ataman şahsında ülkede basın özgürlüğü yargılanmakta. Adil yargılama ilkelerinin ihlal edildiği kuşkusuz ortadayken Ataman’a istenilen “Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası” ise tam bir hukuk garabetidir” denildi. (MEDYA SERVİSİ)