15 Ağustos 2019 12:53

Norveç’te cami saldırısı sonrası ırkçılığa karşı eylem

Norveç'te Al Nur isimli camiye yapılan silahlı saldırıdan sonra, başkent Oslo’da ırkçılığa ve Neonazi grupların Müslümanlara yönelik işlediği nefret suçlarına karşı eylem yapıldı.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç'in başkenti Oslo yakınlarındaki Bærum Belediyesi’nde bulunan Al Nur isimli camiye geçen cumartesi günü yapılan silahlı saldırıdan sonra, dün Oslo’da ırkçılığa ve Neonazi grupların Müslümanlara yönelik işlediği nefret suçlarına karşı eylem yapıldı.

Aralarında sendikaların, siyasi partilerin, Uluslararası Af Örgütü ve Kadın Cephesi'nin de bulunduğu toplam 35 kuruluşun öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, saat 18.00'de Meclis binası önünde toplandı. Yapılan konuşmalarda, ırkçı ve nefret içerikli eylemlere karşı önlem alınması istendi, hükümetin ırkçılığa ve nefret söylemlerine karşı acil olarak tedbir planı hazırlaması gerektiği belirtildi. Eylemde yabancı karşıtı parti FRP'den bir kişinin konuşmasına ise tepki gösterildi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi (AP) Belediye Meclis Başkanı Raymond Johansen ise yaptığı konuşmada, nefret suçuna karşı polise daha fazla yetki verilmesi gerektiğini söyledi.

Geçen cumartesi günü Bærum Belediyesi’nde bulunan el Nur adlı camiye yönelik silahlı saldırıda 21 yaşlarında Philip Manshaus adlı bir saldırgan, camide bulunan iki kişi tarafından engellemişti. Daha sonra olay yerine gelen polis tarafından kimliği tespit edilen saldırganın evinde araştırma yapan yapan polis, saldırganın 17 yaşlarındaki üvey kız kardeşi Johanne Zhangjia Ihle-Hansen'ın silahla öldürülmüş olduğunu görmüştü. Polis, öldürme olayının zamanı hakkında bir açıklama yapmadı.

Pazartesi günü Oslo'da mahkemeye çıkarılan saldırgan ise suçunu kabul etmeyerek serbest kalmak istedi. Polis, "terör zanlısı" olarak yargılanacak 21 yaşındaki sanık Philip Manshaus'un bu yıl mart ayında Yeni Zelanda Christchurch'te 51 kişiyi katleden Brenton Tarrant'tan etkilenip etkilenmediğini araştırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Mardin, Şırnak ve İzmir'de HDP’lilere ev baskını: 21 gözaltı

SONRAKİ HABER

Depremde can kaybı takdiri ilahi değil, takdiri idari!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa