14 Ağustos 2019 22:57

Ülke gençleri gelecek kaygısı içerisinde: Üretmek istiyoruz

Adana Barajyolu’nda ekonomiyi ve krizi konuştuğumuz gençlerin en büyük sorunu işsizlik ve ona bağlı olarak gelecek kaygısı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seren ELATAŞ
Adana

Resmi istatistiklere göre her 4 gençten birinin işsiz olduğu Türkiye’de, Adana’da da gençlerin en çok şikayet ettiği konu işsizlik. Gelecek kaygısı yaşayan gençler, üretimin içinde olmak, çalışmak istediklerini söylüyor. Adana Barajyolu’da gençlerle ekonominin kendilerini nasıl etkilediğini konuştuk.

"GENÇLERİN ÜRETMEYE İHTİYACI VAR"

Nuri Burak Demir, Radyoloji mezunu bir işsiz. Demir, sadece kendi alanı ile ilgili işlere değil, alanı dışında açılan işlere de başvurmuş, 6 aydır dönen olmamış. Türkiye’de torpilsiz iş bulmanın zor olduğunu ifade eden Demir, İşsizlikten dolayı gençlerde polis, asker olma eğilimi olduğunu belirterek “25 yaşında işsiz bir gencim. Biz gençler üretmek istiyoruz. Asker polis olmaya değil, Türk gençlerinin üretime teşvik edilmesi gerekir. Dışarıya bağlı değil, üreten bir ülke olmalıyız” dedi.

"KRİZDE, OLAN GARİBANA OLUYOR"

Dışarıya bağımlı olmanın krizi aşmakta engel olduğunu söyleyen Demir, “Krizi sadece biz garibanlar hissediyor.  Zenginlere ne zaman bir şey oldu ki? Döviz yükselince zenginler bundan etkilenmiyor. Onlara yarıyor. Onların elinde döviz var. Emekli memur çocuğuyum bizler oldukça etkileniyoruz. Annemden babamdan kalan bir şey yok. Fabrikatör çocuğu değiliz” dedi.

"OKUSAN DA OKUMASAN DA İŞSİZ KALIYORSUN"

20 yaşındaki Abdulkadir Kara da eczacı kalfalığı yaparken işsiz kalmış, şimdi garson olarak bile iş bulmakta zorluk çektiğini söylüyor. Ekonominin ‘iyi gibi’ gösterilmeye çalışıldığını ancak kendi yaşamlarına bakınca bu iyileşmeyi görmediklerini ifade eden Kara, “Başımızdakiler gerçekleri yansıtmıyor. Ekonomi gerçekten çok kötü durumda. Öğrenciler işsiz. Okusan da okumasan da her türlü işsiz kalıyorsun. Anneme, babama bağlı kalmamak için çalışmak istiyorum. Ama bu sene garsonluk bile bulamadım. Biz sizi ararız diyorlar ama aramıyorlar” dedi.

"TEK MAAŞ YETMİYOR"

Yasemin Yanık okula gitmiyor. Gelecek kaygısı ve korku yaşadığını ifade eden Yanık, “Arkadaşlarla konuşuyoruz. Yani sürekli borçları var bu yaşta. Ekonomik kriz bizi olumsuz etkiliyor. Yani şöyle söyleyeyim genciz isteklerimiz bitmiyor. Ama ucu ucuna yetiştirebiliyorum. Mesela biz 5 kişiyiz ailede. Babamın kazandığı ile zor geçiniyoruz. Temel ihtiyaçlara bile yetmiyor. Elektrik, su faturalarını bile karşılamıyor. Bu yüzden ben de çalışıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci işçiler: Artık iş için işçi pazarında bile bekleyemiyoruz

SONRAKİ HABER

Samsun'da eski hastanenin deposunda çıkan yangın söndürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa